wasmachine

Maakt uw wasmachine veel lawaai? Deze 7 dingen kunnen de oorzaak zijn

Een wiebelende wasmachine die veel lawaai maakt is erg vervelend. Vaak is het een teken dat het apparaat niet helemaal goed staat. Maar er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn.

Soorten lawaai

Belangrijk is om te kijken welk soort geluid de machine maakt. Coolblue maakt onderscheid in 7 verschillende soorten lawaai. Wiebelende herrie, trillende herrie, gierende herrie, bonkende herrie, tikkende herrie onderin, getik uit de waterleiding en een specifiek geluid bij een Samsung wasmachine.

Wiebelende wasmachine

De wiebelende herrie komt vaak doordat de wasmachine niet waterpas staat. Dit kunt u controleren door een waterpas op de bovenkant te leggen en te controleren of de luchtbel tussen de 2 streepjes zit. Is dit niet het geval? Dan moeten de stelvoetjes aan de onderkant van de machine bijgesteld worden. Doe dit net zolang totdat het wel waterpas staat. Draai de voetjes stevig aan, want door het centrifugeren gaan ze na verloop van tijd weer losser zitten.

wasmachine
Lees ook: Stinkende wasmachine? Dit kunt u doen

Ondergrond

Ook is het belangrijk op welke ondergrond de wasmachine staat. Volgens Libelle is laminaat geen goede ondergrond, omdat dit meeveert en -trilt. Tegels of beton zijn een betere keuze. Een houten vloer kunt u verstevigen met een watervast verlijmde multiplex plaat. Daarbovenop zet u dan de machine. Een anti-vibratiemat eronder kan ook al helpen, net zoals trillingsdempers onder de pootjes. Dit zijn rubberen doppen die gebruikt kunnen worden op een harde, stevige ondergrond zoals beton of tegels.

Wasmachine maakt een trillend geluid

Hoort u een trillende herrie, dan komt dat vaak door een te volle trommel. Als het gewicht in de machine niet goed verdeelt is, ontstaat er disbalans. Vooral bij materialen die veel water opnemen, zoals beddengoed, kan de disbalans ontstaan. Denk dus vooraf goed wat u allemaal in de wasmachine stopt.

wasmachine

Onderhoud van de wasmachine

Gieren, bonken en tikken van de machine heeft te maken met onderhoud. Bij een gierend geluid kan het zijn dat de lagers zijn versleten. Bij bonken kunnen de schokbrekers aan de onderkant hun kracht verliezen. En bij getik onderin de machine moet het filter schoongemaakt worden. Kleine voorwerpen kunnen tijdens het wassen in het filter terecht komen. Denk aan knopen of haarspeldjes.

wasmachine reinigen
Lees ook: Zo gaat de wasmachine langer mee

Getik uit de waterleiding

U kunt ook nog getik uit de waterleiding horen. Dan zit er te veel lucht in de slang. Een waterslagdemper kan hierbij helpen om het drukverschil op te vangen. Tot slot zijn er nog bepaalde machines, zoals Samsung, die moeten kalibreren. De wasmachine geeft dit zelf aan.

(Bron: Coolblue, Libelle, AEG, Expert. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    M van K says:

    Wij hebben bij Coolblue lang geleden een wasmachine gekocht en extra gevraagd bij de installatie of ze er de dempers weer eronder willen zetten. Nou mevrouw :dat is niet nodig Hij staat mooi vast?!? lulverhaal! tot nu toe schuift de wasmachine soms een halve meter door de badkamer !Hij staat waterpas en toch schuift hij soms! maar het was volgens de installateurs niet nodig om daar nieuwe dempers onder te zetten! Nooit meer Coolblue!!

      Riny6 says:

      Och die jongens komen de wasmachine plaatsen en hebben nooit een opleiding gehad, dus die verkopen hun eigen mening en denken dat u dommer bent dan zij.