vaccinaties

Kunnen we het boostervaccin en griepprik na elkaar krijgen?

Er wordt gesproken over een corona boostervaccin voor ouderen, maar er worden tegelijk ook pneumokokken- en griepprikken gezet in ons land. Kunnen we al die vaccins wel vlak na elkaar toegediend krijgen? We zochten het voor u uit en dokter Ted licht het toe. 

Ja, het kan!

Dokter Ted kan er meteen kort over zijn: “om maar direct met de deur in huis te vallen, ja, we kunnen meerdere vaccins tegelijk krijgen. Ons immuunsysteem kan al die vaccins gewoon aan. In de cellen van ons immuunsysteem zitten receptoren. Receptoren zijn een soort transmitters die informatie door kunnen geven en dat kunnen ze in grote hoeveelheden. Dus als een vaccin ons lichaam binnenkomt, gaan deze receptoren ermee aan de slag.”

In de praktijk

Omdat ons immuunsysteem verschillende vaccins na elkaar kan ‘verwerken’, is het dus meestal geen probleem om meerdere prikken vlak na elkaar te krijgen of zelfs tegelijkertijd. Toch wordt er na het ontvangen van een coronavaccin door het RIVM geadviseerd om wat tijd in te lassen tussen deze en andere prikken. Op de website schrijft de instantie het volgende: “Heeft u de griepprik eerst gekregen? Dan moet u minimaal een week (7 dagen) wachten voordat u de coronavaccinatie kunt krijgen. Als u de coronavaccinatie het eerste heeft gekregen moet u minimaal 2 weken wachten voordat u de griepprik kunt krijgen. Deze wachttijd is voor het geval u last heeft van bijwerkingen.”

Tegelijk kan vaak wel

Hoewel het RIVM een wachttijd van 7 tot 14 dagen tussen verschillende prikken adviseert, weet Dokter Ted te vertellen dat in andere landen vaccins wel vlak achter elkaar gegeven worden. Want, zoals Ted al vertelt, kan het lichaam dat prima aan. “Vaccins kunnen meestal prima tegelijkertijd gegeven worden, zoals in 2020 is gebeurd met de griepprik en de pneumokokkenprik. Het voordeel is dan ook dat de bijwerkingen tegelijkertijd optreden en dus in totaal minder lang duren.”

Herhaling

meerdere vaccins na elkaar krijgen is dus geen probleem, ook als er weinig tijd tussen zit. Toch is het ‘geheugen’ van ons lichaam op dit gebied niet oneindig. Dat betekent dat het soms nodig is om een nieuw vaccin te halen om u goed te beschermen. Het griepvaccin moet bijvoorbeeld elk jaar opnieuw gehaald worden, want de samenstelling van dit virus verandert steeds weer. Daar wordt het vaccin dan ook op aangepast. Ook het boostervaccin voor het coronavirus kan voor meer afweer zorgen zodra de hoeveelheid antistoffen is gedaald.

Zo werkt een vaccin

Nadat we een vaccin toegediend hebben gekregen, zorgen de receptoren ervoor dat ons lichaam reageert op de werkzame delen uit het vaccin, Meestal zijn dit onschadelijk gemaakte virusdeeltjes, zodat het lichaam het herkent en er antistoffen tegen kan aanmaken. Zodra het lichaam dan geconfronteerd wordt met levende virusdeeltjes, kan het die meteen detecteren en bestrijden. Dit celgeheugen blijft vaak jaren actief.”

Bijwerkingen

Elk vaccin heeft een andere werking en geeft ook een andere reactie op ons immuunsysteem. De reactie die het kan geven noemen we bijwerkingen. Die zijn per vaccin verschillend. Eén van de redenen waarom het een tijd duurt voordat een medicijn, in dit geval dus het vaccin, op de markt komt, is omdat er eerst uitvoerig wordt getest. Dit is dus onder andere om de bijwerkingen tot een minimum te beperken.

