Haworthia fasciata

Zebraplant: Haworthia fasciata

Met een minieme tijd aan verzorging heeft u vooral veel kijkplezier aan de zebraplant, oftewel Haworthia. Het plantje dankt zijn Nederlandse naam aan de decoratieve witte strepen die op de bladeren verschijnen. Hij heeft wel wat van de Aloë vera en daar is hij dan ook familie van.

Standplaats

Hoewel zijn uiterlijk anders doet vermoeden heeft de Haworthia wel graag een hele lichte plek, maar niet persé de gehele dag in de volle zon. Bij teveel felle zon kan hij rood verkleuren of zelfs verbranden. Hij staat graag bij kamertemperatuur, maar ’s winters mag hij wat koeler staan. In dat geval zal hij ook sneller tot bloei komen.

Water geven

Tussen de gietbeurten moet de grond van deze plant steeds volledig opdrogen. ’s Winters zal dit neerkomen op zo’n één keer in de maand water geven, in de zomer op zo’n 2 keer per maand. Let er bij het gieten op dat er geen water in zijn kern terecht komt, want dan kan hij gaan smetten. Tijdens de lente en de zomer kunt u speciale plantenvoeding voor vetplanten tijdens het gieten geven.

Haworthia fasciata

Verpotten

De Haworthia is niet zo’n snelle groeier, maar het is wel goed om hem eens in de 3 jaar te verpotten en dan van een iets grotere pot en verse grond voor vetplanten/cactussen te voorzien. Zet hem niet te ruim in een pot, want dan blijft de grond langer vochtig, wat niet goed is voor zijn wortels.

Snoeien

Bij deze plant is snoeien niet aan de orde, maar u kunt eventueel wel lelijk geworden bladdelen verwijderen. Als ze reeds verdord zijn, kunt u ze er eenvoudig uitdraaien. Anders kunt u er een mesje voor gebruiken en ze er voorzichtig uit snijden. Als er teveel jonge plantjes rondom de moederplant verschijnen, dan kunt u die eventueel in een eigen potje zetten. Snijd ze hiervoor voorzichtig los, liefst met eigen wortels en al, laat ze enkele dagen drogen en plaats ze dan in een potje voorzien van vetplanten/cactussengrond.

Haworthia fasciataBloei

De Haworthia kan na enkele jaren in bloei komen, maar in tegenstelling tot sommige andere succulenten is de bloeivorm weinig spectaculair. Aan de steel verschijnen kleine, witte bloemetjes.

Geef een reactie