droge-handen

Last van droge handen? Deze 8 tips helpen

Als het kouder wordt krijgen veel mensen er last van: droge handen. Een trekkerig gevoel, schrale, droge vingers en eventueel scheurtjes en barstjes in de bovenkant van uw hand. Een vervelend gevoel, maar het is te verhelpen. We geven u 8 tips.

Ontstaan droge handen

Allereerst: hoe ontstaat een droge huid? Dat heeft meerdere oorzaken. 1 daarvan is het verschil in temperatuur tussen binnen en buiten. Uw huid droogt daardoor sneller uit en er kunnen ruwe plekjes ontstaan. Een andere is een vochttekort in de huid. Normaal zit er een beschermende laag van talg en vet op, wat zorgt voor de juiste vochtbalans. Als die laag wordt aangetast, verdampt te veel vocht uit uw handen en drogen ze uit. Hoe ouder u wordt, hoe dunner de bovenste huidlaag wordt. Daardoor kunt u op latere leeftijd sneller last krijgen van droge handen.

Ook te vaak uw handen wassen zorgt voor ruwe handen. In het begin van de coronaperiode in 2020, ging iedereen massaal de handen wassen. Met veel schrale, pijnlijke handen tot gevolg. Ook afwassen of schoonmaken met verschillende middeltjes en te weinig water drinken kunnen oorzaken zijn.

Insmeren met handcrème

Maar wat is er tegen droge handen te doen? Smeer uw handen in met een goede crème. Hoe droger de huid, hoe vetter de zalf moet zijn. Het vette laagje trekt niet in, maar zorgt voor een bescherming. Zo kan er niet nog meer vocht uit de huid trekken. Denk aan producten met vaseline of ureum, uierzalf of op basis van plantaardige ingrediënten zoals shea butter of arganolie bijvoorbeeld. Het is aan te raden dit te smeren voor het slapen gaan, want dan kan het de hele nacht intrekken. Ook wast u het er dan niet zo snel af. U kunt eventueel ’s nachts nog katoenen handschoenen aantrekken, om te zorgen dat de zalf echt intrekt en niet in uw beddengoed terecht komt.

Breng niet te veel handcrème aan, de grootte van een hazelnootje is genoeg. Breng dit aan op de bovenkant van uw hand en wrijf met de bovenkant van uw andere hand de crème in uw huid. De binnenkant van onze handen hebben geen talgklieren en nemen dus weinig verzorging op. Het zorgt er alleen maar voor dat het vet aanvoelt. Op het einde kunt u wel de laatste restjes over uw hele hand verspreiden, zo krijgt de binnenkant een klein beetje verzorging. Smeer ook niet om het uur, dat is te veel. Zo’n 3 keer per dag en ’s avonds voor het slapen gaan is aan te raden.

Andere tips voor droge handen

Drink verder voldoende water om het vocht in uw huid op peil te houden. Was uw handen ook niet te vaak. Als u ze afdroogt, doe dit dan met een (papieren) doek en zo min mogelijk onder een handdroger. De hitte en luchtstroom kunnen uw handen ook uitdrogen namelijk. Als u de afwas doet of iets anders in huis schoonmaakt, draag dan rubberen handschoenen.

Luchtvochtigheid in huis

Ook de luchtvochtigheid in huis kan te laag zijn. Als dat zo is, voelt u dat waarschijnlijk ook wel op andere plekken op uw huid. U kunt dan een luchtbevochtiger in huis zetten. Eerder hebben we al tips gegeven over hoe u uw huid in de herfst kunt verzorgen. En ook wat u kunt doen tegen gescheurde mondhoeken.

Handschoenen aan doen

Als het buiten weer kouder wordt, kan het ook handig zijn om handschoenen te dragen als u naar buiten gaat. Zo kunt u uw handen beschermen tegen de kou. Een milde zeep gebruiken is ook een tip. Antibacteriële zeep is goed voor het doden van bacteriën, maar zorgt er ook voor dat uw huid erg uitdroogt. Een wasgel voor baby’s kan daarom fijner voelen.

Wanneer naar de huisarts?

Als niks werkt of als u vermoedt dat de droge handen door een huidaandoening of stress worden veroorzaakt, is het aan te raden contact op te nemen met uw huisarts. Er kan sprake zijn van een onderliggende huidklacht, zoals eczeem.

(Bron: Libelle, Huidzorg Houten, Flair.be, Viva Donna, Nivea, Etos. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (7)

  engelinde says:

  Doe me leven lang al me handen insmeren,vele keren per dag.
  De tips die hier staan,zijn niet vernieuwend,maar niet iedereen houd zich hieraan.

   Masco1970 says:

   Bij kruidvat eigenmerk dag/nachtcreme met vitamine E kopen werkt perfect. Tip. Ik heb vaak kapotte handen door mijn medicijnen, vandaar.

  Dori Bunschoten says:

  Altijd droge en schrale handen gehad , niets nieuws wat er over wordt geschreven! Mijn handen blijven droog, in de winter zeker meer.

  Ella55 says:

  Ik smeer inderdaad voor het slapen gaan mijn handen in met handcrème van l”occitane, daar zit een kwart sheabutter in.
  Duur spul maar doe een jaar met een tube, voor mij de beste, verder bij nat werk huish. handschoenen aan.

  WijffelsRia says:

  Ik had al vele vele jaren last van droge handen en kloven. Ik kocht vele soorten handcréme, niets hielp. Tot ik in kruidvat een ronde groene doos vond “working hands” van O’Keeffe’s.
  Niet te geloven, elke avond smeer ik mijn handen in, weg droge handen. Ik heb ook al een mail gestuurd naar die firma, om te melden wat een wonder créme.
  Ria (uit België)

  fiene says:

  Aanvullende informatie: de handcrème hoeft helemaal niet duur te zijn! Een pot of tube Oud Hollandse Ambachtscrème werkt uitstékend! Wordt al jaren door tuinders gebruikt die vooral vroeger in weer en wind met hun handen in de aarde wroetten. Is samengesteld met natuurlijke extracten , een aanrader!

  Hyacinthe says:

  Ik heb ook de groene pit bij het Kruidvat gekocht, helpt ook heel goed tegen kloven.
  Iedere avond in bed smeren. Super.!!!