maag klachten

Wat kunt u als u last heeft van uw maag het beste wel en niet eten?

Als u last heeft van uw maag helpt het vaak om bepaalde dingen wel en niet te eten. De eetlust is over het algemeen minder, maar helemaal niet eten zorgt ervoor dat u zich nog slechter zult voelen. Door kleine en lichte porties te eten blijft u in elk geval op krachten.

Klachten maag onderzoeken en verhelpen

De klachten met uw maag komen ergens vandaag, dus als u niet weet wat de oorzaak is, is het altijd raadzaam om dit uit te (laten) zoeken. Verder kan het helpen om (zo mogelijk) stressfactoren aan te pakken, te stoppen met roken en af te vallen als u te zwaar bent. Het helpt daarnaast om bepaalde prikkelende voedingsmiddelen en dranken voor de zekerheid te laten staan.

Prikkelende voedingsmiddelen en dranken

Neem geen eten of drinken waarvan u zelf al heeft ondervonden dat u er klachten aan uw maag van krijgt. Verder kan het helpen de volgende prikkelende voedingsmiddelen en dranken te laten staan of in elk geval te minderen:

  • alcohol (drink hier weinig tot niets van)
  • cafeïne
  • vet eten (dit blijft langer in de maag en kan de klachten verergeren)
  • eten met veel kruiden of pepers
  • citrusvruchten als mandarijn, sinaasappel en citroen
  • wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
  • chocolade
  • pepermunt
  • zure dranken, zoals sinaasappelsap
  • frisdrank met prik

De één krijgt meer last van de maag van bovenstaande producten dan de ander en soms zult u bepaalde ervan ook gewoon probleemloos kunnen nuttigen. Blijf sowieso gevarieerd eten. Wanneer u een bepaalde groep voedingsmiddelen uitsluit kunnen er tekorten ontstaan. Wat weer andere klachten kan geven. Uw huisarts of een diëtist kan u zo nodig helpen bij een persoonlijk voedingsadvies.

maagzuur
Lees ook: Brandend maagzuur, oorzaken en oplossingen

Wat u het beste wel kunt doen als u last heeft van uw maag

Het is voor de spijsvertering goed om vezelrijk te eten, behalve als u echt veel last heeft van uw maag. Dan kunt u beter kiezen voor iets lichter te verteren opties. Dus bijvoorbeeld even geen volkoren brood of pasta, maar bruin brood en gewone pasta. Drink daarnaast voldoende, minstens 1,5 liter per dag. Water en thee zijn daarvoor goede opties. Of u wel of niet melkproducten kunt velen is een kwestie van uitproberen. Sommige mensen krijgen er klachten van, terwijl het bij anderen juist goed werkt om af en toe een glas melk te drinken of een schaaltje yoghurt te eten. Drink in elk geval niet tevéél melk. Bij het drinken van grote hoeveelheden wordt de maagzuurproductie namelijk gestimuleerd.

winderigheid
Lees ook: Dit zegt winderigheid over uw gezondheid

Pas (de grootte van) uw maaltijd aan

Het werkt vaak goed voor uw maag om kleinere hoeveelheden per keer te eten. Eet daarom bijvoorbeeld een wat kleiner ontbijt, lunch en avondeten en daarnaast maximaal 4 keer per dag iets kleins. Of kies voor 6 keer per dag een kleine maaltijd. Neem steeds de tijd voor uw maaltijden en kauw goed.

Eten voor het slapen gaan en liggen na het eten

Eet liever niet vlak voordat u gaat slapen. Als u met een volle maag gaat liggen kunnen de klachten namelijk verergeren. Ga direct na het eten daarom ook liever niet al even liggen. De maaginhoud stroomt in een liggende positie namelijk makkelijker terug in de slokdarm. Geef uw maag na een maaltijd daarom even de tijd om het voedsel te verwerken.

(Bron: Thuisarts, Voedingscentrum, Maag Lever Darm Stichting, Margriet)

Geef een reactie