plukbloemen

20 planten voor plukbloemen in de tuin

Wie van bloemen houdt én de ruimte heeft, kan door het planten van favoriete plukbloemen veel mooie boeketten samenstellen uit eigen tuin. Door voor planten te kiezen die elkaar opvolgen qua bloei kunt u een groot gedeelte van het jaar bloemen uit uw tuin halen. We beschrijven een 11-tal geschikte soorten.

Wanneer plukken

Vooral bij warm weer verwelken bloemen snel. Pluk uw bloemen daarom tijdens de koelste uren van de dag. Oftewel in de vroege ochtend, of als de zon in kracht afgenomen is. Kies bij voorkeur voor bloemen die al een beetje geopend zijn. U kunt dan het langst van de bloemen genieten. En liever niet voor bloemen die nog helemaal in knop zitten of juist al ver uitgebloeid zijn. Van de 1e is het niet zeker dat ze in een vaas ook nog openen, zoals Dahlia’s, en de laatste zijn al aan het einde van hun bloeitijd en blijven aan de plant net nog wat langer goed dan in een vaas.

Knip of snijd de bloemen (niet te kort) af met een scherp schaartje of mes en zet ze direct al tijdens het plukken in een laagje water. Plaats ze vervolgens binnen in een schone vaas en verwijder het onderste blad, zodat het water zo bacterievrij mogelijk blijft. In een eerder artikel vertellen we hoe u bloemen zo lang mogelijk vers houdt.

pioenrozen
Lees ook: Zo geniet u langer van pioenrozen en gaan ze allemaal open

Des te meer verschillende bloemsoorten u in uw tuin heeft staan, des te groter de keuze om een boeket met plukbloemen samen te stellen en des te minder het opvalt als u er af en toe 1 of enkele bloemstelen uit knipt voor in de vaas. We zetten een 20-tal opties op een rij ter inspiratie, maar er zijn nog veel meer geschikte bloemsoorten om uw vaas te vullen.

Afrikaanse lelie: Agapanthus

Agapanthus

Bloeiende grassen, als lampenpoetsersgras: Pennisetum, prachtriet: Miscanthus en pampasgras: Cortaderia.

Pennisetum

Crocosmia

Crocosmia

Dahlia

Dahlia

Gipskruid: Gypsophila

Gipskruid

Gladiool: Gladiolus

Gladiool

Hemelsleutel: Sedum spectabile

Sedum spectabile

Hortensia: Hydrangea

Hydrangea

IJzerhard: Verbena

VerbenaLampionplant: Physalis

Physalis

Pioenroos: Paeonia

pioenrozen

Roos: Rosa en rozenbottels

rozen

Pronkerwt: Lathyrus

Lathyrus

Ridderspoor: Delphinium

Delphinium

Sierui: Allium

Allium

Vlambloem: Phlox

PhloxVrouwenmantel: Alchemilla

Vrouwenmantel

Vuurpijl: Kniphofia

Kniphofia

Zeeuws Knoopje: Astrantia

Astrantia

Zonnehoed: Echinacea

Echinacea plukbloemen

schikken
Lees ook: Bloemen in een vaas schikken, zo doet u dat zelf mooi

Geen plek voor een plukbloemen?

Niet genoeg ruimte, maar wel gek op bloemen? Kies dan voor een kleine mix van bovenstaande opties of juist 1 of enkele ervan en laat ze op hun plek staan, zodat u er ter plaatse buiten van kunt genieten. Of plaats een mooie bloeiende plant in een pot en zet die op de tuintafel of een plek waar u er vanuit de woonkamer zicht op heeft.

Geef een antwoord