bewegen

We bewegen het meest en doen dat vooral voor ons plezier

Van alle Europeanen bewegen Nederlanders het meest. Dat blijkt uit de Eurobarometer – sport en fysieke activiteit, een rapport van de Europese Commissie waar Trouw over schrijft. En het goede nieuws is, we bewegen vooral voor ons plezier. 

We fietsen, wandelen, tuinieren en zwemmen

Het onderzoek wijst uit dat 80 procent van de Nederlanders wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt. Het Europese gemiddelde ligt op 44 procent. Waarom Nederland bovenaan staat heeft voornamelijk te maken met onze infrastructuur. We beschikken over enorme hoeveelheden fiets- en voetpaden. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld ook op de fiets naar het werk te gaan.

Bewegen en sporten

In het onderzoek is een onderscheid gemaakt tussen bewegen en sporten. De bewegingsmeter slaat voor Nederlanders goed uit, maar ook op het gebied van sporten scoren we hoog. Maar liefst 56 procent van de Nederlanders sport wekelijks tegenover gemiddeld 40 procent van de Europeanen. Hierin speelt het verenigingsleven mogelijk een belangrijke rol. Want veel Nederlanders zijn lid van een sportvereniging en gaan trouw. Maar we staan niet bovenaan. Inwoners van Zweden, Finland en Denemarken sporten nog meer.

Bewegen met plezier

Een andere belangrijke conclusie uit het onderzoek is dat Nederlanders vooral bewegen voor hun plezier. In de meeste andere Europese landen doen ze dit vooral ter verbetering van de gezondheid.  Andere motieven voor bewegen en sporten zijn om te ontspannen en zich fitter te voelen. Bij het onderzoek plaatst hoogleraar psychofysiologie Eco de Geus vraagtekens, want voor het vaststellen van de tijd die iemand aan een beweging spendeert, is niet gebruik gemaakt van officiële meetmethoden.

Kampioen in zitten

En er is nog een bijzonder feit, en dat is dat in de landen waar het hoogst gescoord wordt de mensen ook het vaakst zitten. Nederland, Zweden en Denemarken zijn zowel de beweeg- als de zitkampioenen van Europa. In Nederland zitten we gemiddeld 8,7 uur per dag. Hoe het bewegen zich verhoudt tot het vele stilzitten, is een thema voor vervolgonderzoek, aldus de onderzoekers.

(Bron: NOS/Trouw)

Geef een reactie