blauweregen

Zo krijgt u een rijkbloeiende blauweregen

In het voorjaar sieren de wolken blauw (of eigenlijk paars) van de blauweregen menig (voor)tuin. Die bloei is echter niet altijd vanzelfsprekend. Daarvoor moet het ten 1e een exemplaar zijn dat daadwerkelijk tot bloei komt. Daarnaast is op de juiste manier snoeien een voorwaarde voor een rijkbloeiende blauweregen. In dit artikel vertellen we u er meer over.

Soorten Blauweregen

Er zijn verschillende soorten blauweregens. Zo kunt u kiezen voor Wisteria sinensis (afkomstig uit China) of Wisteria floribunda (afkomstig uit Japan). Wisteria sinensis wordt het meest verkocht en is linksom windend. Deze soort kan erg groot worden en heeft lavendelblauwe bloemen. Die trossen kunnen tot wel 25 cm lang worden en ze geuren rijk. Er is ook een witte en roze variant te koop. De Japanse Wisteria floribunda is rechtsom windend en heeft cultivars met 45 centimeter lange bloemtrossen. Deze geuren nauwelijks. Wisteria floribunda ‘Macrobotrys’ heeft lila bloemtrossen, die zelfs wel een meter lang kunnen worden. Er is ook nog een Amerikaanse blauweregen, Wisteria frutescens. Deze soort heeft lila tot paarse bloemen van 1 cm groot en dichte bloemtrossen van 5 tot 10 cm groot. De laatste soort is een blauweregen uit Korea.

blauwe regen

Geënte blauweregen geeft de grootste bloeikans

Het mooiste moment van de blauweregen is wanneer die in bloei staat. Soms komt hij echter pas na jaren tot bloei of erger, nooit. Door een geënt exemplaar te kopen heeft u de meeste kans. Deze bloeit na zo’n 5 tot 8 jaar. Dat is nog altijd veel eerder dan gezaaide planten. Bij gezaaide exemplaren kan de bloei soms pas na 10 tot 15 jaar komen en soms komen ze zelfs helemaal nooit tot bloei. De beste voorwaarde om te weten of u een bloeiende blauweregen koopt, is door in het voorjaar een bloeiende plant te kopen. Dan weet u zeker dat die tot bloeien in staat is.

klimplanten
Lees ook: 11 klimplanten voor extra hoogte in uw tuin of balkon

Beste standplaats en verzorging

U geeft een blauwe regen de beste omstandigheden op een zonnige, beschutte standplaats met goed doorlatende, enigszins vochtige grond. U kunt hem tegen een muur laten groeien, maar ook bijvoorbeeld over een pergola leiden. Op die laatste manier kunt u voor uzelf een lekker beschaduwde plek creëren. Laat ze niet in andere planten of bomen groeien, want blauweregens zijn ‘wurgplanten’ en verdrukken ander groen op den duur. Wees om die reden ook voorzichtig met bijvoorbeeld een regenpijp of andere kwetsbare plek. Voorzie de plant niet van teveel mest, want dat gaat hij wel flink groeien, maar produceert hij minder bloemen. Een te arme grond is ook weer niet goed, dus een beetje mest mag hij wel hebben. Te weinig zon of een te arme of te rijke grond kan dus ook een reden zijn dat uw blauweregen minder rijk bloeit.

 

blauweregen

Snoeien doet… bloeien

Tenslotte is snoeien erg belangrijk bij de blauweregen. Na een uitbundige bloei kan er altijd een jaar zijn met minder of geen bloemen. Snoeien bevordert echter het zetten van bloemknoppen. Naast de zomersnoei heeft de blauweregen ook een wintersnoei nodig. Dit is de hoofdsnoei. Knip de takken in februari terug tot 2 of 3 knoppen (ongeveer 10-15 centimeter). Let hierbij wel op de reeds gevormde de bloemknoppen. Die zijn duidelijk herkenbaar, doordat ze dikker zijn dan de bladknoppen. De 2e snoei doet u ongeveer 2 maanden na de bloei. Kort de zijscheuten en zijloten dan in tot ongeveer 5 tot 6 knoppen, ongeveer 20 centimeter van de hoofdtak.

(Bron: Krijns groentips, de Tuinen van Appeltern, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie