Uiengeur aan de handen

Uiengeur aan de handen? Zo verwijdert u dat

Uien worden in veel gerechten verwerkt. Het zijn echte smaakmakers. Maar na het snijden is de geur niet makkelijk van de handen af te krijgen. Toch zijn er manieren om de sterke uiengeur te verwijderen.

Nat maken

Om te voorkomen dat uw handen naar uien gaan ruiken een tip. Maak de handen nat voor u gaat snijden. Ze nemen de geur dan minder op. Wie meerder uien moet snijden, ontkomt er niet aan dat de handen gaan stinken.

Roestvrijstalen zeep

Misschien heeft u hem wel eens zien liggen, een ovaal roestvrijstalen zeep. Het klinkt misschien vreemd, maar door de handen hiermee te wassen verdwijnt de uiengeur. Het chroom in de zeep reageert op de moleculen die de ui op onze handen achterlaat. Neem het zeepje na het snijden in de handen en was, zoals u dat ook met gewone zeep zou doen, de handen met koud water. Heeft u niet zo’n zeepje, dan kunt u ook een lepel of ander bestek pakken. Daar werkt het ook mee. Het is hooguit wat lastiger in de hand.

vieze geurtjes
Lees ook: Vieze geurtjes in huis na het koken of gourmetten? Zo raakt u ze kwijt

Zuur tegen uiengeur

Ook zuren hebben een positieve werking op het verwijderen van vieze geuren op de handen. Dit kan met azijn of citroensap. Doe wat in een diep bord of schaal waar uw handen in kunnen. Leg ze er een minuut 0f 3 in, spoel ze af en de geur van ui is verdwenen. Het nadeel van dit soort zuren is dat zij de huid wel uit kunnen drogen. Wrijf ze daarom na het wassen in een met een voedende handcrème.

knoflookgeur
Lees ook: Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Nog zo’n handig huis-tuin-en-keukenmiddel om de uiengeur mee te verwijderen is zout. Het staat in elk keukenkastje. Doe wat zout op de handen en meng dit met een beetje water. U maakt er als het ware een scrub van en reinigt op deze manier de huid. Door de grovere structuur verwijdert u het vuil en de geur van de handen. Spoel vervolgens goed na met koud water. Kijk bij wassen met zout wel uit met wondjes, want als daar zout in komt kan dat behoorlijk ‘bijten’. U kunt in plaats van zout ook van suiker, koffie en backing-soda gebruiken.

Misschien minder voor de hand liggend, maar ook tandpasta verwijdert de vieze uiengeur van de handen. Dus niet alleen uit de mond. Handen goed inwrijven met tandpasta en daarna afspoelen met koud water.

(Bron: Margriet, Libelle, AD, Omaweetraad, favorflav)

Geef een reactie

Reactie

    Roben says:

    Roestvrijstalen zeep helpt inderdaad prima tegen uiengeur, maar helpt ook als je handen naar bv vis ruiken

    Trouwens, je handen langs het roestvrijstaal in de spoelbak van het aanrechtblad wrijven doet het ook prima