warmte

Verliezen we echt de meeste warmte via het hoofd?

Het is u tijdens uw jeugd vast ook bijgebracht: het is belangrijk om een muts te dragen als het buiten koud is, want wij mensen verliezen de meeste warmte via ons hoofd. Klopt deze bewering, of zegt de wetenschap iets anders?

Handschoenen, een muts en een sjaal komen goed van pas als het buiten koud is. Met name de muts lijkt dan van belang, omdat we via dit lichaamsdeel de meeste warmte verliezen. Het zou gaan om wel 40 tot 50 procent van alle lichaamswarmte.

Mythe

Deze overtuiging blijkt wetenschappelijk gezien niet helemaal te kloppen, zo tonen Amerikaanse onderzoekers in 2009 aan.
Het is niet zo dat als u zonder muts, maar verder volledig warm aangekleed naar buiten gaat, u alsnog 40 tot 50 procent van uw lichaamswarmte verliest. De studie toont aan dat het gaat om zo’n 7 tot 10 procent. Ook als u in de kou naar buiten zou gaan in een badpak of zwembroek, verliest u nog steeds rond dit percentage aan lichaamswarmte via het hoofd.

koude handen
Lees ook: Altijd koude handen en voeten? Dit kan er aan de hand zijn

Experiment

Waar het idee vandaan komt dat men 40 tot 50 procent lichaamswarmte kan verliezen via het hoofs? Vermoedelijk komt dit voort uit de uitslagen van experimenten dat het Amerikaanse leger in de jaren 50 van de vorige eeuw houdt. Zij trekken proefpersonen een pooluitrusting aan, waarbij alleen het hoofd niet wordt bedekt. vervolgens moeten deze mensen een tijdje doorbrengen in de bittere kou. Omdat de rest van hun lichaam zo goed is ingepakt, verliezen ze de meeste lichaamswarmte ia hun hoofd.

Dat u dus niet 40 tot 50 procent van de opgebouwde warmte verliest via het hoofd, is overigens geen reden om de muts voortaan maar thuis te laten. De Amerikaanse onderzoekers benadrukken in hun werk dat het berschermen van het hoofd en het gezicht het risico op bijvoorbeeld onderkoeling verkleint.

(Bron: The Guardian, BMJ, livescience)

Geef een reactie

Reacties (3)

  Jan Coenraats says:

  In het huidige klimaat is het dragen van een “hoofddeksel” te Nederland je reinste flauwekul, zelfs voor 75 plussers… En daarna nog, wanneer je niet extra kwetsbaar bent door één of ander ziektebeeld.

  Bert Heij says:

  Het dragen van een hoofddeksel is geen flauwekul. Ik ben 74 jaar. Als het vriest, draag ik een hoofddeksel. Dat vind ik plezierig. Wat is daar mis mee?

   Joris Driepinter says:

   Ik draag indien nodig ook een hoofddeksel; in de winter een donker petje, lekker warm en in de zomer een licht petje, lekker koel en zodat de zon niet in mijn ogen schijnt… daarnaast is een petje voor brildragers ook fijn in de regen: hoef je minder je bril steeds schoon te maken !