natuur

Klokhuis in de bosjes of bananenschil op de stoep? Zo lang doet de natuur erover om die af te breken

Neemt u vaak eten mee van huis als u eropuit gaat? En gooit u de resten van fruit dan soms in de natuur? Zo lang duurt het voordat deze zijn opgelost.

Rondzwerven

Dat de natuur soms jaren en jaren doet over het afbreken van niet-organische materialen, zoals blik, is een bekend gegeven. Maar wist u dat het verwerken van ‘natuurlijk’ afval ook behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen? Zo blijven resten van fruit soms jaren in de natuur rondzwerven.

Klokhuis van een appel

Een klokhuis van een appel lijkt het snelst te vergaan. Gemiddeld heeft de natuur hier zo’n 2 tot 8 weken voor nodig, schrijft onderzoeksbureau Rebel in 2015. Zij doen in dat jaar in opdracht van Stichting Nederland Schoon onderzoek naar de afbraaktijd van afval. Hierbij worden zowel organische als niet organische producten onder de loep genomen.

Bananenschil

Vindt u 2 tot 8 weken verteertijd al lang? De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.

Citrusvruchten

Ook een schil van een sinaasappel bevat veel cellulose, waardoor ook deze resten er tot wel 2 jaar over kunnen doen om helemaal te verdwijnen. Dat geldt in principe ook voor de schillen van andere citrusvruchten zoals citroenen, mandarijnen en grapefruit.

Andere natuurlijke factoren

Hoewel u er dus van uit kunt gaan dat de bananenschil die u in 2019 in de natuur liet liggen er nu nog steeds ligt, is het niet zo dat een bananenschil altijd weg is binnen 2 jaar. Dit kan ook langer duren, of juist korter. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grondsoort een rol. Wie bijvoorbeeld een schil laat liggen op een stuk zandgrond, kan erop rekenen dat het afbreken langer zal duren. In zandgrond zitten namelijk relatief weinig bacteriën en schimmels die de schil kunnen verteren. Als de zandgrond zich bevindt op een koele plek waar weinig zon komt, zal de afbraak nog langzamer gaan. Warme, vochtige en zonnige omstandigheden zorgen immers voor een snellere afbraak. Daarnaast is ook de grootte van de schil of klokhuis van invloed. Zo breken kleine stukje mandarijnenschil sneller af dan 1 grote schil. “Dat komt omdat het opknippen of opbreken tot kleinere stukjes langer duurt als het startpunt groter is”, schrijft onderzoeksbureau Rebel.

(Bron: Nederland Schoon, Rebel, RUG, ANP. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    capture says:

    Toch wel vreemd dit verhaal.Ik gebruik bananen in reepjes gesneden als meststof voor de rozen.Die stukjes verteren heel snel.Ook de kamperfoelie reageert hier heel positief op.Vorig jaar bloeide hij zelfs 2 keer.
    Op internet is te zien hoe je fijn gesneden bananen met een rauw ei,de dop verkruimeld , en water een dag of 10 moet laten staan.Daarna zeven, de prut gebruik je dan voor de planten.Het vocht kan op bloemen gespoten worden en geeft mooie gezonde bloemen.
    Dat rijmt niet echt met de stelling dat een bananenschil wel 2 jaar kan blijven liggen.

      rennenmetcees says:

      Kan het zijn dat u dan eerst de banaan pelt? In het artikel heeft men het namelijk over de bananenschil.