zeeziek

Waarom worden we zelden zeeziek op andere waterwegen dan de zee?

Weleens zeeziek geweest? Dan zal u vermoedelijk wel 3 keer nadenken voordat u ja zegt tegen een gezellig vaartochtje op een rivier of meer. Water is water, toch? Nou, zo blijkt de vork – gelukkig – niet helemaal in de steel te zitten op dit gebied.

Hoe werkt zeeziekte?

Zeeziekte is een reisziekte die optreedt op het water. Golvend water is constant in beweging, waardoor het menselijke bewegingsorgaan, gelegen in het binnenoor, beweging waarneemt. De ogen later echter een vrij stabiel beeld zien, waardoor er een conflict ontstaat. De hersenen reageren hierop door stresshormonen uit te scheiden die uiteindelijk voor misselijkheid, overgeven en duizeligheid kunnen zorgen.

Evenwichtssysteem
Lees ook: Evenwichtssysteem van slag na varen, autorijden of vliegen? Dat komt hierdoor

Zeeziek op ander water

De naam van dit fenomeen zegt het eigenlijk al: het ontstaat vooral op zee. Dat komt omdat golven vooral hier voorkomen. Zeeën zijn diep en breed, waardoor de wind makkelijker grip krijgt op het water. Als een waterweg smal en relatief ondiep is, is de kans op golven een stuk kleiner. Daarom zult u vermoedelijk ook minder snel zeeziekte ervaren als u een vaartochtje maakt over de grachten of een niet al te brede rivier.
Hoe breder en dieper de rivier of het meer, hoe meer kans op golven en hoe sneller zeeziekte zal ontstaan. De Nederlandse Rijn en de Maas behoren met respectievelijk hun 80 en 100 meter breedte absoluut niet tot de breedste in de wereld, dus zijn vermoedelijk een veilige keuze voor mensen die zeeziekte ervaren. Een tochtje maken over de Amazone, daarentegen, is wel een risico. Deze rivier is op sommige plekken wel 11 kilometer breed. Ook het Amerikaanse Lake Superior is enorm en kan daardoor best onstuimig zijn.

Lake Superior

Last van zeeziekte? Een vaartochtje over het Amerikaanse Lake Superior is dan niet zo’n fantastisch idee.

Remedies tegen zeeziekte

Hoewel de kans op zeeziekte gering is op kalme wateren, kan het natuurlijk ook daar de kop opsteken. De minste deining van water is voor sommigen al genoeg. Zeeziekte verdwijnt meestal vanzelf weer, maar vervelend is het natuurlijk wel. Om de klachten te verminderen kunt u proberen een stukje over de boot te lopen. Ook schijnt het te helpen om op het dek te blijven staan, met uw blik naar de horizon gericht. Binnenin de boot verergeren de klachten vaak.

(Bron: archief, Ocean Service, Rijkswaterstraat)

Geef een reactie