extreme weersomstandigheden

Onderzoek naar extreme weersomstandigheden in Nederland

Het extreme weer waar we de afgelopen tijd in Nederland mee te maken hebben is eigenlijk pas voor 2050 voorspeld, maar het doet zich nu al voor. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat laat daarom onderzoek doen naar de gevolgen van het extreme weer door klimaatsverandering.

Bestrijding van de wateroverlast

Dat heeft zij aangekondigd tijdens een werkbezoek aan Meerssen bij Maastricht. Zuid-Limburg is de afgelopen weken herhaaldelijk getroffen door water- en modderoverlast na hevige hoosbuien en wil dat er geld wordt vrijgemaakt voor de bestrijding van de wateroverlast. Het Waterschap Limburg schat dat er 500 miljoen euro nodig is voor de bestrijding van de wateroverlast in Limburg als gevolg van klimaatveranderingen. Daarvoor is naast een eigen investering van de provincie ook veel rijksgeld nodig.

extreme weersomstandigheden

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in gesprek met agrariërs en mensen van het waterschap in Meerssen.

Landelijke problemen in beeld

Een toezegging daarover wil de minister nu echter nog niet doen. Pas wanneer er een beeld is van wat er landelijk nodig is ter bestrijding van de wateroverlast, kijkt zij ook naar Limburg. “Ik heb geen geldboompje in Den Haag”, zegt zij erover tegen de regionale omroep L1.

Lees ook: ‘Deltaplan’ nodig om wateroverlast in Limburg aan te passen. 

(Bron: ANP)

Geef een reactie