DroomSap

Wat zijn de bijwerkingen van het slaapmiddel DroomSap en waarom mag het in Nederland niet verkocht worden?

DroomSap presenteert zichzelf als oplossing voor wie slecht slaapt. Wie het gebruikt kan volgens de producent rekenen op zowel goed inslapen als doorslapen. En daarmee op 7 tot 8 uur slaap per nacht. Het middel heeft echter veel bijwerkingen en mag in Nederland niet verkocht worden.

Hoe werkt DroomSap?

Wie te maken heeft met slapeloosheid, krijgt daar vanzelfsprekend graag een goede oplossing voor. Via de huisarts kunnen slaapmiddelen voorgeschreven worden, maar wie zelf op het internet zoekt, kan ook het middel DroomSap voorbij zien komen. Dromenwinkel, de website die het verkoopt, meldt dat het gaat om een drankje op basis van honing, 7 kruiden en een lage dosis doxylamine. Vanwege dat laatste ingrediënt, doxylamine, is het een minder onschuldig sap, dan het lijkt. Het betreft namelijk een antihistaminicum met een sederend (slaapopwekkend) effect en daar zijn verschillende bijwerkingen aan verbonden. Apotheker Anke Lambooij van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik raadt in gesprek met Meldpunt aan om dit middel dan ook niet te gebruiken. Niet voor niets is doxylamine niet vrij verkrijgbaar in Nederland.

slaapmiddelen
Lees ook: Zo stopt u met slaapmiddelen als u ze al wat langer gebruikt

Mag DroomSap in Nederland verkocht worden?

Als doxylamine niet vrij verkrijgbaar is in Nederland, mag DroomSap dan wel verkocht worden hier? Uit navraag van Radar bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat niet het geval te zijn. De reden is dat er (nog) geen veiligheidsbeoordeling voor het middel is en de Europese Commissie geen markttoelating heeft verleend. Dat het middel toch te koop is, komt doordat de webshop die het verkoopt, Dromenwinkel, in Tsjechië is gevestigd. Wie het bestelt, krijgt het dan ook vanuit dat land opgestuurd. De NVWA heeft daarover een melding gedaan bij de Tsjechische autoriteiten.

Tegenover de NRC laat John de Wit van producent Dromenwinkel weten weleens moe te worden van de “spookverhalen” op internet. Samen met het Spaanse farmaceutische bedrijf Geiser heeft hij naar eigen zeggen bewerkstelligd dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) in oktober 2023 een handelsvergunning heeft afgegeven voor poeders met 12,5 of 25 milligram doxylamine. Voor kortdurende behandeling van incidentele slapeloosheid, uitsluitend op recept. Hierdoor mogen poeders met aardbeiensmaak door artsen worden voorgeschreven en door apotheken verkocht. Volgens De Wit betekent dit alleen niet dat DroomSap nu ook als slaapmiddel op de Nederlandse markt komt, aangezien doxylamine dus alleen op recept mag worden voorgeschreven en dat economisch gezien kansloos is.

melatonine
Lees ook: Waarom u beter geen extra melatonine kunt nemen als u niet kunt slapen

Wat zijn de gevaren van DroomSap?

De werkzame stof doxylamine is een antihistaminicum en oorspronkelijk ontwikkeld als middel bij allergie. Van die stof zijn vele bijwerkingen bekend. Zo kan het zorgen voor duizeligheid, een droge mond en ogen en verwardheid, vertelt Lambooij aan Meldpunt. Volgens haar moeten vooral ouderen oppassen: “Ouderen zijn gevoeliger voor de bijwerkingen op het brein, zoals hallucinaties, delier en dementie. Daarbij kan doxylamine plasklachten en hartkloppingen veroorzaken. Ook zijn er veel aandoeningen waarbij je het middel beter niet kan gebruiken, waaronder dementie en cardiovasculaire problemen.”

Daarnaast heeft het middel een sterk effect op de rijvaardigheid, dat ook de volgende dag nog kan aanhouden. Autorijden na het gebruik van DroomSap is volgens de apotheker daarom dan ook niet aan te raden.

Buiten doxylamine bevat DroomSap ook alcohol. In combinatie met doxylamine kan dat schadelijk zijn en voor mentale verwardheid zorgen.

Tips bij slaapproblemen

DroomSap is vanwege de mogelijke nadelige gevolgen dus niet de beste optie om van uw slaapproblemen af te komen. We hebben meerdere artikelen met tips die u hier wellicht wel verder bij kunnen helpen.

Vrijdag 1 maart 2024 besteedt Meldpunt aandacht aan het gebruiken van Droomsap. 

(Bron: Meldpunt, Radar, Dromenwinkel, NRC. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

  gaag says:

  Wij gebruiken een thcdrankje als mild slaapmiddel. Is een soort mediwiet. En ook tegen onrustige benen van mijn vrouw. Legaal verkrijgbaar bij stichting suver nuver. 15,- per fles van 250 ml. 1 flesje per 3 weken p.p.
  Mild slaapmiddel: je valt echt niet als een blok om, meer een duwtje in de goede richting. Ik wordt regelmatig ’s nachts wakker van zeurderige rugstijfheid. Even wat bewegen en een slokje van 10 of 12 ml, dan slaap ik meestal weer in. Zonder drankje lig ik meestal langer wakker.

  Maryama says:

  Net als de producent word ik een beetje moe van alle ophef over Droomsap. Ik gebruik het incidenteel en heb geen last van bijwerkingen. Andere hooikoortsmedicijnen zoals Cetirizine (gewoon verkrijgbaar bij Kruidvat etc.) hebben dezelfde bijwerkingen, en slaappillen van de dokter hebben nog veel meer en ernstigere bijwerkingen, maar daar hoor ik niemand over.
  Om de één of andere reden is Droomsap in diskrediet gebracht en iedereen praat elkaar na want ik lees overal dezelfde argumenten.

  Zelf doe ik aan risico spreiden: afwisselend Droomsap, Cetirizine en een halve Zopiclon (via de huisarts).

  Ella55 says:

  ik word hier ook een beetje moe van. Ik gebruik Droomsap en merk helemaal niets van de door u genoemde bijwerkingen.
  er zijn twee dioses mogelijk, ik neem slechts tot het onderste streepje, het helpt mij in slaap te komen.
  Ben nooit suf de vlgd ochtend, en heb nergens last van, er zit ik maar weinig Doxylamine in hoor. Heb ook Doxylamine puur gebruikt, kwart tabletje per keer, geen bijwerkingen en ook geen last van slaperigheid, en andere genoemde problemen.
  ik lig soms wel tot 16.00 uur wakker, nou dan wil je wel wat en ben gepensioneerd, dus ik hoef niks.
  Maak hier dus niet zo’n drama van, niet nodig en is beter dan driekwart nacht wakker liggen, groet Ella

  Marry 51 says:

  Ik gebruik ook droomsap en geen bijwerkingen. Voorheen sliep ik niet of had verschrikkelijke nachtmerries zodat ik s’morgens moeier wakker werd dan dat ik er savonds in ging. Nu slaap ik snel in en heeft alleen rustige dromen. Ik neem het 12 dagen en dan 2 dagen niet.