oordopjes slapen

Is het slecht voor uw oren om met oordopjes in te slapen?

Bent u een lichte slaper, woont u in een luidruchtige buurt of snurkt uw partner? Dan kan het dragen van oordopjes voor een betere nachtrust zorgen. Maar is het eigenlijk wel goed voor uw oren om met oordopjes te slapen?

Goed schoonmaken

Slaapt u iedere nacht met oordopjes in uw oren? Dan is het belangrijk om deze ook dagelijks schoon te maken. Dit kunt u het beste doen met water en zeep of met een desinfectiedoekje. Ook is het goed om uw oordoppen altijd in een afgesloten doosje of zakje te bewaren, zo kan er na het schoonmaken geen vuil meer bij komen. Het schoonmaken van uw oordopjes is echt belangrijk, doet u dit niet? Dan kan dat voor een oorontsteking of infectie zorgen. Maak de oordoppen bij voorkeur in de ochtend, vlak nadat u ze heeft uitgedaan, schoon. Op die manier kunnen er zo min mogelijk bacteriën verspreiden.

Kruisbesmetting

Wat ook kan helpen tegen de verspreiding van bacteriën en eventuele infecties, is het altijd dragen van hetzelfde oordopje in hetzelfde oor. Hierdoor voorkomt u een kruisbesmetting van oorinfecties tussen uw 2 oren. Bij op maat gemaakte oordopjes kan dit natuurlijk niet anders, maar universele oordopjes kennen vaak geen links of rechts. Om dat toch het onderscheidt te kunnen maken, kunt u met een watervaste stift bijvoorbeeld een stipje op één van de oordoppen zetten.

Voor eenmalig gebruik?

Gebruikt u universele oordopjes die van sponsachtig materiaal zijn gemaakt? Deze zijn eigenlijk bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat het materiaal niet goed is schoon te maken. Het is geen ramp wanneer u ze toch iets vaker gebruikt, maar daarvoor zijn deze oordopjes eigenlijk niet bedoeld. Dit geldt natuurlijk niet voor op maat gemaakt oordopjes, of oordopjes van bijvoorbeeld harder plastic. Deze gaan, mits u ze goed schoonhoudt, een stuk langer mee.

Niet schadelijk

Het is dus niet per se slecht om met oordopjes in te slapen, maar de manier waarop u ze draagt heeft daar wel invloed op. Het is belangrijk om de oordoppen niet te diep in uw oren te duwen. Dit kan niet voor directe beschadiging van uw oren zorgen, maar het kan wel pijnlijk en vervelend aanvoelen wanneer de dopjes te diep in uw gehoorgang zitten. Daarnaast kunt u ook oorsmeer meeduwen wanneer u de oordopjes (te) diep in uw oren stopt. Ook dit is niet direct schadelijk, maar kan wel vervelend voelen.

(Margriet.nl, Schoonenberg, Alpine.nl)

Geef een reactie

Reacties (15)

    WIM VAN STRALEN says:

    IK VINDT HET WEL GEVAARLIJK OORDOPJES IN OOR OMDAT JE NIET KAN HOREN ALS BRANDALARM AF GAAT IN JE HUIS ALS JE BENEDEN SLAAP ALS JE PARTNER BOVEN SLAAPT.
    EN HET BRANDALARM IS ALTIJD BOVEN GEMONTEERD EN NIET BENEDEN.

      dragon says:

      Ik zou WILLEN dat er oordopjes bestaan waardoor ik niets kan horen. Dus ook geen alarm.
      Ik heb in de loop der jaren alle soorten al geprobeerd, geen enkele voldoen.
      Het dempt enigszins, maar daar houdt het wel mee op.
      Verkeerslawaai is het ergste, sinds 40jaar gaat het de hele nacht door, hoewel sinds de avondklok , het een stuk minder is.
      Als iemand oordopjes kan aanbevelen waardoor ik NIETS meer hoor, dan hoor (lees) ik dat graag.
      Want elke nacht slecht slapen is erger, dan 1 keer cremeren.

      Marja89 says:

      Het lijkt erop dat u bang bent dat met oordopjes u een alarm niet kunt horen.
      Oordopjes zijn er in verschillende gradaties en filteren specifieke tonen. U kunt dit zelf bepalen. Het brandalarm kunt u blijven horen evenals de wekker. Bij wegwerp staat het aantal decibel vermeld. U kunt bij de meeste opticiens ( gratis) advies vragen. Verkopers online kunnen u ook uitleg geven.

