Duur 03:20
Gepubliceerd op 18 januari 2022

Dokter Teds Spreekuur: brandend maagzuur

In Dokter Teds Spreekuur geeft dokter Ted van Essen in diverse video’s op MAX Vandaag uitleg en extra informatie over uiteenlopende medische onderwerpen. Na de zomerse kwalen, komen in deze nieuwe 10-delige reeks algemenere onderwerpen aan bod. Deze keer: brandend maagzuur.

Brandend maagzuur

Bijna iedereen heeft er weleens last van, brandend maagzuur. Maar hoe kan dat? Maagzuur hebben we allemaal. We hebben het nodig om de bacteriën die met het eten meekomen, gelijk dood te maken. En het is het begin van de vertering van ons voedsel. Maar soms komt het maagzuur omhoog en dat voelt naar aan. Dit gebeurt o.a. als de maag vol zit. Dan wordt het zuur naar boven gestuwd. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Welke en wat u eraan kunt doen legt dokter Ted uit in bovenstaande video.

Keuzehulp bij maagklachten op Thuisarts.nl

Veel mensen met maagklachten slikken onnodig maagzuurremmers of krijgen een onaangenaam kijkonderzoek van de maag. Onnodig omdat de klachten bij veel patiënten veroorzaakt worden door hun leefstijl, zoals te vet eten, te veel alcohol drinken of overgewicht. Verandering van deze leefstijl is belangrijk bij het verminderen van de klachten. Om hen daarbij te helpen lanceert het NHG dinsdag 18 januari 2022 in samenwerking met het programma Doen of laten? een interactieve keuzehulp op Thuisarts.nl. Deze keuzehulp geeft mensen met maagklachten inzicht in het waarom van de klacht en vertelt hen wat ze er zelf aan kunnen doen.

Dinsdag 25 januari 2022 heeft dokter Ted het in Dokter Teds Spreekuur over hartklachten. Bekijk hier alle video’s. 

(Bron: dokter Ted van Essen, Thuisarts)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Wim Lugtenburg says:

  Geachte dokter Ted,

  Betreft: brandend maagzuur

  Mijn vrouw had vele jaren lang serieuze klachten. Onderzoeken brachten uiteindelijk niets bijzonders aan ‘t licht en werd ze geadviseerd gewoon door te gaan met haar medicatie (Pantaprozol of soortgelijk), aangevuld met de nodige Rennies.
  Tot het moment dat wij een TIP lazen in een magazine: “ neem vlak voor het naar bed gaan een lepel
  droge havermout” !!!!
  Het is ongelooflijk wat een resultaat dit heeft opgeleverd; niet dat alle klachten ineens zijn verdwenen
  maar het leven is voor haar nu wel een heel stuk aangenamer geworden.

  Hopen dat uw lezers hier iets mee kunnen,

  Met vr. groetjes,
  Fam. Lugtenburg
  Oostvoorne

  Carlie Stijnen says:

  Nog een kleine huistip, dokter Ted. Voor het slapen gaan een paar schijfjes banaan eten werkt wonderwel. Je hoeft nooit meer Rennies op je boodschappenlijstje te zetten.

  Hepa says:

  Betreft: brandend maagzuur

  Ik wil graag met iedereen delen, dat, binnen een half uur na een maaltijd, waar je het zuur van krijgt of het zuur van kunt krijgen, suikervrije kauwgom kauwen heel goed werkt. Het volgende wordt hierover gezegd:
  Kauwgom kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel. Daardoor kan eten en drinken zich makkelijker verplaatsen door de slokdarm. Als gevolg daarvan kan het lichaam de zuren die door de slokdarm heen gaan makkelijker neutraliseren. Smaken zoals pepermunt, munt en eucalyptus zijn in het bijzonder aan te bevelen.
  Bij mij werkt het, al moet ik vaak kauwgom kauwen, ik hoef geen maagzuurremmers meer te slikken.

  dupje says:

  Ik was niet te dik en at niet te veel maar kreeg steeds vaker last van mijn maag. Zelfs een kopje thee met een biscuitje was op het laatst al een probleem. Na bloedonderzoek bleek ik last te hebben van de Heliobacter bacterie en na een antibiotica kuur was dit probleem over.

  Bezorgde Nederlander says:

  Ik mis hier eigenlijk nog de uitleg over klachten van maagzuur door een middenrifbreuk. Heel veel mensen in Nederland hebben hier last van.
  Aangeboren ook wel een hernia diafragmatica genoemd.
  Door deze breuk in het midden rif komt de maag naar boven en komt in de borstholte te liggen, terwijl de maag eigenlijk in de buikholte hoort te liggen.
  Heel veel MDL – artsen en huisartsen schrijven maar al te graag een zg maagzuurremmer voor zoals Pantaprozol en denken vaak dat dit aan de leefstijl van iemand ligt. Na een aantal jaren als de maagzuurremmers zijn uitgewerkt wordt ook maar al te snel — na aanhoudende klachten— een antidepressiva voorgeschreven omdat het wel eens ´´ tussen de oren´´ van de patient zou kunnen zitten.

  Allemaal grote onzin en onnodig deze maagzuurremmers en antidepressiva voorschrijven want symptoombestrijding:
  Je lost niet de hoofdoorzaak op maar het symptoom. Je bestrijdt alleen het zuurbranden. Terwijl er eigenlijk wat gedaan moet worden door middel van een operatie aan die breuk die het branden veroorzaakt.
  De slokdarm sluit niet goed meer aan op de ingang van de maag en daardoor kan het zuur makkelijk omhoog gaan en geeft dan dat vervelende onaangename zuurbranden(reflux- ziekte)
  Wat is er dan goedkoper en makkelijker voor een huisarts of ziekenhuis met MDL -poli als je ´´ uitgedokterd ´´ bent om dan maar nadat iemand te lang met klachten heeft rondgelopen om dan maar te zeggen we gaan naar een lichte vorm van antidepressiva toe………..of u moet toch maar eens uw lijfstijl gaan veranderen.
  Opereren is hier de enige optie. Kijken met bijvoorbeeld een MRI of gastroscopie waar het probleem zit en dan liever opereren met bijvoorbeeld het veel toegepaste Nissen /fundoplicatie, waarbij een soort manchet van de maag om het einde van de slokdarm wordt gemaakt en daardoor het zuurbranden weg neemt.
  Het is gewoon de weg van de minste weerstand en vergeet niet Kuipers wil niet dat er te veel geld aan de zorg wordt uitgegeven.
  Onderstaande reacties zijn eigenlijk ook alleen maar symptoombestrijding……droge havermout…. kauwgom…… nog even en dan gaan mensen ook nog een grote eetlepel kaneel in nemen? We kennen de beelden nog van stikkende en met hartklachten opgenomen challenge jongeren in NL en de VS.
  Als je echt veel last van zuurbranden zou hebben dan kan je echt niet die havermout, et ceter verdragen.
  Jammer dat hier mensen reageren bij dokter TED die alleen maar op sensatie uit zijn.

  Met bezorgde groet,
  BN- er

Bekijk ook

Meer