(Bron: RIVM, Dokter Ted)

Geef een reactie

Reacties (20)

  Marionderidder says:

  Dank u wel voor reactie.
  Maar nig een vraag van een bezorge moeder die nog longpatient is.Mij ene zoon 38 harde thuiswerker specialist ict.zijn vriendin verpleegkundie flevo zieken werkte op corana en kreeg het iok.Dus mijn zoon qsrantenne kids ook.Toen kreeg mijn andere zoon bob hrt ook goed ziek .Toen schoondochter corona afg.zondag schooljufvrouw heel ziek.ja en nu mijn zoon voor de teweede keer nog zieker.Ik war radeloos kan niet naar hem toe.Maar kan de tweede keer man van gozer zegt altijd wij zijn jong redde wel.Ja nu weer.Ik ik longpatient mrt zuurstof zeggen voor mama oppassen.Nu zei hebben het.Vind het vreselijk.Ja bang natuurlijk eigen kids komt dichtbij.Maar hij redt het wel toch dokter Ted.dank.grt marion.geen kerst voor ons prima hoor.Hou u ook goed.❤

  Fem555 says:

  Natuurlijk kan het gecombineerd worden. Hoe meer er gespoten wordt hoe liever het is. Natuurlijk is het corona Pfizer vaccin heel veilig want iedereen zal en moet een spuit hebben. Helaas hebben ze het Pfizer vaccin niet op oudere getest en laat dat net de groep zijn waar ze mee willen beginnen. Ook zijn de testen gehaast en niet erg zorgvuldig gedaan . We zijn ook vergeten dat bij de zogenaamde veilige Mexicaanse griep inenting nu nog honderden kinderen aan narcolepsie lijden.Uiteindelijk moet je eigen afweer je beschermen dus al je eigen afweer niet goed is gaat je een vaccin ook niet helpen denk ik.Hier hele uitgebreide info met bronvermelding over hoe de verschillende covid vaccins getest zijn stichtingvaccinvrij.nl/hoe-covid-19-vaccin-testen-worden-ontworpen/

   betty1 says:

   Wat een onzin!!!!

   Heer Bommel says:

   @Fem555: we zijn nu bijna een jaar verder. Dan kent u inmiddels de kwaliteit van wat u destijds gezegd heeft. Het heeft naar ik hoop niet al te veel mensen geschaad.
   Dat narcolepsie in sommige gevallen en alleen bij kinderen is ontstaan na inenting met Pandemrix is onomstoten. In Europa waren dat 1.300 gevallen op 30 miljoen inentingen. ( (0,0043%).
   Het zijn er natuurlijk 1.300 teveel. Maar als er niet was ingeënt waren er zeer waarschijnlijk veel meer dan 1.300 doden extra gevallen.
   Er bleek een samenhang met een genetische afwijking. Gelukkig is er nog een ander medicijn tegen de Mexicaanse griep.
   En men heeft er wat van geleerd.
   Mede daarom was en is men dus nu voorzichtig met het vaccineren van kinderen.

   Er zijn momenteel nog steeds teveel mensen die menen dat hun vrijheid zich niet te laten inenten, belangrijker is dan de vrijheid van de rest van de bevolking. Ik vind het een groot goed dat men zich niet hoeft te laten inenten. Dat recht moeten we zeker in stand houden. Maar tegelijkertijd moet degene die in dit soort omstandigheden van dat recht gebruik maakt, ook de consequenties daarvan aanvaarden.
   En je hebt een keuze. Als u echt meent dat uw eigen afweer u zou moeten beschermen, wat is er dan tegen bewust besmette mensen op te zoeken? U krijgt dan Corona en zult, naar eigen mening, genezen. Daarna voldoet u aan de ‘genezen’ status en zijn al uw problemen opgelost.

  CARTON says:

  Ook ik vraag mij af waarom wij als ouderen als eerste gevaccineerd moeten worden. Dat de vaccinatie er doorheen gepompt wordt is zeker. Wat mij ook opvalt is een stukje op Teletekst waar een “”onafhankelijk” onderzoek onder de bevolking aangeeft dat gevaccineerden met een paspoort meer tot veel meer mogelijkheden krijgen om dingen te ondernemen. Misschien dat er een keer iemand, die daartoe de mogelijkheden heeft, de griepcijfers van de laatste 5 jaar er bij haalt, daar een gemiddelde van neemt en deze van de coronacijfers aftrekt. Misschien hebben we dan een reëel beeld.

  Koevje says:

  FEMM555. Jammer dat u niet in uw bericht vermeldt wat uw hoogst genoteerde opleiding is. Ik vermoed 3 tot 6 jaar basisschool. Het feit dat u refereert aan: stichting vaccin vrij zegt natuurlijk al genoeg.
  Een tip: verdiept u zich eens in wetenschappelijke literatuur. Er zijn zeer hoogstaande medische vakbladen. BMJ en Lancet b.v.

   Adriaan K says:

   Beetje arrogante reactie vind je niet? Als je anders denkt dan jij ben je niet zo intelligent. Jij hebt de wijsheid in pacht?

  Reus says:

  Dokter Ted,

  Mijn vrouw (73 jaar) heeft al vele jaren de chronische vorm van de ziekte van Lyme.
  Zij heeft daarbij heftige zenuwpijnen. Nu krijgt zij binnenkort een uitnodiging voor de vaccinatie tegen COVID 19. Zij vraagt zich af of zij zich wel moeten laten vaccineren.
  Kan het COVID 19 vaccin een negatieve invloed hebben op de Lyme , wat ook door een virus is veroorzaakt?
  Alvast dank voor uw antwoord.

  Peter

   madeliev says:

   Lyme een virus ? Lyme krijg je via een teekebeet, en wel een giftige en dat is een bacterie.

  Rienvd says:

  Het lijkt me verstandig om van de gelegenheid gebruik te maken om bij de vaccinatie meteen te noteren of:
  de persoon de griepspuit heeft gehad
  de pnemokokkenspuit heeft gehad
  griep heeft gehad
  Ook eventuele andere vragen kunnen gesteld worden. Er zijn genoeg studenten die hierbij kunnen helpen of zelfs een wetenschappelijke studie van de antwoorden willen maken. Laten we ophouden met het ambtelijke getreuzel en ons voorbereiden op een nieuwe pandemie.

  Jan 57 says:

  Ik vraag mij af, waarom moeten eerst de ouderen gevaccineerd worden wat eerst het plan was, nu gaan eerst het verplegend personeel gevaccineerd worden. Waarom worden ouderen genoemd die het meest zijn overleden aan corona wat niet waar is, velen van hen zijn gestorven aan iets anders nl, eenzaamheid, daar word niets over vermeld.

  BlueEyes1953 says:

  dr Ted heeft bloed aan zijn handen , hij kan het niet weten het is in een testfase die covid rotzooi ,, dus ik vind het smeerlapperij, als er doden gaan vallen mag hij ook levenslang in het gevang, wegwezen et dit soort blaaskaken.

   Heer Bommel says:

   @BleuEyes1953: Maar dat er inmiddels ruim 5 miljoen doden gevallen zijn door Covid, vindt u wel in orde?
   En heeft u niet door dat de reguliere testfase, zoals die voor elk vaccin voorgeschreven is, al geruime tijd geleden afgesloten is?

   dragon says:

   @BleuEyes1953.
   Iemand die zich durft uit te spreken voor zijn mening , waardeer ik .
   Ik ben wat dat betreft een lafaard ,
   Ik ben niet geënt, maar durf daar in mijn omgeving niet voor uit te komen.
   Als ik mensen om mij heen zie, hoe strikt ze alle maatregels opvolgen, dan schrik ik daarvan.
   Ze zouden zich als makke schapen naar de slachtbank laten leiden, als Mark en Hugo dat zouden bevelen.
   Ik heb in mijn hele kennissenkring en familie, nog geen enkel corona sterfgeval gezien.
   Er zijn er wel van corona mild ziek geworden, maar dat ben je ook van een griep.
   Wat ik wél heb meegemaakt dat kennissen en familie na enkele weken na de prik zijn overleden aan hart en vaatziekten.
   Dus de enting werkt prima,
   Maar dat zijn gewoon de bijwerkingen, die moet men voor lief nemen

   Heer Bommel says:

   @dragon: Het staat u toch vrij om u niet in te laten inenten. Wel de consequenties aanvaarden.

   Ik ben 68 en in mijn leven 43 keer ingeënt. En het gaat mij goed. Maar het is niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen de ziekte te krijgen.
   Alleen zijn dat inmiddels wel zoveel mensen dat de zorg het niet meer aankan. Dat is nu het probleem.

