pannenkoekplant scheef

Zo zorgt u dat een pannenkoekplant recht en niet scheef groeit

Van een schattig klein plantje, groeit een pannenkoekplant (Pilea peperomioides) in een paar jaar tijd uit tot een flink exemplaar. Dat gebeurt bijna nooit helemaal rechttoe rechtaan. Veel vaker zult u merken dat hij met den tijd behoorlijk scheef komt te staan. We hebben tips om dit te voorkomen.

Regelmatig draaien

Net als andere planten groeit een pannenkoekplant richting het licht. Omdat de pannenkoek in verhouding een vrij dunne stam, maar wel zwaar blad heeft, kan de zwaartekracht echter wat bepalender zijn dan bij planten met licht blad het geval is. Daardoor kan hij al snel naar 1 kant overhellen en daardoor scheef groeien. Door hem wekelijks een kwartslag te draaien, kunt u dit enigszins voorkomen. Door dit op een vast moment te doen, zoals tijdens het water geven, is dit makkelijker te onthouden.

Ondersteunen om een scheve pannenkoekplant tegen te gaan

De pannenkoekplant regelmatig draaien is echter niet voldoende om te voorkomen dat hij naar 1 kant overhelt. Daarvoor kunt u hem het beste daarnaast van jongs af aan ondersteunen. Plaats daarvoor een dunne (bamboe)stok in de pot en bind hem daaraan vast. Met de tijd zult u hier steeds een wat langer stokje voor moeten gebruiken.

pannenkoekplant scheefPannenkoekplant wordt kaal

Buiten dat een pannenkoekplant scheef kan komen te staan, is het vormen van een kaal stammetje normaal als hij wat ouder wordt. Dit komt doordat hij steeds zijn onderste blad laat vallen en zo ontstaat er vanzelf een stammetje. Vindt u een kale stam minder aantrekkelijk, dan kunt u ervoor kiezen de babyplantjes, die vanuit de wortels tevoorschijn komen te laten staan. Zij groeien uiteindelijk ook weer uit tot volwaardige planten en bedekken het onderste gedeelte van de stam. Meerdere planten in 1 pot hebben wel meer ruimte, vocht en voedsel nodig, dus houd hier rekening mee bij de potgrootte en verpotten. Of haal een deel van de kleine plantjes weg om de rest meer ruimte te geven.

In een eerder artikel vertellen we meer over waar u bij de verzorging van de pannenkoekplant rekening mee moet houden. En waarom zijn blad soms verkleurt, bobbelt of witte stipjes krijgt. In ons kamerplantenoverzicht vindt u daarnaast alles over de verzorging van andere populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: RTL Nieuws, Libelle, archief. Foto’s: Shutterstock, Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie