sopje

Afwas in een sopje of droog op het aanrecht laten staan, wat trekt de meeste bacteriën aan?

U heeft misschien niet altijd meteen zin of tijd om de afwas te doen. Maar kunt u de vuile vaat dan beter wel of niet in een sopje zetten om voor te weken? Of is droog op het aanrecht laten staan beter, met het oog op bacteriën?

Sopje broeiplek voor bacteriën?

Aangezien bacteriën zich behoorlijk snel kunnen vermenigvuldigen, is het zaak om voedsel dat u na de bereiding wilt bewaren, snel te laten afkoelen en dan in de koelkast te zetten of in te vriezen. Kan het dan kwaad om de afwas met etensresten een nacht op het aanrecht te laten staan, voor u afwast? En kunt u de vaat dan beter voorweken in een sopje of juist niet? Het voorweken heeft in elk geval als extra voordeel dat aangekoekte resten uiteindelijk veel makkelijker te verwijderen zijn.

Laura van Niftrik, microbioloog aan de Radboud Universiteit, legt tegenover de wetenschappelijke website Quest uit dat bacteriën goed kunnen groeien in de etensresten op vuile afwas. In water gaat dat zelfs nog sneller. Door afwasmiddel aan het water toe te voegen, wordt de bacteriegroei wel vertraagd. Dus kunt u de vaat niet meteen afwassen, dan is het dus inderdaad beter om die in een sopje te zetten. Maar volgens Van Niftrik kunt u dit beter toch niet te lang doen. Hooguit 1 of 2 uur, anders neemt het risico toch weer toe.

Het is overigens niet nodig om veel afwasmiddel te gebruiken. Voor een normale vaat is een theelepel afwasmiddel vaak al voldoende.

afwassen
Lees ook: Tips voor zuinig afwassen, met de hand of de vaatwasser

Afwassen met afwasborstel of spons, wat is hygiënischer?

Hoezeer u tijdens het afwassen te maken krijgt met bacteriën, ligt ook aan of u met een afwasborstel afwast of met een spons. Veel mensen geven de voorkeur aan een spons, maar afwassen met een borstel is hygiënischer. Dit komt doordat bacteriën sneller toenemen en overleven op een spons. Tussen de afwasbeurten droogt een spons namelijk bijna nooit helemaal op. Wat leidt tot een snellere toename van bacteriën. Een borstel droogt veel sneller, waardoor bacteriën minder kans krijgen om te overleven. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

(Bron: Archief, Quest, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie