Taxus baccata

Lever uw Taxus baccata snoeisel in voor medicijnen tegen kanker

De Taxus baccata is in Nederland een zeer veel gebruikte haag. Deze Taxus staat niet alleen mooi in de tuin, maar heeft als extra voordeel dat hij de stof baccatine bevat, dat als grondstof gebruikt wordt voor medicijnen tegen kanker. U kunt hieraan meehelpen door uw taxus in de juiste periode te snoeien en het snoeisel in te leveren.

Zo werkt het

Bij 50 procent van de chemotherapieën kiest men voor geneesmiddelen op basis van Taxus baccata. Elke kubieke meter aan jonge twijgjes is goed voor 1 sessie chemotherapie. Andere soorten taxus bevatten geen baccatine en zijn dus niet geschikt, maar in Nederland groeit de goede soort taxus volop. Alles aan de taxus, of venijnboom, is giftig, op het rode omhulsel van de pitjes na. Bij het snoeien moet dan ook goed opgelet worden met kinderen en dieren in de buurt. Het woord ‘toxisch’ is niet voor niets afgeleid van taxus.

Taxus baccata herkennen

Zo’n 80 procent van de taxussen die in Nederland voor komen zijn de geschikte ‘baccata’s’. U herkent ze aan de blaadjes die als vlakke vogelveertjes aan weerszijden van de takjes zitten. De niet geschikte Taxus hicksii komt in 20 procent van de gevallen in Nederland voor en bij deze soort steken de blaadjes alle richtingen uit en zitten ze rondom de takjes.

Taxus baccata

Taxus baccata

Taxus hicksii

Taxus hicksii

Wanneer Taxus baccata snoeien?

In de periode van 15 juni tot 31 augustus is de basisgrondstof baccatine, dat gebruikt wordt voor chemotherapie, volop aanwezig in Taxus baccata. Buiten die periode niet of veel minder. Alleen het 1-jarige groen is geschikt (takken tot 30 centimeter lang en maximaal 1 centimeter dik). Het is dan ook belangrijk dat het verzamelde snoei-groen alleen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden. Takken en hele planten zijn niet bruikbaar.

taxuskever
Lees ook: Taxuskever (vraat) en larven in de tuin herkennen en bestrijden

Hoe verzamelen?

Om het taxussnoeisel goed van kwaliteit te houden is het belangrijk het op de juiste manier te bewaren tot het moment van inleveren. U kunt het tot die tijd bewaren op een hoop, op een doek of zijl, in een kruiwagen/ speciekuip of andere bak, waarvan de bovenkant open is. Het maken van een kuil in het midden van het snoeisel voorkomt broei, wat het snoeisel onbruikbaar kan maken. Gebruik geen plastic zakken, want hierin stikt het snoeisel en is dit niet meer te gebruiken.

Waar inleveren?

Het inleveren van het snoeisel kan vaak bij de (milieustraat van uw) gemeente of plaatselijke tuincentra of tuinwinkels. U kunt daar bij uw gemeente naar informeren.

Taxus taxi

In het zuidoosten van het land is het mogelijk om taxussnoeisel op te laten halen door de taxus taxi. Wie daar deze haag in de tuin heeft staan kan op de website controleren of ze actief zijn in uw woonplaats. Het snoeiafval (minimaal 1 kruiwagen vol) wordt dan kosteloos opgehaald. Vanuit hun service kantoor in Cuijk geven de medewerkers gedurende de zomermaanden informatie en plannen ze de afspraken in. Na uw ophaalverzoek wordt het snoeisel van uw Taxus baccata binnen 3 dagen opgehaald en naar de drogerij in Oss gebracht. Waarna het op transport gaat naar het buitenland, om tot medicijn te worden verwerkt.

(Bron: Taxus taxi, Vergroot de hoop, Taxus Topper, InfoNu.nl, archief)

Geef een reactie