afzuigkap

De afzuigkap schoonmaken wordt een koud kunstje met deze tips

Wie veel kookt en een afzuigkap heeft, gebruikt deze vermoedelijk heel vaak. Het is dan geen overbodige luxe om de afzuigroosters af en toe schoon te maken. Met deze tips wordt dit huishoudelijke klusje een fluitje van een cent.

Brandgevaarlijk

De roosters in een afzuigkap kunnen na verloop van tijd, door het afvoeren van etensdampen, behoorlijk vet worden. Dit is niet alleen niet zo fris, maar ook potentieel gevaarlijk. Volgens verzekeraar InShared vergroot een vetlaag op de afzuigroosters de kans op brand. Vet is immers een ontvlambare substantie, dus een klein vonkje kan dan al voor brand zorgen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de roosters regelmatig schoon te maken. Zeker eens per maand is aan te raden. Dit schoonmaken is niet altijd even eenvoudig, zeker niet bij moderne roosters van aluminium. Die zijn vaak opgebouwd uit meerdere laagjes dun gaas, waardoor het lastig is om het vet echt weg te krijgen. Gelukkig zijn er wel trucjes om ze goed schoon te krijgen.

Vaatwasser

U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de vaatwasser. Leg de roosters met de vette kant naar onder in de machine en u zult zien dat ze als nieuw zijn als het wasprogramma is afgelopen. Deze schoonmaaktechniek heeft wel een keerzijde, want lang niet alle afzuigroosters kunnen even goed tegen de grondige behandeling die zij krijgen in de afwasmachine. Kijk dus eerste goed in de gebruiksaanwijzing van uw afzuigkap of de roosters vaatwasserbestendig zijn.

Ontvetter

Geen vaatwasser, of durft u het niet goed aan om de roosters hierin te leggen? Dan kunt u ze ook proberen te ontvetten met speciale afzuigkap-ontvetter. Dit middel spuit op u de roosters en laat u vervolgens een half uur intrekken. Daarna spoelt u ze voorzichtig af met water, laat u ze drogen en kunt u ze terugplaatsen. Een ander ontvettingsmiddel werkt vermoedelijk ook, maar het is dan niet duidelijk of de stoffen die hierin zitten het materiaal niet aantasten.

(Baking) soda

Naast kant- en klare ontvetters gebruiken sommige mensen ook (baking) soda om hun afzuigroosters schoon te krijgen. Werkt goed, maar tast aluminium erg aan. Als uw afzuigroosters van dit materiaal gemaakt zijn, kunt u dit middeltje dus beter niet gebruiken. Schoonmaakazijn kan vermoedelijk iets minder kwaad.

schoonmaken
Lees ook: Snel uw huis schoonmaken doet u zo

Afwasmiddel

Als u 100 procent zeker van wilt zijn dat u uw roosters niet beschadigt, dan kunt u de filters ook een tijdje onderdompelen in een mengsel van heet water en afwasmiddel. Afwasmiddel is immers een ontvetter en kan vermoedelijk weinig schade aanrichten aan de roosters. Agressievere manieren reinigen vermoedelijk grondiger, maar kunnen dus ook meer kwaad.

Afzuigkap zonder uitneembare filters?

Uiteraard zijn er ook genoeg afzuigkappen met stoffen- of koolstoffilters. Die kunt u uiteraard niet poetsen, maar wel vervangen. Doe dat om de 2 à 3 maanden.

Vergeet de buitenkant niet

In dit artikel gaat het natuurlijk vooral over het schoonmaken van de afzuigroosters, maar de afzuigkap zelf kunt u af en toe ook schoonmaken. Dit kan heel eenvoudig met een sopje van schoonmaakazijn en warm water. Als uw afzuigkap van roestvrij staal is kunt u ook een speciaal schoonmaakmiddel voor dit materiaal gebruiken. Dat kunt u overal kopen.

(Bron: 24Kitchen, Margriet, InShared, Archief)

Geef een antwoord

Reactie

  1. HaVeR says:

    Ik mis de hele gewone afzuigkappen met een witte fiber achtige filter die op maat te knippen zijn. Op een van die verpakkingen staat dat de filters gemaakt zijn van gerecycleerde plastic flessen.
    Ik wilde milieu vriendelijk zijn door het vette filter in een sopje te wassen, maar dat is onbegonnen werk en een smerig karwij. Ik denk dat je het milieu veel meer belast met al het vette water en alle zeep/ontvetter die je moet gebruiken dan dat je het vette filter weggooit. En met zo’n schoonmaakbeurt ben je volgens mij ook veel meer geld kwijt bent dan als je een nieuwe koopt.