tanden stoken

Tanden stoken met houten of rubberen stokers, wat is beter?

Een veel gegeven advies van tandartsen en mondhygiënisten is om naast het poetsen van de tanden ook tussen de tanden goed te reinigen. Door te stoken, flossen of ragen verwijdert u voedselresten, bacteriën en tandplak en dat voorkomt ontstoken tandvlees en gaatjes. Maar waarmee kunt u nu het beste stoken? Met een houten of rubberen tandenstoker? 

Poetsen alleen niet genoeg

Het reinigen van het gebit is belangrijk. Het advies is om minimaal 2 keer per dag de tanden te poetsen. Liefst met een goede niet te harde (elektrische)tandenborstel. Het reinigen tussen de tanden is minstens zo belangrijk, maar dat zijn vaak de gebieden waar de tandenborstel minder makkelijk bij kan. En juist die ruimtes zin belangrijk, want het verwijderen van het vuil tussen de tanden kan ontstoken tandvlees, gaatjes en andere tandvleesproblemen voorkomen.

Stoken, flossen of ragen

Stoken, ragen of flossen, het verschilt per persoon wat het prettigst is. Het minst effectief is flosdraad. Dat komt omdat het niet heel makkelijk te gebruiken is en u waarschijnlijk met het draad niet op de goede plekken komt. Het meest effectief zijn ragers. Gedraaide metalen draakjes met haartjes eraan. Zij reinigen het beste tussen de tanden. Wie snel last heeft van bloedend tandvlees (of parodontitis) doet er sowieso verstandig aan om ragers te gebruiken. Ze reinigen het tandvlees en de ruimte tussen de tanden het beste. Let wel goed op de maat. Te kleine ragers halen weinig uit. U moet enige weerstand voelen.

Tandenborstel
Lees ook: Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

Rubberen stokers

Maar dan de stokers, daar valt veel in te kiezen. Neem alleen het materiaal al. Zo zijn er de houten en rubberen stokers. Maar wat is nu beter? Tandartsen en mondhygiënisten geven de voorkeur aan de rubberen variant. Deze stokers hebben dezelfde borstel-werking als de ragers en verwijderen het tandplak goed. Veel mensen geven de voorkeur aan deze stokers boven de ragers, omdat ze in de mond prettiger aanvoelen.

Houten stokers

De houten stoker gaat al een hele tijd mee. En ook die is goed om de ruimte tussen de tanden te reinigen. Zeker om voedselresten te verwijderen. Maar of ze ook daadwerkelijk het tandplak verwijderen staat niet vast. Als u een houten stoker gebruik, kijk dan goed dat deze de juiste vorm heeft, die van een driehoek. De vlakke kant van de stoker moet naar het tandvlees toe. Gebruik dus geen cocktailprikker of andere ronde prikker. Die werken niet goed en kunnen splinters loslaten. Een goede tandenstoker is van hout en splintert niet, dus alleen al om die reden is het goed om geen alternatief als een cocktailprikker te gebruiken.

Kortom, het belangrijkste is dat u de ruimte tussen uw tanden reinigt. De voorkeur heeft de rager, maar de rubberen stoker staat op een gedeelde eerste plek. Of u nu raagt of stookt, spoel uw mond na het reinigen goed zodat er niets achterblijft. Twijfelt u over welke reiniger het beste bij uw gebit past? Overleg dan met uw tandarts of mondhygiënist.

(Bron: Mondhygiënisten.nl, tandvleesinfo.nl, vraagdetandars.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (6)

 1. Rene184 says:

  Ik mis de bevindingen van de Airfloss, in mijn geval die van Philips waarmee een beetje geperste lucht tussen de tanden geblazen wordt.
  Ik ervaar het als nuttig, maar wat zeggen de deskundigen

 2. Kestielke says:

  Ik gebruik al jarenlang ragers om tussen mijn tanden te poetsen. Ik heb 3 verschillende maten ragers, omdat de afstand bij mijn tanden en kiezen allemaal anders is. 2 maal daags bij het poetsen met speciale tandpasta voor gevoelige tanden, reinig ik op deze manier de ienemienie ruimtes tussen de tanden en kiezen. Stoken en flossen is niet echt mijn pakkie-an. Ben heel tevreden over de ragers van eigen merk drogisterijketen.

 3. wiesar says:

  Metalen gedraaide draakjes zijn niet goed want die kunnen de tanden slijten. Maar er zijn er ook die van plastic zijn en die zijn wel oké

 4. Paula Driessen says:

  Even een vraag. Moet je nu wel of niet je mond spoelen als je de tanden gepoetst hebt?

  1. Kestielke says:

   Dat doe ik wel altijd. Tandpasta af slikken is niet zo goed. Met een paar slokjes water uit een bekertje is voldoende om tandpasta uit mond te spoelen, even gorgelen achter in de keel en u kunt weer ertegen.

 5. M van K says:

  Ik gebruikte altijd de houten tandenstokers,van Jordan. Maar volgens mondhygiëniste zijn de rubberen van ‘Gum bv , beter. Maar die slijten / vlakken af , heel vlug ! Zelfs na 1x gebruiken heb ik het idee dat ik de helft van het rubber ingeslikt heb. Is dit trouwens schadelijk??Je slikt toch heel wat stukjes in na verloop van tijd.