Herfsttijloos

Herfsttijloos planten voor een vleugje voorjaar in de herfst

Herfsttijloos (Colchicum autumnale), doet sterk denken aan de crocus, maar het knolgewasje behoort tot een andere familie en heeft een heel andere bloeitijd. Hij komt in het najaar tot bloei, geheel zonder blad. Zijn blad verschijnt dan weer juist in de lente en sterft aan het begin van de zomer weer af.

Planttijd

Herfsttijloos moet net wat eerder aangeplant worden dan bolgewassen die in het voorjaar tot bloei komen. De nazomer, zo vanaf augustus of in september is er de ideale tijd voor. De bloemen komen dan al in de erop volgende herfst tot bloei. Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken, een plant die geen herfsttij kent. Plant de knollen in een goed doorlatende grond, in de zon of halfschaduw. Op zo’n 5 centimeter diepte en zeker 15 centimeter uit elkaar, dan heeft ook het blad in het voorjaar voldoende ruimte.

Bloeien zonder grond

Ook binnen en zonder grond kan herfsttijloos in bloei komen. Hij heeft daar zelfs geen watergiften voor nodig. De 10 centimeter hoge, lilaroze bloemen komen dan extra mooi uit. Dit kunt u eenmalig doen. Om opnieuw tot bloei te komen, moet u hem na de bloei alsnog in de grond planten.

bloembollen planten
Lees ook: Nu planten: 6 mooie soorten bloembollen voor de lente en planttips

Verdere verzorgtips

Om opnieuw goed tot bloei te komen, is het belangrijk dat herfsttijloos voldoende voedsel kan opnemen uit de bladeren. Houd slakken daarom uit de buurt en laat het gebladerte eerst helemaal afsterven voor u het verwijdert. Een herfsttijloos die het naar zijn zin heeft, zal vanzelf verwilderen en na een aantal jaren kunt u dan dus van meerdere exemplaren genieten. Naast de lilaroze versie zijn er nog andere kleuren herfsttijlozen. Kweker en hovenier Krijn Spaan vertelt daar meer over in een groentip.

Giftig

Alle delen van de herfsstijloos zijn giftig en huidcontact kan al irritatie veroorzaken. Draag daarom bij voorkeur handschoenen tijdens het planten.

(Bron: Krijns groentips, Gardeners World, De Tuinen van Appeltern, MijnTuin.org. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie