‘Deltaplan’ nodig om wateroverlast in Limburg op te lossen

Meerdere plekken in ons land hebben te maken met problemen bij hevige regenval. In Limburg is er nog de extra pech dat het heuvelachtige landschap de problemen vergroot. Na de vele waterhoeveelheden van de afgelopen periode is het duidelijk dat er een omvangrijk plan van aanpak moet komen.

Drijvende auto’s

Ondergelopen straten en kelders, drijvende auto’s, overlopende toiletten en modderstromen. Het is de laatste tijd steeds raak in Limburg. Vooral als buien langzaam over trekken, waardoor er extreem veel water ineens, in korte tijd valt. Door het veranderende klimaat zal dat steeds vaker voorkomen en daar komt bij dat steden en dorpen steeds meer bebouwd worden, waardoor het water minder makkelijk weg kan. Volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck is de provincie Limburg niet langer berekend op zoveel water. Vanwege de vele heuvels gaat het water eerder stromen en zo kan het gebeuren dat auto’s zelfs aan het drijven raken.

Deltaplan

Verschillende gemeenten nemen inmiddels maatregelen, maar zo zegt burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul waar Berg en Terblijt onder valt tegenover de NOS: dat gaat echt om “symptoombestrijding.” Dijkgraaf Van der Broeck wil grote maatregelen. Met Deltacommissaris Wim Kuijken heeft hij besproken dat hij hoopt dat de overheid de komende 20 jaar 250 miljoen euro vrijmaakt voor de provincie Limburg. Het waterschap wil er zelf ook 250 miljoen euro voor uittrekken. Burgemeester Jan Schrijen beaamt: “Dan zul je toch een soort Deltaplan moeten opstellen zodat je in de waterinfrastructuur de goede maatregelen kan nemen.”

Lees ook: maatregelen tegen wateroverlast gewenst, maar wie gaat dat betalen?

(Bron: ANP, NOS)

Geef een reactie