coronatoegangsbewijs

Zo komt u aan een papieren coronatoegangsbewijs zonder CoronaCheck-app

Vanaf zaterdag 25 september 2021 heeft u een coronatoegangsbewijs nodig voor toegang tot veel publieke situaties. In de CoronaCheck-app kunt u hiervoor een QR-code aanmaken. Als u geen computer of smartphone heeft, kunt u een papieren versie gebruiken. In dit artikel leggen we uit hoe u hier aan komt.

Waar heeft u het coronatoegangsbewijs nodig?

Vanaf de 25e september wordt de 1,5-meter maatregel losgelaten. Daardoor mogen onder andere horecagelegenheden weer op maximale capaciteit open. De hoge vaccinatiegraad maakt dit mogelijk, maar deze is nog niet hoog genoeg om dit geheel zonder voorwaarden te doen. Daarom wordt vanaf die datum met het coronatoegangsbewijs gewerkt. Iedereen vanaf 13 jaar heeft die nodig bij:

 • alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines)
 • evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden)
 • vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd.

Wie krijgt het coronatoegangsbewijs?

Mensen die corona hebben gehad of gevaccineerd zijn, kunnen het bewijs aanmaken op basis van het vaccinatie- of herstelbewijs. Mensen die geen corona hebben gehad en ook niet gevaccineerd zijn, kunnen zich voor elk bezoek aan één van de genoemde plekken laten testen. Om deze groep tegenmoet te komen, blijft het testen voorlopig gratis.

Hoe komt u aan het coronatoegangsbewijs?

Wie een geschikte smartphone heeft (alle telefoons die minimaal op Android 6.0 of iOS 12 draaien) kan de CoronaCheck-app downloaden. U kunt in de app kiezen op basis van welke gegevens u het bewijs wilt aanmaken. Vervolgens moet u inloggen met uw DigiD en kunt u verder met het aanmaakproces. Het eindresultaat is een QR-code die u kunt laten scannen op locaties waarvoor een coronatestbewijs als toegangsbewijs geldt. De app is gekoppeld aan het mobiele nummer en u kunt dus alleen voor uzelf een bewijs aanmaken en niet voor bijvoorbeeld uw partner zonder mobiel.

Zo komt u aan een papieren coronatoegangsbewijs

Heeft u geen smartphone of wilt u naast de digitale QR-code voor de zekerheid ook een papieren versie hebben, dan kunt u het bewijs ook uitprinten. Dit kunt u regelen via de website CoronaCheck. U heeft dan een DigiD-account nodig, een computer en printer en u moet zijn gevaccineerd, hersteld van corona of negatief getest zijn.

Coronatoegangsbewijs zonder DigiD, smartphone of computer

Heeft u geen DigiD, smartphone of computer, dan kunt u in sommige gevallen het papieren coronatoegangsbewijs telefonisch aanvragen via de helpdesk van de CoronaCheck. U heeft daarvoor uw BSN (burgerservicenummer) nodig. Het is nog niet mogelijk een vaccinatiebewijs te maken wanneer u geen BSN heeft, maar de Rijksoverheid werkt eraan om dit wel mogelijk te maken. Het telefoonnummer is: 0800-1421. U krijgt dan een papieren bewijs toegestuurd met 2 QR-codes: 1 voor Nederland en 1 voor het buitenland.

Wat als het niet lukt?

Bij ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB zijn verschillende klachten binnen gekomen van ouderen over het ingestelde telefoonnummer om papieren bewijzen aan te vragen. Zo is geklaagd over de slechte bereikbaarheid, een ingewikkeld bandje en verkeerde informatie die medewerkers geven. Volgens Het Parool merkt ANBO dat het inmiddels wel beter gaat. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid laat weten dat de klachten bekend zijn en dat er wordt bekeken of de capaciteit bij de helpdesk moet worden uitgebreid.

Hulp bij de bibliotheek

Op de website van de Rijksoverheid staat informatie voor wie problemen ondervindt bij het aanmaken van het coronabewijs. Bijvoorbeeld als u het aanvragen lastig vindt. Zoals het advies om als u geen hulp kunt vragen aan familie, vrienden of buren het bij een bibliotheek te proberen. Veel bibliotheken hebben tegenwoordig namelijk het Informatiepunt Digitale Overheid. U kunt daar hulp krijgen. Ook als u geen lid bent is de hulp bij het Informatiepunt Digitale Overheid gratis.

Aanvraagformulier bij bibliotheek en gemeentehuis

Nu.nl meldt dat het Ministerie van Volksgezondheid werkt aan een aanvraagformulier dat bij bibliotheken en gemeentehuizen komt te liggen. Op het formulier moet het BSN en de postcode worden ingevuld. U krijgt het papieren toegangsbewijs dan enkele dagen later in de brievenbus. Vanwege de langere verwerkingsduur werkt deze methode alleen niet voor wie een negatieve testuitslag wil krijgen. Wanneer de formulieren bij de bibliotheek en gemeentehuis liggen is op het moment van schrijven nog niet bekend. De verwachting is dat dit in de week na de nieuwe maatregelen het geval zal zijn.

(Bron: CoronaCheck, Rijksoverheid, Nu.nl, plusonline, Het Parool, archief)

Geef een reactie

Reacties (3)

  profiel-verwijderd says:

  Helemaal goed. Ik ben er blij mee.

  JoopG says:

  Inderdaad is dit de weg zoals het geregeld is:
  Coronatoegangsbewijs zonder DigiD, smartphone of computer
  Heeft u geen DigiD, smartphone of computer, dan kunt u in sommige gevallen het papieren coronatoegangsbewijs telefonisch aanvragen via de helpdesk van de CoronaCheck. U heeft daarvoor uw BSN (burgerservicenummer) nodig. Het is nog niet mogelijk een vaccinatiebewijs te maken wanneer u geen BSN heeft, maar de Rijksoverheid werkt eraan om dit wel mogelijk te maken. Het telefoonnummer is: 0800-1421. U krijgt dan een papieren bewijs toegestuurd met 2 QR-codes: 1 voor Nederland en 1 voor het buitenland.

  Het telefoonnummer is echter een algemeen “COVID”-nummer waar ALLE vragen met betrekking tot het virus worden behandeld. Wachttijd soms 30-45 minuten, ben je aan de beurt dan krijg je iemand aan de telefoon die een beeldscherm zit voor te lezen en uitlegt hoe je de QR code per computer kunt aanvragen, maar dat wilde je juist niet. Na een lange discussie(?) , komt de doorbraak: “Dan moet u niet bij mij zijn, ik verbind u door”, weer
  wachten maar dat duurt maar 3 minuten (of minder), je krijgt dan een computerstem te horen die je vraagt om het BSN (burgerservicenummer) in te toetsen en de cijfers van je postcode; gelukt, u krijgt de QR binnen enkele dagen thuis gestuurd. Waarom kan je niet rechtsreeks naar dit nummer bellen als je al weet dat het NIET per computer wil doen. Allemaal overbodige bureaucratie en wachttijden en overbelasting van het 1421 nummer.
  Mvrgr Joop

  Maximaliteit says:

  Omdat er op mijn smartphone slechts plaats is voor een covid qr-code heb ik voor mijn vrouw een papieren afdruk gemaakt.
  Deze scherpe afdruk is gemaakt op een nagenoeg nieuw professionele printer.
  Prompt werd haar de toegang geweigerd tot een Mc Donalds vestiging.
  Dus niet elk apparaat kan ermee overweg.