insectenbeet

Wat te doen bij een insectenbeet? EHBO-kennis Nederlanders matig

Als Nederlanders in aanraking komen met bijvoorbeeld de eikenprocessierups of een teek, dan weten zij in veel gevallen niet hoe zij vervolgens het beste kunnen handelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Brandharen eikenprocessierups

In het onderzoek is gevraagd naar omstandigheden die de laatste jaren steeds vaker voor komen in ons land. De eikenprocessierups zorgt dit jaar al weer vroeg voor overlast door het warme weer en na aanraking met de brandharen krijgen mensen enorme jeuk en huidirritatie. 8 op de 10 deelnemers aan het onderzoek geeft echter aan geen idee te hebben wat ze dan moeten doen.

EHBO-app

Mensen denken wel vaak te weten wat te doen bij een insectenbeet, maar bij de enquête is echter veel verkeerd geantwoord. Slechts 6 procent weet hoe te handelen bij een insectenbeet. Om wel te weten wat te doen, adviseert het Rode Kruis de gratis EHBO-app te raadplegen. Hier staat voor heel veel klachten en gebeurtenissen de juiste handelswijze in. De app is te downloaden voor zowel Android als iPhone.

Gebruik plakband

Zo is er te lezen dat in het geval van irritatie door de haren van de eikenprocessierups onder andere de haren verwijderd moeten worden met plakband of kleefpleister, er niet mag worden gekrabd en dat de huid en/of ogen gespoeld moeten worden met lauw water. Voor aanraking met de berenklauw moet onder andere de huid gewassen worden met lauw water en zeep en blootstelling aan UV-licht moet voorkomen worden.

Recordaantal tekenbeten

Het is misschien goed om met wat extra aandacht de informatie over tekenbeten te lezen. In 2018 wordt er namelijk een recordaantal tekenbeten verwacht. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University verwachten dat er in juni en juli ruim een half miljoen mensen een tekenbeet oplopen. Dat is in 2 maanden tijd de helft van het gemiddelde jaarlijkse aantal. De stijging is vooral het gevolg van het grote leefgebied dat teken hebben in Nederland.

De juiste methode om een teek te verwijderen

Ook is het seizoen waarin teken actief zijn langer geworden, doordat het eerder warm is in het voorjaar. Bovendien ziet het RIVM dat het aantal (wilde) dieren stijgt dat gastheer is van de teek, waardoor teken meer eitjes kunnen leggen. Om de ziekte van Lyme en andere nare gevolgen te voorkomen is het dus zaak snel te handelen na een beet. 21 procent van de deelnemers aan het onderzoek weet wat de juiste methode is om een teek te verwijderen: niet met een draaiende, maar met een rechte beweging. Deze methode en meer, staat allemaal overzichtelijk beschreven in de EHBO-app van het Rode Kruis.

(Bron: ANP, Rode Kruis)

Geef een reactie