ontstoken nagelriem

Heeft u een ontstoken nagelriem? Dit is daar aan te doen

Bij een ontstoken nagelriem is de huid rondom de nagel dik, rood en pijnlijk. Dit kan bij zowel de vingers als de tenen gebeuren. Meestal gaat het vanzelf weer over. We geven tips wat u er het beste tegen kunt doen en vertellen wanneer u ermee naar een dokter moet.

Waardoor ontstaat een ontstoken nagelriem?

Wanneer de huid beschadigd raakt, kan een wondje bij de nagelriem ontstaan. Bijvoorbeeld door nagelbijten, velletjes lostrekken, een splinter of sneetje in de huid of het terugduwen van de nagelriemen. Bij teennagels kan het ook gebeuren door een ingegroeide teennagel. Door het wondje kunnen bacteriën de huid binnendringen. Op die plek kan dan een ontsteking ontstaan.

Dit merkt u van een ontstoken nagelriem

Bij een ontsteking van een nagelriem wordt de huid rond de nagel, in het geval van een lichte huid, zichtbaar rood. De huid wordt dik, voelt strak aan, is pijnlijk en er kan een kloppend gevoel zijn. Ook kan er geel vocht (pus) onder de huid zitten of uit de huid komen.

wondje
Lees ook: Wel of niet een pleister op een wondje doen, wat is beter?

Wat kunt u aan een ontstoken nagelriem doen?

Raak de ontstoken huid niet aan en gebruik de ontstoken vinger of teen zo min mogelijk. Druk niet in de huid om de pus eruit te laten. Dit kan de ontsteking verergeren. Was de vinger of teen regelmatig met water en een beetje zeep en maak ze goed droog. Deel uw handdoek niet met anderen.

Vaak wordt aangeraden om uw vinger of teen te weken in een badje met lauwwarm water, waar wat soda of wasmiddel aan is toegevoegd. Maar artsen raden dit juist af. Ook een nat verbandje helpt niet bij de genezing. In het geval van pus dat vrijkomt, kunt u een droog verbandje of pleister om uw vinger of teen doen, om lekken te voorkomen.

Wanneer naar de dokter met een ontstoken nagelriem?

Met bovenstaande tips kan een ontstoken nagelriem vanzelf overgaan. Gebeurt dat niet of heeft u één van de volgende klachten, maak dan een afspraak bij uw huisarts:

 • Wanneer de ontsteking zicht verder uitbreidt dan uw nagelriem. Dan kan het zijn dat u last heeft van fijt. Bij fijt is uw vinger erg ontstoken en hierbij kunnen de pezen of botten beschadigen.
 • Wanneer er pus uit de ontsteking loopt, maar ook juist wanneer de pus in uw nagelriem er niet uit komt.
 • Wanneer u antibioticatabletten slikt en u na 2 dagen geen verandering opmerkt.
 • Wanneer de huid rond de nagel langer dan 6 weken ontstoken blijft.
 • Wanneer u vaker last heeft van een nagelriemontsteking of wanneer u vermoedt dat u er chronisch last van heeft.

Uw huisarts kan zo nodig een sneetje in de huid maken, zodat de pus eruit kan. Bij een erge ontsteking is er soms antibiotica nodig.

Hoe kunt u een ontstoken nagelriem voorkomen?

Door uw nagels goed te verzorgen, maakt u de kans op een ontstoken nagelriem kleiner. Peuter, zuig of bijt niet aan uw nagels of velletjes. Draag niet te strakke schoenen en knip nagels recht, maar niet te kort af. Zo voorkomt u beschadigingen en ingegroeide teennagels. Droog uw handen en voeten goed af na het wassen. Trek elke dag schone, katoenen sokken aan en zorg voor voldoende ventilatie, door af en toe op blote voeten te lopen of schoenen te dragen die lucht doorlaten. Draag bij voorkeur schoenen van leer of linnen.

(Bron: Thuisarts.nl, moetiknaardedokter.nl, Gezondheidsplein. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  PIETER22 says:

  Weken in warm water en een nat verband zijn wel degelijk prima methoden om de ontsteking te onderdrukken.
  Dat artsen het afraden klopt niet.

   MAX Vandaag says:

   Beste PIETER22, bedankt voor uw reactie. Het betreffende advies is afkomstig van de website Thuisarts.nl, wat wij als een zeer betrouwbare bron zien. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

  Lieke Vullings says:

  Bij mij ontstaan “spontane” kloofjes, alleen aan de duimen en meestal als ik ze geknipt heb. Dat voelt ontstoken. Ik knip niet te kort. Wel heb ik extreem korte en verhoudingsgewijs hele brede duimen.
  Wat ik doe is wat calendula zalf erop met een pleister, de calendula “klopt het eruit” meestal na een nacht al over. Maar bestaat er tegen dit specifieke probleem preventie?

  Jeanna says:

  Zalf die acetyl salicylzuur bevat, werkt bij mij ook goed. Bijvoorbeeld Pure, 10 ml van het Kruidvat. Helpt ook goed tegen puistjes.