Rvs schoonamken

Rvs blinkend schoon krijgen is met deze tips zo gedaan

Kranen, deurklinken, afzuigkappen en keukenapparatuur, is vaak (deels) van roestvrij staal, rvs, gemaakt. Rvs is sterk, maar ook een magneet voor vuil en vlekken. Wilt u toch weer een glimmende kraan? Met onderstaande tips gaat dat lukken. 

Roestvast

Roestvrij staal bestaat uit ijzer, chroom, nikkel, koolstof en vaak nog andere elementen. Eigenlijk is de benaming niet correct, want het impliceert dat staal roest, maar dat is niet het geval. Beter zou roestvast zijn, maar rvs is al zo ingeburgerd, dat die naam is gebleven. Maar de naam zegt het al dat het roest vrij is, dus roestvorming uitblijft. En dat is vooral bij voorwerpen die intensief gebruikt worden, een groot voordeel.

Trekker van vuil en vlekken

Wie wel eens snel een doek over de kraan of afzuigkap haalt, ziet het direct: strepen. Ook vetspetters en vingerafdrukken zorgen ervoor dat het er snel vies uitziet. Rvs mag dan sterk zijn, onderhoudsvrij is het niet. Dus overweegt u het te nemen en bent u geen fan van schoonmaken, dan is het misschien goed om naar alternatieven te kijken.

Wat niet te gebruiken

Voor u begint met reinigen is het goed om te weten wat u beter niet kunt gebruiken om het rvs in huis mee schoon te maken. Gebruik bijvoorbeeld geen schuurspons of staalwol. Dat zijn geweldige producten tegen hardnekkig vuil, maar het geeft direct krassen op rvs. Wees ook voorzichtig met zure en zoette stoffen, die kunnen het staal aantasten.

Huis-tuin-en-keuken-middel

Een huis-tuin-en-keuken-middel is een pasta van baking soda, vloeibare zeep en glycerine. Meng hiervoor 75 milliliter baking soda met 25 milliliter vloeibare zeep en voeg er een theelepel glycerine aan toe. Meng dit tot een pasta. Doe wat van de pasta op een zachte doek en wrijf hiermee de rvs-delen in. U hoeft het hierna niet meer af te nemen en de overgebleven pasta kunt u bewaren in een afgesloten potje. Smeer het mengsel niet op aluminium en gelakte delen, dat kan krassen geven.

Nog een aantal tips om rvs schoon te krijgen:

 • Vetvlekken kunt u ook verwijderen met olie, olijf- of zonnebloemolie. Doe een klein beetje op wat keukenpapier en wrijf over de vlek. Voordeel van deze methode is dat vuil zich weer minder snel hecht. Ook babyolie of meubelolie werkt en laten kranen weer glimmen.
 • Een aangekoekte pan schoonmaken? Doe een beetje soda gemengd met water in de pan en zet de pan weer op het vuur. Het vuil kookt zo vanzelf los. U kunt hiervoor ook biotex gebruiken.
 • Ook een microvezeldoekje met een goede ontvetter als afwasmiddel doet al wonderen. Door de fijne structuur van het doekje komt vuil los en veegt u het zo weg.

(Bron: Margriet, Bouwsuper, wonen.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (9)

  margentiss says:

  Staalwol 0000, daar kun je prima staal mee schoonmaken , al dan niet in combinatie met wat zeep. Helpt ook om je oude chroom te laten blinken als er ouderdomspitjes in zitten

  maxMicky says:

  Beste mensen, hoe krijg ik aluminium schoon?
  Ik hoor het graag,
  Gr Micky

  Jojo52 says:

  Nog beter werkt een nanodoekje zonder iets. Nanodoekje ( internet) werkt ook geweldig als brillendoekje.

  Corab says:

  Even voor de duidelijkheid het begrip RVS staat volgens het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN Bladen) voor Roest Vast Staal en niet zoals vaakten onrechte gezegd wordt Roest Vrij Staal.
  Overigens zonder die toevoegingen van Chroom en Nikkel roest staal altijd in een vochtige en zuurstof omgeving.
  Koolstof is altijd aanwezig in staal.

  waarom says:

  Voor al het rvs in de keuken, ook voor pannen, gebruik ik de powerspons van Blinq. Een drupje dreft en een beetje water en het schuurt prachtig schoon.

   waarom says:

   Ik vergat te vermelden: bij Action en niet duur.

  RVS Land says:

  Wij als RVS specialist zien onjuistheden terugkomen in jullie blog en haken hier dan ook graag op in. Het beste schoonmaakmiddel voor het onderhouden van RVS is simpelweg een sopje met lauw water. Zo hoef je RVS deurbeslag, balustrades, huisnummers, trapleuningen en afzuigkappen alleen maar regelmatig af te nemen met een vochtige doek. Met een goede RVS Cleaner Spray geef je het oppervlak vervolgens een mooie glans. Wij hebben een informatiepagina geschreven over het poetsen van RVS.

  Een absolute no go voor het schoonmaken van RVS is het gebruiken van olie. Olie zorgt enkel voor een glanzende vette laag op het RVS. Dat is geen schoonmaken. Vet, vuil en stof dat op het RVS neerslaat op bijvoorbeeld een afzuigkap in de keuken is van zichzelf al vettig en moet hygiënisch schoongemaakt worden. Als je bijvoorbeeld een RVS trapleuning vastpakt die is ingesmeerd met olie krijg je vette handen. Als je vervolgens weer deurkrukken, kasten en zelfs je eigen kleding aanraakt, blijven er overal in huis vette vingervlekken achter.

  Daarnaast is het niet waar dat RVS niet kan roesten. Bij gebrekkig of te laat onderhoud van RVS kan er vervuiling optreden die vervolgens zorgt voor roest op het RVS oppervlak. Reeds ontstane roestvlekken kun je echter in de meeste gevallen alsnog eenvoudig wegpoetsen met een speciaal poetsmiddel tegen roest.

  IHLG says:

  Ik heb een keukenkast, van rvs.
  Maak ik schoon met tandpasta.
  Werkt heel goed.

  kessel says:

  ik had veel kleine krassen op de rvs afzuigkap . per ongeluk met groene schuursponsje schoongemaakt. veel geprobeerd, niets hielp. tot ik de tip kreeg om met commandant 4 te poetsen( is een autocleaner) eerst klein stukje geprobeerd, perfect , kap weer als nieuw.