De Noordzee.

Waarom heeft de zee verschillende kleuren?

De Noordzee is een soort grijsblauw, terwijl de Middellandse Zee helderblauw is. Hoe komt het dat daar verschil in zit? Water is water, toch? Ja, maar bepaalde factoren spelen een rol.

De kleur van de zee komt uit zonlicht

Water is van zichzelf doorzichtig. Kijk maar naar wat er uit onze kraan komt. De kleur in water komt uit zonlicht. Elke zonnestraal heeft de kleuren van de regenboog, maar dat is voor ons blote oog niet te zien. Ook zijn niet alle kleuren even sterk. De blauwe kleur dringt diep door in de zee en wordt goed gereflecteerd door het water.

zeeziek
Lees ook: Waarom worden we zelden zeeziek op andere waterwegen dan de zee?

De bodem van de zee reflecteert

Vervolgens ligt het eraan wat voor bodem de zee op die plek heeft. Deeltjes in het water weerkaatsen het zonlicht. Dat zijn deeltjes klei, zand, schelpen en algen. Hoe meer hiervan in het water zweven, hoe troebeler het is. En dat zorgt voor de kleur.

De Noordzee is niet vies

Een zee met weinig deeltjes erin, zoals bijvoorbeeld bij de Griekse eilanden, is daardoor helder blauw. Onze grijsblauwe Noordzee heeft veel zand, klei en algen. Die worden steeds omgewoeld door golven. Dat zorgt dus voor de kleur. Het water is niet vies. We associëren de kleur alleen wel met viezigheid. Maar de deeltjes in het water zorgen voor een andere kleur. Op zoek naar de mooiste helderblauwe zee? Denk dan eens aan deze, wat onbekendere Europese bestemmingen, van MAX vakantieman.

Boten liggen voor het Griekse eiland Paxos.Boten liggen voor het Griekse eiland Paxos

Een zonnige of bewolkte dag

Daarnaast speelt het weer ook nog mee. Het werkt als een soort spiegel, de lucht reflecteert op de zee. Als we in Nederland een mooie zonnige dag hebben, zal de Noordzee anders kleuren dan op een bewolkte dag. Dan kan het water net zo grijs en grauw zijn als de lucht. Maar op zonnige dagen zal het heel anders ogen.

De Noordzee op een grijze dag.De Noordzee op een stormachtige dag

Helden van de Kust

Nederland is een echt waterland. Met kilometers stranden, zijn er een hoop vrijwilligers nodig om iedereen veilig te houden bij de zee. Kijk onze online documentaireserie Helden van de Kust en zie hoe lifeguards een zomer lang hun werk doen

(Bron: Quest, Schooltv, WillemWever. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie