balkon kleine tuin

De beperkte ruimte van balkon, dakterras en kleine tuin optimaal benutten

De ruimte op het balkon, dakterras of kleine tuin is beperkt. Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare meters en geschikte meubels en planten te gebruiken, haalt u alles uit uw buitenruimte, wat eruit te halen is.

Gebruik alle beschikbare ruimte

Om ook ruimte over te houden om lekker te kunnen zitten, is het raadzaam uw balkon, dakterras of kleine tuin niet te dicht te beplanten. Gebruik eventueel ook muren om planten en accessoires aan op te hangen en hang of zet in het geval van een balkon of dakterras ook potten of bakken met planten aan of op de reling.

balkon

Geschikt meubilair

Houd het meubilair bij voorkeur compact van formaat en plaats bijvoorbeeld een mooie bistro-set of een halve ronde tafel tegen de muur of afscheiding. Of maak een bankje op een verhoogde plantbak om ruimte te besparen. Het is ook fijn als de tafel en stoelen niet te zwaar zijn, dan kunt u ze zo nodig gemakkelijk verplaatsen.

balkon meubilair

duiven weren
Lees ook: Duiven van tuin en balkon weren en duivenpoep verwijderen

Optische trucjes

Grote tegels geeft bij een beperkte ruimte een ruimer effect dan heel kleine tegels. Het leggen van planken in de breedte doet een oppervlakte breder lijken. Houd de wanden in een lichte tint en hang een spiegel op voor een ruimtelijk effect. Is er in het geval van een tuin ruimte voor een pad, leg die dan niet recht, maar laat hem wat slingeren. Dit en het werken met hoogteverschillen geeft afwisseling en het gevoel dat er meer in de kleine ruimte gebeurt.

kleine tuin

balkon

Planken in de breedte

Kies eens voor 1 stijl

Heel veel verschillende planten, accessoires en meubels kunnen een kleine ruimte gezellig, maar ook wat rommelig maken. Kies daarom eens voor 1 stijl, met een beperkt aantal soorten planten en kleuren.

kleine tuinGeschikte planten

Ook in een kleine ruimte is er nog heel veel mogelijk op plantengebied. Omdat u ze het hele jaar door zo van dichtbij ziet zijn groenblijvende en / of lang bloeiende planten een goede optie. Een kale of uitgebloeide plant neemt maandenlang plek in, terwijl er weinig te zien is. Maar dat neemt niet weg dat die natuurlijk ook veel plezier kunnen geven tijdens de periode dat ze op hun mooist zijn. We zetten een aantal goede opties voor u op een rij.

Groenblijvende of lang bloeiende planten

Met sommige planten slaat u 2 vliegen in 1 klap. Ze blijven groen én bloeien rijkelijk. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan Japanse Azalea (Azalea japonica), kerstroos (Helleborus), Amerikaanse Sering (Ceanothus), Skimmia en lavendel. Andere planten die grote delen van het jaar interessant zijn: siergras, ooievaarsbek (Geranium), anjer (Dianthus) en herfsthooi (Hypericum calycinum).

Amerikaanse Sering (Ceanothus)

Amerikaanse Sering (Ceanothus)

Klimplanten

Met klimplanten kunt u een saaie muur opfleuren en in het geval van een balkon bijvoorbeeld ook meer privacy creëren. Kies voor soorten die niet te breed uitgroeien (Bruidssluier en blauwe regen zijn wat minder geschikt) en die u gemakkelijk binnen de perken kunt houden via snoei. Zoals bosrank (Clematis), Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides), klimroos of vuurdoorn (Pyracanhtha).

klimrozen

Klimrozen en Clematis

Klein blijvend fruit

Een moestuin is zeker mogelijk op een beperkte ruimte. Maar u kunt ook 1 of enkele klein blijvende fruitbomen plaatsen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor dwergappels, -peren of -kersen.

appelboomTerrasplanten

Van mei tot in het najaar kunt u extra kleur brengen met mooie terrasplanten in pot. Zoals de Mandevilla, potgerbera, Bougainvillea, sinaasappelboompje en Oleander.

Mandevilla

Eenjarigen

Ook eenjarigen zijn ideaal voor kleur in de kleine ruimte. Ze worden gedurende het seizoen niet al te groot en door de grote verscheidenheid is er voor ieder wat wils te vinden. Zoals bijvoorbeeld knolbegonia’s (Begonia tuberosa), Franse geranium (Pelargonium grandiflorum), (mini)petunia en Vlijtig Liesje (Impatiens).

GeraniumKleinblijvende versies

Van verschillende beplanting, die flink groot kan worden, zijn tegenwoordig ook klein blijvende versies. Zoals de vlinderstruik (Buddleia), Hortensia (Hydrangea), Hosta, bamboe, de dwergpalm (Chamaerops Vulcano) Japanse esdoorn (Acer) en roos.

dwergpalm (Chamaerops Vulcano)

Dwergpalm (Chamaerops Vulcano)

Mini vijver

Bent u fan van water, dan is een mini vijver een goede aanvulling van uw balkon, dakterras of kleine tuin. Zo lang u zorgt voor een waterdichte bak, die niet kapot kan vriezen, is er nog veel mogelijk. U kunt er eventueel ook vijverplanten in kwijt die klein van formaat blijven.

mini-vijver

Geef een reactie