EHBO

Levensechte EHBO-lessen door virtual reality

Deelnemers aan EHBO-cursussen kunnen voortaan extra goed oefenen op noodsituaties. Dit met dank aan virtual reality-brillen, waardoor het lijkt alsof zij zich middenin een dergelijke situatie begeven.

Beter voorbereid

Dit wordt volgens het Rode Kruis Nederland gedaan omdat mensen zo beter voorbereid zijn als zij in het dagelijks leven worden geconfronteerd met een spoedeisende zaak. Via de virtual reality-bril leren de cursisten 3 belangrijke EHBO-handelingen: wat er gedaan moet worden bij verslikking of een grote verwonding en hoe iemand in de stabiele zijligging gelegd moet worden. De situaties worden aan de deelnemer van de cursus getoond doordat zijn of haar telefoon in de inkeping van de bril wordt geplaatst. Of er in de toekomst meer handelingen te zien zullen zijn, is nog onduidelijk.

Wereldrecordpoging

De virtual reality-bril wordt voor het eerst gebruikt tijdens de wereldrecordpoging voor grootste EHBO-les op 9 september 2017. Het record staat nu op 1795 deelnemers. Het Rode Kruis, die de poging initieert, zoekt 2500 mensen voor de aankomende gooi naar het record.

Vrijwilligers gezocht

Naast mensen voor de recordpoging, kijkt het Rode Kruis ook uit naar 1000 mensen die in hun dagelijks leven EHBO’er willen zijn. De organisatie komt flink wat mensen tekort door de groei van het aantal evenementen in Nederland, waar verplicht EHBO’ers bij moeten zijn. Op dit moment telt ons land 9000 inwoners met een EHBO-diploma.

Eerste Hulp bij Ongevallen

In 2017 besteedt MAX in het eenmalige programma Eerste Hulp bij Ongevallen speciale aandacht aan ongelukken die in en om het huis kunnen gebeuren. Het programma laat zien hoe u kunt handelen in deze situaties en is nog terug te bekijken.

Bent u EHBO’er?

(Bron: Rode Kruis, Nu.nl, ANP)

Geef een reactie