Duur 03:15
Gepubliceerd op 21 november 2023

Dokter Teds Spreekuur: maagbeschermers

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Deze keer: maagbeschermers.

Helpen maagbeschermers tegen maagklachten?

Ons eten gaat via de slokdarm naar de maag. De maag voegt maagzuur en enzymen aan het eten toe om het verteringsproces op gang te helpen. Als door het (soort) eten de druk in de maag te hoog wordt en de sluitspier van de maag niet sterk genoeg is, dan komt dat zuur via de slokdarm weer naar boven. En dat geeft pijn op de borst en een zure smaak achter in de keel geven. Dat heet brandend maagzuur.

Dit omhoogkomen gebeurt zogezegd als de druk te hoog is, de buik vol is, en bijvoorbeeld ook tijdens de zwangerschap. Dan drukt de baby op de maag. Dokter Ted legt uit wat nog meer brandend maagzuur kan veroorzaken en of dat maagbeschermers helpen tegen dit soort klachten. En hoe lang u die mag slikken.

Bekijk hier alle video’s van Dokter Teds Spreekuur.

Lukt het niet om de video af te spelen? Bekijk hem dan op het MAX YouTube-kanaal.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie

Reacties (10)

  Carlal says:

  Beste dokter Ted,
  Ik heb een middenrifbreuk en daardoor gaat er maagzuur omhoog mij slokdarm in. Het onderste gedeelte van mijn slokdarm vertoont het Barrett syndroom. Kan ik dan ook stoppen met de esomeprazol. Dit zou ik eigenlijk wel willen. groet, Carla

   DokterTed says:

   Beste Carla,
   Dat zou ik niet doen. Barrett syndroom betekent meestal chronisch gebruik. Overleg eventueel met uw huisarts.
   Ted van Essen

  Anitaj says:

  Ik gebruik al jaren biologisch aardappelsap. Werkt fantastisch tegen brandend maagzuur.
  Ik heb meerdere mensen met deze klacht dit ook aangeraden en ze zijn klachtenvrij!

   DokterTed says:

   Dat kan heel goed. Een beker melkt helpt vaak ook wel even.
   Ted

  Jan 57 says:

  Heb al jaren een middenrifbreuk en daardoor komt het maagzuur omhoog, gebruik al jaren Lansoprazol en deze werkt bij mij uitstekend. Mijn huisarts zei toentertijd (1996) tegen mij dat ik deze de rest van mijn leven in moest nemen. Gebruik ook medicijnen voor COPD, bijwerkingen heb ik niet ervan maar heb wel vaak last van koude handen, vroeger had ik daar geen last van. mijn vraag: kan dat in kombinatie komen door medicijn gebruik en ouder worden te maken hebben.

   DokterTed says:

   Destijds was dat het advies, maar ik adviseer u om toch eens te overleggen met uw huisarts of dat chronisch gebruik nog steeds nodig is. Kunt u gelijk vragen naar die koude handen, want uw huisarts kan goed beoordelen of dat met de medicijnen te maken heeft

   Ted van Essen

  dlonra says:

  ouderen hebben vaak “te weinig” maagzuur en dan krijg je ook een “brandend” gevoel en dan werken “maagzuurremmers” juist verkeerd. ik drink water met citroensap en dat helpt mij heel goed, mijn maag heeft dan zeker te weinig maagzuur en het citroensap helpt dan goed …….

   DokterTed says:

   die kwaal ken ik niet, maar het verdunde citroensap zal ook geen kwaad kunnen.
   Ted van Essen

  Meloas says:

  Beste dokter Ted,

  Ik gebruik al jaren Esomeprazol Sun 40 en advies is om dat ook te blijven doen. Hoewel ik veel klachten heb die zouden kunnen wijzen op een B12 tekort heeft mijn huisarts daar nog nooit bloedonderzoek naar laten doen. Vind u het raadzaam dat ik daar op aandring bij mijn huisarts?

  Ik hoor graag van u.

  Mvg,
  Elize.

   DokterTed says:

   Chronisch gebruik van zuurremmers kan inderdaad een vit B12 tekort geven. Of uw klachten daardoor komen kunt u het beste met uw huisarts overleggen.

Bekijk ook

Meer