misselijk

Misselijk van lezen in de auto? Dit is hoe het komt

Wie meerijdt in de auto kent het misschien wel: het misselijke gevoel als u iets leest tijdens het rijden. Dat geldt niet alleen voor het lezen van een boek, maar ook het lezen van een bericht op de telefoon kan al zorgen voor een draaierig gevoel. En dat is als passagier jammer, want juist op lange stukken is lezen een aangename afleiding. Maar waarom wordt u misselijk en is er iets aan te doen? 

Evenwichtsorgaan

Waarom we misselijk worden heeft alles te maken met ons evenwichtsorgaan. Dit orgaan ligt in ons binnenoor, verscholen achter het rotsbeen. Dit is het sterkste bot in ons lichaam en dat is maar goed ook, want het evenwichtsorgaan is zeer kwetsbaar. Het werkt nauw samen met het gehoororgaan. Dat is direct de reden dat gehoor- en evenwichtsklachten vaak samen gaan. Het evenwichtsorgaan beweegt met ons mee zodra ons hoofd beweegt, zo blijven we in evenwicht, ook als we lopen.

In de war

Het evenwichtsorgaan werkt ook nauw samen met onze ogen. En dat is belangrijk, want onze ogen zien als we bewegen. Er worden aan onze hersenen signalen afgegeven zodat we in beweging komen en de juiste beweging maken. En daar zit precies het probleem bij het lezen van een boek in de auto. Onze ogen denken dat we stil zitten, zij richten zich immers op het boek dat we vasthouden, maar het evenwichtsorgaan voelt dat we naar voren ‘bewegen’. Het conflict tussen wat de ogen waarnemen en wat het evenwichtsorgaan waarneemt, zorgt voor verwarring en dat kan een misselijk en draaierig gevoel veroorzaken.

Wagenziekte

Sommige mensen hebben het niet alleen bij lezen in de auto, maar hebben überhaupt last van dit gevoel als zij in een auto meerijden. Het wordt ook wel wagenziekte genoemd. Eenmaal zelf achter het stuur gaat dat gevoel weg. Dan registreren de ogen en het evenwichtsorgaan dat u aan het rijden bent met de bijbehorende handelingen.

Kijk waar u naar toegaat

Helaas is het niet voor iedereen helemaal op te lossen, maar er zijn wel een aantal opties die u kunt proberen. Wie echt last heeft van wagenziekte doet er goed aan om voorin te gaan zitten. In ieder geval op een plek waar u naar buiten kunt kijken. Uw ogen registreren dan in ieder geval waar u naar toegaat, wat weer een goed signaal is voor het evenwichtsorgaan. Wees voorzichtig met eten en als u wat eet, neem niet al te vette of snoep. Deze dingen hebben de neiging het misselijke gevoel alleen maar te versterken.

Volgens Jelte Bos van TNO is oplossen niet altijd mogelijk, maar het is wel te minimaliseren. “Er zijn heel veel fabeltjes rond wagenziekte. Van een rubber bandje op de bumper, oordopjes of een riem om je buik om de maaginhoud op zijn plaats te houden. Het is niet bewezen dat het bewegingsziekte tegengaat. Afleiding werkt wel, zeker bij kinderen.”

Toch lezen? Focus op de horizon

Heeft u niet echt last van wagenziekte, maar alleen problemen met lezen in de auto, dan kunt u het volgende proberen. Kijk een paar seconden recht vooruit naar buiten en richt u op de horizon. Focus op dat beeld. U geeft hiermee een signaal naar de hersenen om de bewegingen en trillingen te signaleren. Neem nu het boek in uw handen en houdt het hoog, dus niet op uw schoot. Mogelijk dat uw hersenen de focus nu vasthouden en u geen last krijgt van een misselijk gevoel. Zet eventueel het raam open voor wat frisse lucht. Heeft u alsnog last, leg het boek dan neer. Probeer rustig te ademen (vanuit de buik), zit zo stil mogelijk en kijk weer naar buiten recht voor u uit. U kunt de oefening gewoon herhalen. Zit het er die dag even niet in, accepteer dit dan en kijk naar buiten naar al het moois om u heen en geniet van de reis.

Lees ook: ReisziekteZeeziektePositieduizeligheidDuizeligheid

(Bron: Margriet, RTL Nieuws, Thuisarts, wikiHow, archief)

Geef een reactie