houten meubelen

Houten meubelen schoonmaken doet u zo

Om er tiptop uit te blijven zien hebben houten meubelen soms een schoonmaakbeurt nodig. Omdat hout een levend en soms vrij kwetsbaar materiaal is, is het verstandig om deze klus goed voor te bereiden. Deze tips helpen u een eind op weg.

Ken de houtsoort

De ene houtsoort is de andere niet. Dat komt niet alleen tot uiting in de kleur of nerfstructuur, maar bepaalt ook hoe goed het bestand is tegen bepaalde schoonmaakproducten. Veel houtsoorten kunnen bijvoorbeeld niet zo goed tegen water, waar veel schoonmaak-klussen toch mee beginnen.

Dat hout hier niet goed tegen kan, betekent niet dat u het niet kunt gebruiken. Beuken- en eikenhouten meubelen kunnen bijvoorbeeld slecht tegen vocht, maar als u de in de water gedrenkte spons echt goed uitknijpt en het meubel daarna weer droogmaakt, moet dit geen probleem zijn. Teak- en mahoniehout kunnen al een stuk beter tegen vocht, maar dat betekent niet dat u deze houtsoorten gewoon met een kletsnatte spons kunt reinigen. Het schoonmaken moet altijd met beleid gebeuren, welke houtsoort het ook is.

Vindt u het lastig om te bepalen van welke hout(fineer) uw meubel gemaakt is, of denkt u dat er meerdere houtsoorten zijn gebruikt in het meubel? U kunt altijd advies inwinnen bij een expert, want soms zijn de nerven amper van elkaar te onderscheiden. Wat ook kan helpen is om te achterhalen in welke tijd uw meubel is gemaakt. Elke tijd kent eigen houttrends, dus dit kan een handig handvat zijn.

teak

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw is teakhout erg populair. Inmiddels zijn vooral teakhouten tuinmeubelen erg in trek.

Bewerkt hout

Houten meubels worden vaak bewerkt met olie of lak. Dat gaat beschadigingen door bijvoorbeeld water of vuil tegen. Ondanks deze beschermlaag reageert elke houtsoort nog steeds op zijn eigen manier. Eiken blijft geen fan van water, ook al is de tafel nog zo mooi geolied of gelakt. Houd hier ook rekening mee tijdens het schoonmaken.

Schoonmaakmiddelen

Zoals al gezegd: hout schoonmaken moet altijd met beleid gebeuren. Het is daarom ook belangrijk om de juiste schoonmaakproducten te gebruiken. Bijtende stoffen als ammoniak kunt u beter links laten liggen. Het beste is om een klein scheutje schoonmaakazijn op te lossen in lauwwarm water en dit vervolgens met een zachte spons aan te brengen. In plaats van schoonmaakazijn kunt u ook soda of groene zeep oplossen in water. Groene zeep is vooral geschikt om teakhout mee schoon te maken.

Belangrijk is om nooit meerdere schoonmaakmiddelen tegelijk te gebruiken, want dan kan het alsnog een bijtende werking hebben.

Boen niet te hard

U kunt hout het best schoonmaken met een zachte spons. Ook nu weer: boenen met beleid. Te enthousiast de spons heen en weer bewegen kan voor beschadigingen zorgen. Droogmaken doet u daarna met een microvezeldoekje, want gewone doekjes kunnen ook beschadigingen veroorzaken.

In de was

Het hoeft natuurlijk niet per se, maar nadat u uw meubel heeft schoongemaakt kunt u ervoor kiezen om het extra te beschermen met een waslaag. Per houtsoort verschilt welke wassoort hier het meest geschikt voor is. Was aanbrengen doet u doorgaans met een borstel, maar pas wel op dat de haren niet te dik en stevig zijn. Hierdoor kunnen krassen ontstaan.

Plakkerig hout?

Soms kan hout naar verloop van tijd een beetje plakkerig aanvoelen. Dit komt door de laklaag die erop zit. Helaas kunt u dit niet meer te niet doen door het meubel schoon te maken. Schuren en opnieuw lakken is dan eigenlijk nog de enige optie.

(Bron: meneervanhout.nl, houtvantoen.nl, Driehoek, Roomed, meubelmaatwerk)

Geef een reactie

Reactie

    Stans Myers says:

    Doe als de Kretenzers, maak een mengsel van 1 deel citroen en 1 deel olijfolie goed schudden en wrijf houten meubels op met een doek met dit mengsel, geen water gebruiken.