waterbesparende douchekop

Dit is hoeveel een waterbesparende douchekop jaarlijks bespaart

Nog steeds doen we al het mogelijke om de energiekosten zoveel mogelijk te drukken. Een dikke trui aantrekken in plaats van de verwarming hoger zetten of soms net even wat korter douchen. Op die douchebeurt kunt u nog extra besparen door een waterbesparende douchekop te gebruiken. Dat kan al snel tientallen euro’s op de jaarrekening besparen.

Hoe werkt een waterbesparende douchekop?

Het principe van een waterbesparende douchekop, ook wel spaardouchekop genoemd, is eenvoudig. De waterstraal verbruikt door toegevoegde lucht veel minder water om vervolgens alsnog een volle straal te bereiken. Daardoor brengt u het waterverbruik van de douchekop behoorlijk terug.

Kunt u net zo lekker douchen met minderwater?

Een waterbesparende douchekop klinkt aantrekkelijk, maar kunt u met zo’n douchekop wel net zo lekker douchen als een gewone? Dat kan zeker. Het gevoel verschilt namelijk niet met een gewone douchekop. Het verschil zit in het waterverbruik. Dit komt doordat een spaardouchekop maximaal 7,2 liter water per minuut doorlaat. Een normale douchekop heeft een verbruik van 7 tot 10 liter per minuut en een regendouche (een extra grote douchekop) tot wel bijna 22 liter per minuut. Dus terwijl u net zo lekker doucht als normaal, bespaart u elke douchebeurt tot wel 20 procent warm water en energieverbruik. Wanneer u een regendouche inruilt voor een spaardouchekop, bespaart u zelfs 40 procent.

Besparing op jaarbasis

Milieu Centraal heeft uitgerekend dat een gemiddeld huishouden (2,2 personen) met een waterbesparende douchekop jaarlijks zo’n 7.500 liter warm water en 44 kubieke meter (m3) gas bespaart. Dat komt neer op zo’n 50 euro per jaar.

Zoveel bespaart u door korter te douchen

Staat u weleens langer dan 9 minuten onder de douche, dan bespaart u nog meer met zo’n douchekop. Sowieso bespaart u door korter te douchen een hoop geld. Door de douchetijd te verlagen naar 5 minuten kunt u met de huidige tarieven tot wel 140 euro per jaar besparen. En soms kan het zelfs lonen om een bad te nemen in plaats van een douchebeurt.

Hoe zuinig is uw douchekop?

Om te controleren of u echt kunt besparen door van douchekop te wisselen, moet u eerst nagaan hoe zuinig uw huidige douchekop is. Dit kunt u doen door te bekijken hoeveel water u nu verbruikt.

Zet hiervoor de douche aan en wacht tot het water op temperatuur is. Houd er dan 1 minuut lang een emmer onder. Zit er na die minuut meer dan 7,2 liter water in? Dan is uw douchekop niet waterbesparend. Is uw douchekop wél waterbesparend en bent u toch bezig in de badkamer? Ontkalk deze dan gelijk . Na verloop van tijd kunnen de watergaatjes van de douchekop door kalk verstopt raken. Dit gaat ten koste van de straal.

Een waterbesparende variant uitzoeken

Wanneer u besluit om een nieuwe douchekop aan te schaffen, dan is het belangrijk om te controleren of de douchekop ook écht waterbesparend is. Het verbruik staat op de verpakking vermeld in verschillende categorieën die als volgt worden onderverdeeld:

  • Z: 4,3 – 6,9 liter per minuut
  • A: 7,0 – 8,7 liter per minuut
  • S: 8,8 – 11,5 liter per minuut
  • B: 11,6 – 14,4 liter per minuut
  • C: 14,5 – 17,3 liter per minuut
  • D: 17,4 – 21,9 liter per minuut

De categorieën Z en A zijn het meest zuinig. Naast dat een waterbesparende douchekop goed is voor uw portemonnee, is het ook beter voor het milieu.

(Bron: Margriet.nl, Milieu Centraal, Energieloket Rivierenland, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie