qr-code

Nationale QR-codes verdwenen uit CoronaCheck-app, maar waarom?

Wie de CoronaCheck-app opent, zal zien dat de nationale QR-codes zijn verdwenen. Alleen de internationale staan er nog. Waarom is dat zo?

Waarom zijn ze weg?

Lange tijd is het nodig om de nationale corona QR-code te laten zien als u toegang wilt krijgen tot bijvoorbeeld bioscoop of restaurant. Sinds 23 maart 2022 is dit niet meer het geval en zijn de codes voor gebruik binnen Nederland dus eigenlijk overbodig geworden. Om die reden zijn ze ook verwijderd uit de CoronaCheck-app, de app van de overheid waarin u een dergelijke code kunt aanmaken op basis van vaccinatie, negatieve test of herstel. Nationale, papieren bewijzen zijn hierdoor ook ongeldig geworden.

Wat als?

Maar wat als het coronavirus weer voor problemen gaat zorgen en het gebruik van de nationale QR-code weer verplicht wordt? Hierover wordt nog niets gezegd op de site van de app, maar voor de hand liggend is dat u dan een nieuwe code moet aanmaken.

Internationaal

De internationale codes staan er overigens nog wel in. In sommige landen is het tonen van de QR-code immers nog steeds een vereiste voordat u ergens naar binnen mag. In Duitsland is dit bijvoorbeeld nog steeds zo, maar ook in Frankrijk, Italië en Oostenrijk. 

Om ervoor te zorgen dat u op reis niet voor vervelende verrassingen komt te staan, is het dus verstandig om de CoronaCheck-app actueel te houden. Heeft u een extra booster ontvangen? Voeg deze dan toe in de app.

herhaalprik
Lees ook: Herhaalprik tegen corona voor 60-plussers: is dit iets anders dan een booster?

(Bron: CoronaCheck-app, Rijksoverheid. Foto: ANP)

Geef een reactie