duiven weren

Duiven van tuin en balkon weren en duivenpoep verwijderen

Duiven en de bijbehorende duivenpoep op het balkon zijn een grote ergernis van veel balkonbezitters. Maar ook in de tuin kunnen ze overlast veroorzaken. Buiten dat ze behoorlijk wat geluid produceren kan hun ontlasting een bron van bacteriën en ziektes zijn. Daarnaast worden oppervlakken door het zuur erin aangetast. Bekijk tips om ze van uw balkon en uit uw tuin te weren en duivenpoep te verwijderen.

Soorten duivenoverlast

Als u overlast ondervindt van duiven, dan zal het hoogstwaarschijnlijk om stadsduiven gaan. Tortelduiven en houtduiven zitten en nestelen graag in bomen, waardoor u van deze duivensoorten weinig last zult hebben.

Ruim de duivenpoep op

Als een duif eenmaal uw balkon of tuin heeft uitgekozen, zal hij over het algemeen vaak terugkeren om daar zijn ontlasting te doen. Jaarlijks kan een duif al snel zo’n 14 kilo poep produceren. Het salpeterzuur dat daarin zit kan stucwerk, hout, metaal, verf, maar ook daken aantasten. Daarnaast is duivenpoep niet ongevaarlijk vanwege het risico op het overbrengen van ziektekiemen en bacteriën. Zoals Salmonella, Listeria en E.Coli. Buiten het nemen van maatregelen om duiven te weren doet u er daarom goed aan de duivenpoep grondig te verwijderen.

Voeg aan een emmer of gieter heet water met allesreiniger, afwasmiddel of groene zeep toe en giet dit over de vogelpoep. Laat even inweken en spoel het dan weg met behulp van een emmer, gieter of tuinslang. Zet er geen hogedrukreiniger op, aangezien dit de poep in kleine deeltjes door de lucht verspreidt. Met het risico dat het op u terecht komt of dat u het inademt. Blijven er resten achter, behandel de vlekken dan met een harde borstel of bezem en reinig die vervolgens ook zelf goed. In een ander artikel vertellen we hoe u tuinkussens kunt reinigen.

Verwijder voedsel en water

Heeft u vogelvoer en waterbakken geplaatst voor de vogels? Verwijder deze dan. Buiten kleine vogels trekken ze namelijk ook talloze duiven aan. Wilt u toch blijven genieten van vogeltjes op het balkon of in de tuin, kies dan na een kleine pauze voor een voersysteem waar grote vogels geen gebruik van kunnen maken.

Duivenpinnen plaatsen of touw spannen

Duiven zijn gewoontedieren. Hebben ze een fijn plekje gevonden, dan blijven ze terugkeren. Door ze in het geval van een balkon te verhinderen dat ze op de reling kunnen gaan zitten, wordt uw balkon al een stuk minder aantrekkelijk. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld duivenpinnen plaatsen. In het geval van een tuin kunt u ze onder andere op dakranden of een overkapping plaatsen. Duivenpinnen brengen de vogels uit balans en verhinderen ze om te landen. Ze moeten wel voldoen aan de regelgeving omtrent dierenwelzijn. Het spannen van touw op enkele centimeters hoogte op drukke landingsplekken kan ook afschrikken. Doordat het touw ze geen evenwicht geeft, zullen ze verder vliegen. Er is ook speciaal spandraad of schrikdraad op de markt.

katten
Lees ook: Zo verjaagt u katten op een diervriendelijke manier uit de tuin

Onaangename geluiden en geuren

Er zijn speciale geluidsinstallaties op de markt, die een voor duiven afschrikwekkend geluid voortbrengen. Zoals bijvoorbeeld het geluid van een roofvogel. Een duif bedenkt zich dan wel 2 keer om uw balkon te betreden en blijft voortaan waarschijnlijk een flink stuk uit de buurt. Ook sterke geuren zorgen ervoor dat ze uw balkon voortaan links laten liggen. Strooi daarvoor specerijen als knoflook of (cayenne)peper op uw balkon.

Plaats nepvogels

Zoals hiervoor gezegd zijn duiven bang voor roofvogels. Het kan daarom soms al genoeg zijn 1 of meer nep-roofvogels in uw tuin of op het balkon te zetten. Helaas werkt dit vaak maar tijdelijk, want zo gauw ze door krijgen dat ze niets te vrezen hebben, zullen ze uiteindelijk terugkeren.

Plukplaats

Roofdieren die vogels te grazen nemen laten vaak een hoopje met veren achter. Een duif herkent dit en dat werkt afschrikwekkend. Door een plukplaats na te bootsen met een stapeltje (nep)veren blijven duiven vaak op een afstand.

Schittering van cd’s

Door een aantal cd’s verspreid over de tuin of balkon op te hangen, veroorzaakt u een schittering van jewelste als de zon erop schijnt. Iets wat duiven zeker niet kunnen waarderen en ze zullen u voorlopig voorbij vliegen.

Nat spuiten

Door ze met een waterspuit nat te spuiten, zullen ze niet weten hoe snel ze moeten vertrekken. Het is zaak dit te herhalen totdat ze definitief niet meer terug keren. De aanhouder wint.

Plaats een net

Als niets helpt kunt u in het geval van een balkon overwegen een net te spannen. Niet de mooiste of fijnste oplossing, maar er zullen gegarandeerd geen duiven meer op uw balkon landen.

Broedende duiven

Als u broedende duiven op uw balkon heeft, laat ze dan met rust tot de jongen uitgevlogen zijn. Het verwijderen van een nest waar eieren of jonge duiven in zitten is strafbaar. Verwijder het nest daarna wel meteen. Ook als u ziet dat er duiven aan een nieuw nest beginnen, haal dit dan zo snel u dit ziet weg. Draag hierbij handschoenen en het liefst ook een mondkapje, want net als de ontlasting kan het nest van duiven een bron van besmettingen zijn. Daarnaast zijn ze vaak een broedplaats voor ongedierte zoals vlooien en vogelmijt.

(Bron: MAX Meldpunt, RTL Nieuws, Ongedierte bestrijden, Rentokil, Beestje Kwijt, Nu.nl, Cleanipedia)

Geef een reactie

Reactie

    jan fr says:

    ik heb bij blokker een nep kraai gekocht en op het balkon bevestigd en geen duif op het balkon