gasfornuis

Gasfornuis schoonmaken: zo pakt u de kookplaat, gaspitten en pannendragers snel en effectief aan

Het schoonmaken van het gasfornuis is niet het leukste of meest eenvoudige klusje. Het is wel belangrijk dit vaak genoeg te doen, om inbranden van het vuil te voorkomen.

Gasfornuis schoonmaken met afwasmiddel

De makkelijkste en meest effectieve manier om het gasfornuis schoon te maken, is door de pannendrager en de gaspitten eraf te nemen. Zo kunt u overal gemakkelijk bij. De pannendrager is meestal gemaakt van gietijzer en is goed schoon te krijgen met een ontvettend middel. Afwasmiddel is licht ontvettend en daarmee soms al effectief genoeg. De gaspitten kunt u een half uurtje in een bak met heet water en wat afwasmiddel leggen. Poets ze vervolgens met een spons na. De kookplaat zelf kan bij een lichte vervuiling worden afgenomen met een vochtige doek met wat afwasmiddel. Laat de doek eventueel eerst een paar minuten op een vlek liggen om in te werken. Gebruikt u een spons, kies dan niet voor een schuurspons, aangezien die krassen kan achterlaten.

Gasfornuis schoonmaken met ovenreiniger of ontvetter

Is het vuil te zeer aangekoekt, dan lukt het niet altijd om dit met een sopje met afwasmiddel weg te krijgen. Dan kan het helpen om hiervoor een ovenreiniger te gebruiken. Houd de instructies op de verpakking daarvoor aan. Ook een stevigere ontvetter kan de klus voor elkaar krijgen.

kringen inductiekookplaat
Lees ook: Blijven er kringen achter op uw inductiekookplaat? Zo krijgt u ze weg

Pannendragers wel of niet in de vaatwasser?

Het wordt weleens aangeraden om de pannendragers in de vaatwasser te reinigen. Dit is inderdaad goed mogelijk, tenzij ze zoals vaak het geval is, van gietijzer gemaakt zijn. Die zijn daar namelijk niet tegen bestand en kunnen dan dof uitslaan of zelfs gaan roesten.

Gaspitten schoonmaken met cola, soda of azijn

Is het vuil op de gaspitten erg aangekoekt, dan kunt u ze een half uur laten weken in een bakje met cola. Cola is een effectief schoonmaakmiddel en lost bijvoorbeeld zelfs ook roest op. Spoel de pitten vervolgens na met een sopje met wat afwasmiddel. Of los soda op in een bak met warm water en week het vuil op die manier los. Spoel na met water. Ook schoonmaakazijn is geschikt voor het reinigen van de pitten. Doe een flinke scheut in warm water en laat de pitten hierin 30 minuten weken. Neem de pitten zo nodig dan nog af met een spons en spoel na met water.

afzuigkap
Lees ook: De afzuigkap schoonmaken wordt een koud kunstje met deze tips

Rvs gasfornuis schoonmaken

Een gasfornuis kan ook gemaakt zijn van roestvrij staal. Rvs kan er al snel streperig uitzien of gaan krassen, dus dat is een uitdaging op zich. In een eerder artikel geven we tips voor het schoonmaken van rvs materialen.

gasfornuis

Aluminium kookplaat schoonmaken

Wanneer de kookplaat is gemaakt van aluminium, dan is het goed om te weten dat u die beter niet kunt schoonmaken met een zuur schoonmaakmiddel of met (baking) soda. Dit kan namelijk in het materiaal inbijten en het laten oxideren, waardoor het dof wordt. Gebruik in dat geval groene zeep of een middel speciaal voor aluminium. Ook gaspitten zijn overigens soms deels van aluminium gemaakt.

Drogen

Droog de kookplaat na met een droge (thee)doek of microvezeldoek en laat de pitten goed opdrogen, voor u ze terug op het fornuis plaatst.

Bron: Archief, AD, HG, Etna, Aldi, VT Wonen, 24Kitchen. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    rijo says:

    Inductie aan schaffen ,die zijn veiliger vooral voor ouderen en scheelt een hoop werk en ergernis en kosten niet alles meer .Er zijn er al die gewoon op 230 watt kunnen . En steeds meer mensen hebben zonnepanelen dus ook nog milieuvriendelijker.

    Amaranthus says:

    Het beste advies is nog de boel elke dag wanneer het kookdeel afgekoeld is even een bij te houden. Dat scheelt al heel veel in vergelijk met het wachter tot je ziet dat het moet gebeuren. Of inderdaad de tip van voorgaande reactie volgen.