rode oren

Waar worden rode, gloeiende oren door veroorzaakt?

Misschien kent u het wel, oren die soms vanuit het niets rood worden en een beetje gaan gloeien. Dit gebeurt vaak wanneer u in de kou bent geweest, maar dat hoeft niet per se. Waar komen deze rode oren eigenlijk vandaan?

Lichaamstemperatuur

Dat oren soms rood kleuren heeft alles te maken met de lichaamstemperatuur. Door een temperatuurwisseling kunnen de bloedvaten in de oren uitzetten of inkrimpen. Oren kunnen rood en gloeiend worden wanneer deze bloedvaten uitzetten, dit gebeurt wanneer de vaten warmte proberen te verliezen.

Wanneer het lichaam warmte probeert vast te houden gebeurt juist het tegenovergestelde: de bloedvaten vernauwen. Dit kan ervoor zorgen dat u opeens pijn aan uw oren ervaart wanneer u vanuit een warme ruimte de kou ingaat. Deze pijn is als het ware een seintje van het lichaam om te waarschuwen voor de kou. De kou zorgt er na een tijdje namelijk voor dat de zenuwen in de oren worden verdoofd. Dit wordt gelukkig weer opgelost wanneer u zich weer in een warme ruimte bevindt. Dan zorgt het lichaam ervoor dat er extra veel bloed naar de zenuwen in de oren stroomt, waardoor de zenuwen weer worden geactiveerd. Een bijkomstigheid hiervan is wel dat uw oren een tijdje warm en tintelend aan kunnen voelen. Ook hierdoor kunnen oren rood kleuren.

Stress en nervositeit

Toch hoeft er niet altijd een temperatuurwisseling te zijn om rode oren te krijgen. Ook wanneer u zenuwachtig bent of stress heeft kunnen uw oren gaan gloeien. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van warmte, nervositeit, vermoeidheid en hormonen.

Een permanent rood oor?

Het is wel goed om te weten dat een rood oor veroorzaakt door kou of bijvoorbeeld stress, na een tijdje weer bijtrekt naar uw normale huidskleur. Verder is zo’n rood, gloeiend oor volkomen ongevaarlijk. Blijven uw oren permanent rood? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met uw huisarts. Oren die permanent rood zijn kunnen namelijk andere oorzaken, zoals een hoge bloeddruk, een ontsteking, koorts, opvliegers of overmatig alcoholgebruik hebben.

(Bron: Glamour, de Standaard, Margriet)

Geef een antwoord