Heliconia stricta

Heliconia stricta

De bloemen van de Heliconia worden regelmatig verwerkt in boeketen met tropische bloemen en er is ook een plant die het goed doet in onze huiskamers en ons daar dan verblijd met zijn spectaculaire bloeiwijze: de Heliconia stricta. In tuincentra ook wel verkrijgbaar onder de naam Olympic Flame. Een goed gekozen naam, vanwege de vlamrode kleur én vorm van de schutbladeren.

De Heliconia vertoont gelijkenissen in groeiwijze met de paradijsvogelbloem en bananenplant. Voorheen viel hij zelfs onder de Musaceae (bananen), maar tegenwoordig valt hij onder een eigen familie, de Heliconiaceae.

Standplaats

De Heliconia is afkomstig uit tropisch Midden- en Zuid-Amerika en staat graag op een warm plekje. Ook ’s winters mag zijn standplaats niet onder de 15 graden komen. Hij heeft een lichte plek nodig, maar niet in de volle zon. Zorg er daarnaast voor dat hij niet op de tocht staat, want anders wordt hij bevattelijk voor plantenziekten.

Water geven

De grond van de Heliconia moet steeds licht vochtig blijven. Des te lichter en warmer hij staat, des te meer water zal hij verbruiken. De wortels mogen echter niet in een laag water komen te staan, dus geef bij warme dagen 2 á 3 keer in de week kleine beetjes water en zorg voor een goede afwatering. ’s Winters heeft hij wat minder water nodig, maar laat ook nu de grond nooit uitdrogen. Geef bij voorkeur kalkarm water (of regenwater) op kamertemperatuur.

In de lente- en zomermaanden kunt u eens per maand plantenvoeding tijdens het gieten geven.

Deze plant houdt van een vochtige lucht, dus sproei regelmatig als de luchtvochtigheid in huis laag is.

Bloei

Tussen de felgekleurde schutbladeren verschijnen de eigenlijke kleine, witte bloempjes. In de natuur worden die bloemen bestoven door tropische vogels, die tegelijk van de nectar genieten. Bij de Heliconia stricta (de naam zegt het al) staan de bloemen (schutbladeren) rechtop, maar er zijn ook soorten met prachtige hangende bloemen, zoals de Heliconia rostrata op onderstaande foto.

Heliconia stricta

Verpotten

De wortelstok kan ondergronds flink groeien, dus voorzie de Heliconia elke 2 jaar van nieuwe voedzame potgrond en geef de plant dan meteen een groter maatje pot als dit nodig is.

Geef een reactie