vinger nagels gezond

Zo houdt u uw vingernagels gezond

Sommige mensen hebben ze van nature, maar lang niet elke nagel is even sterk en gezond. Bepaalde zaken zorgen ervoor dat uw nagels sneller broos worden, iets wat u graag wilt voorkomen. Daarom hebben wij de boosdoeners als het gaat om (vinger)nagelverzorging voor u op een rij gezet. 

Foute vijl

Maakt u gebruik van een nagelvijl? Dan kan dat de veroorzaker zijn van broze nagels. Er bestaan verschillende soorten nagelvijlen, wanneer u gebruik maakt van een kwalitatieve glazen of kristallen vijl kan er niet veel verkeerd gaan. Maar er bestaan ook, vaak goedkopere, plastic vijlen met een zwarte of gekleurde vijllaag. Deze vijlen zijn soms niet hard genoeg, waardoor ze de uiteinden van uw nagels kunnen splijten.

Daarnaast is de manier waarop u uw nagels vijlt ook van belang op ze gezond te houden. Vijl daarvoor niet heen en weer, maar steeds voorzichtig in één richting.

Vergeet uw nagelriemen niet

Niet alleen uw nagels, maar ook de nagelriemen hebben enige verzorging nodig. Nagelriemen hebben namelijk grote invloed op uw nagelbed en de manier waarop deze groeit. Zijn uw nagelriemen vaak ontstoken of kapot? Dan groeit u nagel sneller hobbelig of ‘ribbelig’, waardoor deze er minder fris uitziet en zelfs pijnlijk kan zijn. Zeker in tijden van het coronavirus waarin we onze handen vaak wassen, drogen handen en daarmee ook nagelriemen sneller uit. Om uw nagelriemen gezond te houden is het belangrijk om goed te hydrateren, dit doet u bijvoorbeeld met een nagelriemolie of een goede handcrème. Uw nagelriemen raken ook sneller ontstoken wanneer u op uw nagels of vingers bijt. Tips om het nagelbijten voor eens en voor altijd een halt toe te roepen leest u in het onderstaande artikel.

nagelbijten
Lees ook: Waar komt die vervelende nagelbijt-gewoonte vandaan?

Nagellak

Maakt u gebruik van nagellak? Ook dit kan funest zijn voor de gezondheid van uw nagels. Wanneer u uw nagels zelf lakt is het altijd belangrijk om een zogenoemde base coat te gebruiken. Dit doorzichtige basislaagje smeert u onder uw nagellak om de lak beter te laten hechten, maar ook om vervelende vlekken op uw nagels te voorkomen. Veelvuldig gebruik van nagellak kan op den duur namelijk een gele gloed op uw nagels achterlaten.

Nagellak verwijderen

Die nagellak moet na een tijdje ook weer van uw nagels af. Om dit zo onschadelijk mogelijk te houden kunt u hier het best een goede nagellakremover voor gebruiken. Soms is het verleidelijk om afbladderende nagellak van uw nagels af te pulken, maar dit is slecht voor de kwaliteit van uw nagels. Hierdoor trekt u namelijk ook een laagje van uw eigen nagels mee, wat ruwe of zelfs schilferige nagels als resultaat heeft. Op den duur verzwakt dit uw nagels zodanig dat ze te zacht en buigzaam worden. Kies bij het verwijderen van uw nagellak dus altijd voor een nagellakremover.

Aceton

Niet iedere soort nagellakremover is echter even goed voor uw nagels. Er bestaan zowel removers met als zonder aceton en voor gezonde nagels kunt u het beste voor die laatste variant kiezen. Aceton kan uw nagels namelijk uitdrogen, wat splijten tot gevolg kan hebben. Een remover zonder aceton doet er misschien wel wat langer over om alle kleur van uw nagels te verwijderen, maar is uiteindelijk wel gezonder voor uw nagels.

(Bron: Beau Monde, Marie Claire, Plein.nl, Ingoedendoen.nl, Archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

  gert385 says:

  Al de genoemde maatregelen voor gezonde nagels in bovenstaand artikel zijn voor mij niet van toepassing, en tòch heb ik (Man, 75) al jaren last van brosse nagels. Telkens scheurt een nagel een stukje in, ik moet dan die nagel weer kort knippen en vervolgens toch nog even (oppervlakkig) vijlen om een “haakje”kwijt te raken.
  Wie heeft hiervoor een goede raad?

  maria45 says:

  Azijn is een goed middel om je nagels mooi en sterk te houden

  Pauwtje says:

  Maria, hoe met azijn?
  Mijn nagels hebben richels, in de groeirichting, en ofschoon ik geen nagellak gebruik en áltijd met een keramische (herôme)vijl werk, zie ik geen verbetering. Het is een lastige aandoening want zodoende heb ik last van “haaknagels”. Weet iemand wat er aan te doen is?

  Proefkonijn says:

  Remover zonder aceton gezonder? Wow, zou je t ook kunnen drinken dan? 🤨😆

  Linda033 says:

  Ikzelf had ook last van nagels die steeds afbraken. Een goede homeopaat kan uitkomst bieden. Ik kreeg korreltjes om in te nemen en mijn nagels werden weer helemaal gezond. Als ik nu na jaren merk dat ze wat minder sterk lijken te worden, gebruik ik een tijdje die korreltjes en het probleem lost zich op.

   Pauwtje says:

   Linda, heb je het adres van die homeopaat?
   Ik heb al jaren last van die ribbelnagels, niets helpt tot nog toe!