   U wenst niet aan een mogelijke oplossing van dit probleem mee te werken en dat mag. Of dat nu uit angst is of uit onwetendheid of juist omdat u een van de weinigen bent die de juiste informatie heeft; het doet er niet toe. Het levert de maatschappij een heleboel problemen op.
   Het zou u sieren dat, als u Corona krijgt, u afziet van medische ondersteuning zodat iemand die na een doodgewoon verkeersongeval op de IC-moet worden opgenomen, daar ook een plekje vindt. En niet buiten moet blijven en sterft omdat de bedden vol liggen met mensen die zelfs in dat bed en aan de beademing blijven volhouden dat vaccinatie onzin is.

  betty1 says:

  Dokter Ted, bij mij, geen griepprik, niet ziek, wel griepprik aldoor ziek of onderweg.

  Borrelia says:

  Heb een vraag over zowel de griepprik als de pneumokokkenprik. Ikzelf heb de chronische ziekte van lyme.
  Nu vraag ik me af of het bekend is dat als ik me laat vaccineren voor de griepprik als de pneumokokken mijn immuunsysteem niet op zijn kop gezet wordt. Nu heb ik gelukkig alles in evenwicht en dat wil ik graag zo houden.
  Voor alle duidelijkheid, ik ben twee maal gevaccineerd met pfeizer en als er een derde komt ga ik er ook voor. Met als reden dat covid gewoon vele malen ernstiger is als de eerder genoemde ziekten. Althans dat denk ik.
  De enigste reden die ik nu voor mij kan bedenken is het volgende gegeven. De praktijk laat zien dat de aantal ziekenhuisopnames nu erg op en neer gaat met als gevolg overbelasting van personeel aldaar. Om de druk te verminderen en voor mij de kans door vaccineren een opname te voorkomen.
  Graag zou ik u reactie willen en of het bekend is dat na vaccineren met griepprik en/of pneumokokken bekende infectieziektes zoals pfeiffer, polio, herpes opleeft?
  Graag uw reactie

   MAX Vandaag says:

   Beste Borrelia, bedankt voor uw reactie. U kunt hierover het beste contact opnemen met uw arts. Deze informatie is helaas niet bij ons bekend.

  dragon says:

  @Heer Bommel:
  Hieruit blijkt dat een eerlijke discussie zinvol zou zijn op radio of TV.
  Maar nu zijn de meningen zwart/wit.
  Zoals de opmerking: dat ik beter zou afzien van een behandeling .
  Weet u hoeveel mensen in het ziekenhuis belanden als gevolg van “roken” drinken” drugsgebruik” overmatig eten” gevaarlijke sporten” gevaarlijk autorijgedrag” NIET bewegen” enz enz.
  Deze mensen zouden er volgens uw mening beter aan doen om zich NIET te laten behandelen.
  Het is misschien dan ook beter om minder premie te betalen, ze worden uitgesloten van alle behandelingen, die het gevolg zijn van hun levensstijl, of mening?
  Daarom vind ik uw reactie kortzichtig,
  Verder heeft u het over de testperiode van de entstof, die zou allang verstreken zijn, volgens u.
  Daar staat echter 10jaar voor, dus nog jaren van testen te gaan.
  Maar de waarheid over alles komt pas jaren later boven tafel, denk aan de toeslagaffaire en belasting missers.
  Het heeft te maken met het vertrouwen in de overheid, en de corona maatregels kunnen daarom ook niet los gezien worden van het falende beleid van de huidige regering.

   madeliev says:

   @Dragon
   Iedereen krijgt corona, vroeg of laat, met ernstig tot zeer ernstige – of milde gevolgen.
   Dus dat wachten we maar af. Terwijl de ziekenhuizen de zorg moeten afschalen, andere zorg dus niet kunnen leveren.
   Ik ben het met de heer Bommel eens. Degene die zich niet laat vaccineren moet de gevolgen daarvan ook accepteren, en dan niet bij ernstige ziekworden door corona de plaats innemen van iemand die zich wel liet vaccineren en dringend een levensverlengende operatie nodig heeft.