gevoelige tanden

Last van gevoelige tanden? Dit kunt u doen

Misschien kent u het gevoel wel, zodra u iets eet of drinkt wat koud of juist warm is doet dat pijn aan uw tanden. Waar wordt dit gevoel door veroorzaakt? En wat kunt u doen tegen gevoelige tanden?

Wat veroorzaakt gevoeligheid?

Pijn aan de tanden wordt in veel gevallen veroorzaakt door blootliggende tandhalzen. Het tandbeen en de wortel komen bloot te liggen wanneer het tandvlees zich terugtrekt. Uw tanden worden dan extra gevoelig, omdat er geen beschermend laagje glazuur om het tandbeen en de tandwortel zit.

Goed poetsen

Teruggetrokken tandvlees kan worden veroorzaakt door een ontsteking van het tandvlees. Als een tandvleesontsteking al verder is gevorderd gaat de aanhechting van het tandvlees deels verloren, waardoor het tandbeen bloot komt te liggen. Dit wordt ook wel parodontitus genoemd. Maar ook de nasleep van een ‘gewone’ tandvleesontsteking kan extra gevoelig tandvlees als gevolg hebben, doordat het tandvlees slinkt zodra de ontsteking minder wordt. Ook hierdoor kan het worteloppervlak bloot komen te liggen. Een andere reden van terugtrekkend tandvlees kan het te krachtig poetsen, met een (te) harde tandenborstel zijn.

Teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug

Het vervelende van teruggetrokken tandvlees is dat het niet meer terugkomt. Ondanks dat u het dus niet kunt terugdraaien, kunt u er wel voor zorgen dat het tandvlees niet nog verder terugtrekt. Mondhygiënist Maud van Basten Batenburg vertelt aan Libelle.nl hoe u dit het best kunt aanpakken: “Ik zeg altijd: blijven poetsen, ook al doet het pijn. Aangezien blootliggende tandhalzen en –wortels niet beschermd zijn door glazuur, is verzorging ervan extra belangrijk. Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid te minimaliseren.”

Dat poetsen kunt u dus het best doen met een tandenborstel die niet te hard is. Verder is het goed om op te passen met schurende tandpasta’s wanneer u last heeft van gevoelig tandvlees en is het aan te raden om tenminste een uur te wachten met tandenpoetsen nadat u heeft gegeten.

Vermijd zuur eten en drinken

Wat ook kan helpen bij het voorkomen van teruggetrokken tandvlees is het zoveel mogelijk vermijden van frisdranken, sappen, yoghurt en citrusfruit. De zuren in deze producten zorgen er namelijk voor dat het tandbeen sneller slijt, waardoor u sneller last kan krijgen van de vervelende pijnscheuten.

Naar de tandarts

Verder is het een goed idee om uw gevoelige tanden of tandvlees met uw tandarts of mondhygiënist te bespreken. Zij kunnen bekijken want de oorzaak is en kunnen u adviseren. Ontstoken tandvlees is bijvoorbeeld goed te behandelen. De tandarts kan u ook vertellen op welke manier u het best kunt tandenpoetsen en of er misschien een andere onderliggende oorzaak is waardoor uw tanden overmatig gevoelig zijn.

(Bron: Libelle, Plein.nl)

Geef een reactie