Cloud

Hoe zit het? Kan de cloud ooit vol raken?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: kan de cloud ooit vol raken?

Te veel bestanden?

Heeft u wel eens uw telefoon of laptop op moeten schonen omdat er te veel bestanden op staan? Uw apparaten hebben een maximale capaciteit wat betreft het aantal foto’s, video’s en andere bestanden. Maar hoe zit dat met digitale bestanden, die in de zogeheten cloud zijn opgeslagen? Kunnen we daar ongelimiteerd informatie in op blijven slaan of heeft de cloud ook zijn grenzen?

Wat is de cloud?

Het gaat om een digitale opslagplaats voor data, afkomstig van verschillende digitale apparaten. U slaat uw bestanden en andere informatie niet op uw eigen computer of telefoon op, maar op een digitale ‘wolk’. Uw opgeslagen bestanden kunt u overal weer opsporen, met bijvoorbeeld uw laptop of telefoon, mits u verbonden bent met internet. Google Documents, waarin meerdere mensen toegang kunnen hebben tot 1 enkel tekstdocument, is een voorbeeld van een cloud-programma. Hetzelfde geldt voor het gedeelde fotoprogramma Dropbox.

Is de cloud veilig?

Dat hackers een clouddienst binnendringen, kunt u helaas nooit volledig uitsluiten. Maar de kans daarop is zeer klein, als u tenminste de grootste cloud-programma’s zoals Google, Dropbox en OneDrive gebruikt. Veel grote online diensten maken gebruik van encryptie, het versleutelen van uw data zodat ze voor buitenstaanders onleesbaar worden. Daarnaast kunt u extra maatregelen nemen om bijvoorbeeld uw e-mail en social media-accounts te beveiligen. Meerfactorauthenticatie, zoals een extra sms-controle bij het inloggen, is één van de veiligere alternatieven voor het klassieke wachtwoord.

cloud
Lees ook: Digitips over de opslagdienst de cloud

Hoeveel opslagruimte zit er in de cloud?

Dan komen we nu aan bij de belangrijkste vraag. Is de cloud oneindig of zit er een limiet aan de opslag van foto’s, video’s, e-books en andere digitale bestanden? Dat hangt af van de draaiende servers bij de grootste spelers op de markt, legt techjournalist Michel van ’t Klaphek uit aan MAX Vandaag. Servers zijn de apparaten die, simpel gezegd, het internetgebruik mogelijk maken en de cloudbestanden in de lucht houden. Hoe meer servers er actief zijn bij bedrijven als Google, Microsoft en Apple, hoe meer opslagruimte er in de cloud komt. Pas bij onwaarschijnlijk extreme calamiteiten, zoals een megabrand bij alle techreuzen tegelijkertijd, komt de cloud in gevaar.

Maar slechts een deel van de totale cloudopslag is onbeperkt toegankelijk. Als u meer opslagruimte nodig heeft, kunt u die bijkopen. Apple (iCloud) en Windows (OneDrive) bieden 5 GB gratis cloudruimte. Google Drive gaat tot 15 GB voordat u bij moet betalen.

(Bron: Archief, Providercheck.nl, Seniorweb, Kaspersky, Square Concepts, Michel van ‘t Klaphek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie