Een vrouw zit 's nachts op het toilet te plassen.

Moet u ’s nachts vaak plassen? Dat kan hierdoor komen

Naarmate we ouder worden, moeten we ’s nachts vaak een keer uit bed om te plassen. Als het bij 1 keer blijft, is dat meestal geen probleem. Maar wie vaker naar het toilet moet, kan dat toch als erg vervelend ervaren. Er zijn manieren om dit te verminderen.

2 keer of meer per nacht plassen: nycturie

In een complete dag, 24 uur, plassen we meerdere keren. Over het algemeen kan onze blaas het ’s nachts ophouden. In de nacht produceert ons lichaam normaal gesproken minder urine. Maar dit is niet altijd het geval. Wanneer iemand 2 keer of vaker per nacht moet plassen, wordt dit nycturie genoemd. Dit kan komen door een overactieve blaas, waarbij sneller aandrang om te plassen komt dan er urine aangemaakt wordt.

Nachtelijke polyurie

Maar nycturie kan ook ontstaan wanneer er veel, een derde van de dagelijkse hoeveelheid, urine aangemaakt wordt in de nacht. Dit heet nachtelijke polyurie. Hierbij speelt het zoutgehalte in het lichaam een rol. Het evenwicht hiervan wordt bepaald door de werking van de hart- en nierfunctie. En ook hoeveel zout iemand binnen krijgt.

Oorzaken van ’s nachts vaak moeten plassen (en oplossingen)

Maar er zijn nog meer oorzaken voor vaak ’s nachts moeten plassen. Dit kan zijn doordat er ’s avonds voor het slapengaan nog veel wordt gedronken. Zowel water als alcohol of koffie. Drink vooral door de dag heen. Dan is het ook niet erg om 2 uur voor het slapen niks meer te drinken.

thee
Lees ook: Moet u vaak plassen na thee drinken? Hier komt dat door

Veel vocht in het lichaam

Wie veel vocht vasthoudt overdag, in de benen of enkels bijvoorbeeld, kan hiermee omhoog gaan zitten. Zo drijft het vocht overdag al beter af, waardoor dat ’s nachts niet hoeft. Het dragen van steunkousen overdag kan hierbij ook helpen.

Medische aandoeningen

Ook meerdere medische aandoeningen kunnen zorgen dat u ’s nachts vaak moet plassen. Bij mannen kan een vergrote prostaat ervoor zorgen dat ’s nachts meerdere bezoekjes aan het toilet nodig zijn. Dan is het aan te raden om even langs de huisarts te gaan. Voornamelijk vrouwen kunnen zwakke bekkenbodemspieren krijgen, waardoor ze vaker moeten plassen. Fysiotherapie kan hierbij helpen.

plassen douche
Lees ook: Dit is waarom plassen onder de douche geen goed idee is

Constipatie kan ook zorgen voor vaker ’s nachts plassen

Wie een trage stoelgang heeft, met harde en droge ontlasting (constipatie), kan ook ’s nachts vaker moeten plassen. “Het is zo dat het laatste stuk van je darm vlak naast je blaas ligt. Blijft er in dat stuk wat stoelgang zitten, dan drukt die op de blaas, ook ’s nachts”, vertelt bekkenbodemkinesitherapeute Marjan Claes aan het Belgische HLN.

Moet u ’s nachts vaak plassen? Ga dan eens na of u in de 2 of 3 dagen ervoor misschien geen stoelgang heeft gehad. Of dat misschien niet alles eruit is. De druk op uw blaas kan ervoor zorgen dat u meer moet plassen. Volgens de therapeute kunt u dit oplossen door elke dag een kiwi te eten en een eetlepel lijnzaad toe te voegen aan yoghurt of een smoothie.

Nog even kort op een rij

 • Plas goed uit voordat u gaat slapen
 • Drink 2 uur voordat u gaat slapen niet meer en drink niet meer dan 2 liter per dag
 • Houdt u vocht vast in de benen of enkels? Draag overdag steunkousen en leg de benen ’s avonds omhoog om het vocht vast af te drijven
 • Eet minder zout
 • Als er onderliggende klachten zijn, bespreek het dan met uw huisarts

Overdag vaak plassen

Moet u overdag vaak plassen? Dat kan ook verschillende oorzaken hebben. We beschrijven ze in dit artikel.

(Bron: Máxima MC, HLN, Margriet, A. Vogel, Libelle.be, Beter Bed. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

  Annef says:

  Ik zi alleen maar oorzaken staan waardoor het kan komen.
  Maar niet echt 5 tips om het te voorkomen

   YvonneS says:

   Dit zullen de tips dan waarschijnlijk zijn:

   -Plas goed uit voordat u gaat slapen
   -Drink 2 uur voordat u gaat slapen niet meer en drink niet meer dan 2 liter per dag
   -Houdt u vocht vast in de benen of enkels? Draag overdag steunkousen en leg de benen ’s avonds omhoog om het vocht vast af te drijven
   -Eet minder zout
   -Als er onderliggende klachten zijn, bespreek het dan met uw huisarts