TV-scherm afstandsbediening digitale ontvanger

Heeft uw tv of digitale ontvanger een eco-stand? Zo kunt u besparen op de energierekening

Staat uw televisie elke dag een paar uur aan? En als u niet kijkt, zet u het scherm dan helemaal uit? Of het antwoord op beide vragen nou ‘ja’ of ‘nee’ is, u kunt ongemerkt de nodige elektriciteit verbruiken. Wij geven tips hoe u het energieverbruik van uw tv en bijbehorende apparatuur kunt beperken.

Digitale tv-ontvanger als sluipverbruiker

In een eerder artikel over sluipverbruik noemen wij de digitale tv-ontvanger als stille verbruiker. Het jaarverbruik kan oplopen tot gemiddeld 33 kilowattuur (kWh). Volgens het prijsplafond van 2023 (40 eurocent per kWh) kost dit 13,20 euro, maar met de reguliere stroomprijzen kan dit meer dan het dubbele worden. Volgens Milieu Centraal zijn er zelfs uitschieters naar 110 kWh per jaar, uitgaande van 4 uur tv-activiteit per dag. In het minst gunstige geval kan zo’n ontvanger u dus 44 euro per jaar kosten.

TV en bijbehorende apparatuur uitschakelen

Om sluipverbruik te voorkomen, kunt u het scherm en alle bijbehorende apparatuur aansluiten op hetzelfde stekkerblok. Dan kunt u met 1 druk op de knop alle apparaten tegelijk uitschakelen. Houd er dan wel rekening mee dat het iets langer kan duren om de tv daarna weer aan te zetten.

Digitale ontvanger uitschakelen of op eco-stand

U kunt de kosten vooral terugdringen door de digitale ontvanger af en toe helemaal uit te zetten. Als u bijvoorbeeld op vakantie bent, hoeft het niet nodig te zijn om deze op stand-by te laten staan. En als u ondertussen programma’s of series op wilt nemen? Controleer dan wel of uw televisie dit ook kan doen als de digitale ontvanger uit staat. Dit is afhankelijk van meerdere factoren, zoals welke provider u heeft en of het systeem is aangesloten op de cloud. Verder hebben de ontvangers van Ziggo en KPN, de 2 grootste partijen, meestal een eco-stand. Als u deze in heeft geschakeld, duurt het iets langer om de apparaten op te starten. Maar dan heeft u wel minder sluipverbruik.

Airfryer
Lees ook: Airfryer, frituurpan of oven: welk apparaat is zuiniger?

Eco-stand op tv-scherm

Over de eco-stand gesproken, weet u al dat sommige tv-schermen ook zo’n functie hebben? Wellicht heeft die van u wel een eco- of spaarstand. Hiermee kunt u regelen dat de tv na een bepaald aantal minuten inactiviteit vanzelf uit gaat. Na hoeveel minuten dit gebeurt, kunt u zelf instellen. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw provider.

Helderheid van het tv-scherm

Daarnaast kan de helderheid van het scherm een verschil maken. Hoe hoger de helderheid, hoe meer stroom u immers verbruikt. Dit kunt u handmatig aanpassen, maar er zijn ook tv-modellen met een lichtsensor. Deze stemmen de helderheid automatisch af op het omgevingslicht. Let ook op dat er niet te veel zonlicht van buitenaf op uw scherm komt, want dan moet de helderheid sowieso omhoog.

Energierekening
Lees ook: Welke onderdelen heeft uw energierekening en waar kunt u op besparen?

Telefoon of laptop gebruiken in plaats van tv-scherm

Verder kan het geen kwaad om kritisch te kijken naar waar u uw tv voor gebruikt. Is het bijvoorbeeld nodig om het scherm te gebruiken om uw Spotify-lijst op af te spelen? Of om een podcast op te beluisteren? Desnoods kunt u de helderheid van het scherm verlagen. Daarnaast hebben sommige tv’s een functie waarmee u het scherm volledig kunt verduisteren. Maar meestal bent u een stuk zuiniger uit als u hiervoor uw laptop of mobiele telefoon gebruikt, ook al moet u die apparaten van tijd tot tijd opladen.

Hoeveel kost tv-kijken op jaarbasis?

Hoeveel energie uw televisie per jaar verbruikt, kan nogal variëren, afhankelijk van de schermbreedte. Milieu Centraal noemt 40 en 220 kWh als uitersten. Volgens het prijsplafond komt dit neer op 16 à 88 euro per jaar, maar dit kan duurder uitvallen als u dit prijsplafond overschrijdt.

Energielabel en 3 aanvullende vragen

Of een tv veel of weinig energie verbruikt, kunt u van tevoren inschatten. Welk energielabel heeft de tv bijvoorbeeld? Is de schermresolutie hoog of laag? Zitten er wel of geen energiezuinige LED-lampjes in het systeem? En maakt uw televisie gebruik van HDR (High Dynamic Range), om de helderheid van het beeld te regelen? Het antwoord op deze 4 vragen kan een groot verschil voor uw energierekening betekenen.

(Bron: Archief, United Consumers, Vattenfall, Milieu Centraal, Coolblue, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (2)

  Dirck says:

  De oude kleine 32″ had hoger sluipverbruik als de 59″ TV.
  Bij kijken was deze kleine oude Smart nog prima maar 0,5 watt of 0,1 watt voor de grotere?
  Bij de Action een tussen stekker gekocht met schakelaar.
  Als de TV aan rood lampje erbij.. en geen idee wat dat rode pitje nu verbruikte, maar uit = uit.

  HereIsTom says:

  De beste manier om stroom te besparen is om de stroom helemaal van alle apparaten af te halen die u niet gebruikt.
  Een gemiddeld huishouden kan zo zo’n 800kWh besparen.
  Makkelijk kan dat bijvoorbeeld met een stekkerdoos met schakelaar maar er zijn ook schakelaars, van bijv. klikAanKlikUit, die je met een afstandsbediening kan uit- een aanschakelen.