      Als echt al het geluid zou worden tegen gehouden dan draagt bvb geen mens deze ter bescherming tijdens een live concert 😉

      Nelleke reageert says:

      Ben ik niet met u eens. De wegwerpdopjes laten wel beperkt geluid door. Een brandalarm is een heel hard snerpend beluid en komt door de dopjes heen. Bovendien is het vanaf 1 januari 2021 voor de inboelverzekering verplicht om op elke verdieping een brandakarm te hebben. Zo niet, dan ben je niet meer verzekerd. Net als het plaatsen van een koolmonoxydemeter in de ruimte waarde verwarmingsketel/geyser is gevestigd.
      Veel mensen weten dat niet omdat er maar beperkt aandacht aan besteed is. Corona voerde de boventoon.

    dmekking says:

    Ik gebruik regelmatig Ohropax oordopjes, deze zijn kneedbaar en ik ben er goed over tevreden.
    Als je ze goed aandrukt hoor je absoluut geen verkeer meer wel kunnen ze in de loop van de nacht wat losser gaan zitten maar als je ze dan weer aandrukt hoor je niets meer.

      dragon says:

      Dit zijn inderdaad nog de beste, maar ze gaan steeds los zitten, dat is best lastig.

    Alicia says:

    Persoonlijke oordopjes aan laten meten bij een audicien
    Wel prijzig maar dat weegt niet op tegen het plezier ervan

    Raksha 65 says:

    Je kunt ook goede oordempers laten aanmeten bij een schietvereniging. Die hebben ze voor de harde knallen dus ze dempen goed.

    Sanny Klingler says:

    Ik slaap al zo’n 35 jaar met oordopjes. Eerst door lawaaiige bovenburen en later een snurkende man. Ik kan niet meer zonder en hoor echt niets. Brandalarm etc. laat ik niet zwaarder wegen dan het geluid. Ik knijp ze zo dun mogelijk in elkaar en dan sluit het ook echt helemaal alles af. Dat is toch de bedoeling? Zoals op het plaatje de mevrouw ze in heeft dat is onzin, dan hoef je ze niet in te doen. Dat zijn ook niet te fijne dopjes. De beste zijn wat voorgevormd.

    Marja89 says:

    @Wim van Stralen, ik gebruik na diverse verschillende, ook op maat gemaakte, de oranje wegwerp van 3M.
    250 stuks voor rond de € 25/30

      marfra says:

      Marja89 kun je mij het adres geven waar ik deze kan bestellen. Ik gebruik al jaren (25 jaar) siliconen oordopjes lichtblauw en rood. Ik koop ze in Duitsland. Waren ooit in NL te koop bi de apotheek! Ze zijn per 3 paar verpakt. Elke apotheek heeft ze in Duitsland. Ideaal. Maar jou oordopjes Marja lijken me nog idealer.
      Moet je de oranje oordoppen ook even kneden voor dat je ze in het oor doet….

    Emely says:

    Ik heb zeker 30 jaar met oordoppen moeten slapen, maar sinds ik niet langer werk en geen stress voel, heb ik ze niet meer nodig. Ik heb nooit een van de genoemde maatregelen genomen. Nu koop ik de doppen niet in Nederland, maar in Zweden, en die doppen zijn veel beter. Ik was ze in de wasmachine in een klein netje. Wel prettig om bij je te hebben op reis (gillende kinderen in het vliegtuig b.v,), maar ze sluiten absoluut niet alle geluid uit, je hoort nl ook met je oorschelp. Heb ooit doppen laten aanmeten, weggegooide geld, wat een ondingen.

    Inburger says:

    Al 55 jaar gebruik ik Ohropax, echt elke nacht. Het zijn kneedbare wasbolletjes, die zich vanzelf aanpassen aan de vorm van het oor. Kegeltje vormen en goed aandrukken!
    Nooit heb ik nadelige gevolgen gehad van bacteriën of infecties… Als je ze elke ochtend bij het uitnemen controleert op oorsmeer, en eventueel met een tissue schoonveegt, kun je best langere tijd met een paar doen. De eerste dag zijn ze wat stug, maar in het gebruik worden ze soepeler en werken ze alleen maar steeds beter.
    Ze zijn gewoon verkrijgbaar bij de drogist en de supermarkt, 12 stuks (6 paar) in een doosje.
    Ze helpen goed tegen bijvoorbeeld verkeerslawaai, snurkende partners, en de haan van de buren.
    Echt harde geluiden zoals alarm of de wekker hoor je toch wel.

    Omawit says:

    Ik gebruik oordopjes van was en knip ze in tweeën omdat het anders te groot is!
    Ik druk ze plat en plaats ze “op mijn oorschelp “
    Werkt prima hoor bijna niets en helpt mij om makkelijker in te slapen, heb nl altijd “geluid” door Tinnitus/oorsuizingen!

    Muisje6 says:

    Ik gebruik ook de kneedbare oordopjes van Ohoropax. Ideaal! Hoor veel minder gesnurk en geluid van buiten af!
    Gebruik ze al jaren en je kan er inderdaad wat langer mee doen. Elke keer als ik het bed verschoon (gemiddeld 1 x per week in de zomer en eens in de 10 dagen in de winter), dan neem ik ook gelijk een schoon, nieuw paar oordopjes.
    De wekker hoor ik er niet mee, maar als deze afloopt dan schudt mijn partner me wel wakker.