mondklachten

We zijn tevreden over onze mondgezondheid, maar negeer deze mondklachten niet

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn we tevreden over onze mondgezondheid. Degene die dat zeggen zijn overigens ook degene die regelmatig naar de tandarts gaan. Wie niet tevreden is, voelt zich over het algemeen niet fit. Hiermee wordt eens temeer aangetoond hoe belangrijk een goede mondgezondheid is. Toch zijn er bepaalde mondklachten die verder gaan dan goed poetsen en juist wijzen op andere gezondheidsproblemen. Volgens de tandarts niet iets om te negeren.

Bloedend tandvlees

Een van de signalen die nog wel eens wordt genegeerd is bloedend tandvlees. Al snel wordt gedacht dat men misschien te hard heeft gepoetst of gestookt, maar het kan op meer duiden. Want als het structureel bloedt na het poetsen kan het tandvlees ontstoken zijn. Normaal hoort het tandvlees roze van kleur te zijn en mooi strak rond de tanden en kiezen te zitten. Het bloeden kan duiden dat het ontstoken is en dat kunt u beter niet negeren. Ontstoken tandvlees kan leiden tot afbraak van het kaakbot, paradontitis. En dat kan zich niet meer herstellen. Het kan zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken door de bacteriën die via de mond binnenkomen. Daarnaast is het voor mensen met diabetes dubbel oppassen aangezien zijn gevoelig zijn voor infecties.

Gezwollen tandvlees

Naast bloedend tandvlees is ook gezwollen tandvlees geen goed teken. Het is vaak veel roder van kleur en een lichte aanraking met eten en drinken kan al vervelend zijn. Ook het tandenpoetsen gaat vaak niet zonder bloeden. Gezwollen tandvlees kan ontstaan door gingivitis (een ontsteking in de rand van het tandvlees), parodontitis (ontstoken tandvlees), roken, maar ook als gevolg van chemotherapie. Medicijnen, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers en voor epilepsie, kunnen gezwollen tandvlees als bijwerking hebben. Blijf er niet mee rondlopen, want anders kan het probleem chronisch worden. Overleg met uw huisarts eventueel om over te stappen naar andere medicatie.

Knarsen

Afgesleten tanden of een verkrampt gevoel van de kaak? Dan bestaat de mogelijkheid dat u ’s nachts de tanden knarst. Bij het knarsen schuiven de tanden en kiezen, geklemd door de kaken, over elkaar. Dat gaat met veel kracht waardoor de tanden en kiezen slijten. Knarsen is vaak een gevolg van spanning en stress en niet goed kunnen slapen. Het kan zelfs hoofdpijn, kaakkramp en nekklachten veroorzaken. Van knarsen kunt u afkomen, bijvoorbeeld met een speciaal bitje.

Slechte adem

Een ander probleem dat u misschien niet direct aan de gezondheid van uw gebit koppelt, is een slechte adem. Toch wordt een slechte adem in veel gevallen veroorzaakt door een slechte conditie van het gebit. Het kan duiden op ontstoken tandvlees, paradontitis of bacteriën op de tong. Een bezoek aan de mondhygiënist die het gebit goed reinigt kan al wonderen doen. Zij kunnen ook constateren of er sprake is van ontstoken tandvlees of dat er iets anders met het gebit aan de hand is. Maar er zijn ook andere oorzaken die een slechte adem kunnen veroorzaken. Een zoete, fruitige geur kan duiden op diabetes en een geur die een beetje naar vis ruikt kan een teken zijn van nierproblemen. De tandarts of mondhygiënist zal u dan doorverwijzen naar de huisarts.

Droge mond

Wat ook kan duiden op een probleem is een droge mond. Behalve dat het kan betekenen dat u te weinig drinkt kunnen ook medicijnen een droge mond veroorzaken. Bijvoorbeeld antidepressiva heeft deze bijwerking. Het is bij dit soort medicijnen van groot belang om er voldoende bij te drinken. Door voldoende vocht wordt er speeksel aangemaakt en dat is van belang voor een goede mondgezondheid. Speeksel helpt bij het praten, slikken en eten. Het zorgt ervoor dat het mondslijmvlies vochtig blijft en het reinigt de tanden. Ook auto-immuunziektes zoals diabetes en het syndroom van Sjögren kunnen een droge mond veroorzaken.

Lees ook: 9 veelvoorkomende oorzaken van pijnlijke tanden en kiezen , Knarst u ’s nachts met uw tanden? Zo komt u er vanafHoe en hoe vaak poetst u uw tanden het best? en Help uw tanden met deze tips

(Bron: CBS/CDC Tandzorg/Margriet)

Geef een reactie

Reacties (3)

    oosterwijck says:

    Mensen met tandvleesproblemen raad ik aan om, een keer per week, na dagelijks goed poetsen (eventueel met bak soda), spoelen met waterstofperoxide (tot max 3%), voor het slapen gaan. Niet doorslikken maar uitspugen en zonder naspoelen het restant in de mond houden tijdens de nacht. Tanden worden daar ook meer wit van.

    Als extra zorg kan het tandvlees gemasseerd worden met een gel.

    oosterwijck says:

    Voor mijzelf was deze kennis van reinigen en behandelen met gel te laat. Ik heb al mijn hele leven tandvleesproblemen, waardoor ik, van af mijn vijftigste, elke paar jaar een paar tanden verloor. Toen ik 57 jaar oud was, (Ik ben nu 67 jaar oud), kwam de tandarts tot de slotsom dat ik alles zou moeten laten trekken. Ik ben vervolgens naar een Russische tandarts in Armenie gegaan, die kon 10 tanden in mijn bovenkaak redden en 5 tanden in mijn onderkaak een uitstel van ongeveer 10 jaar geven. Dat uitstel is nu voorbij en heb ik niets meer in mijn onderkaak. Mijn bovenkaak heeft nog nauwelijks problemen, mits ik me aan de instructie houd.

    oosterwijck says:

    Het is triest als je, prachtige witte tanden zonder vullingen gaat verliezen, omdat ze los gaan staan. Je voelt je extra machteloos, als je tandarts zegt, niets te kunnen doen. Als ik eerder de kennis had gehad, die ik Armenie opdeed, was mijn gebit nog veel langer te redden geweest.