weerbericht

Weerbericht: vroeg winter

Weerbericht voor 12 tot en met 18 november

Hoewel het dit jaar ongekend warm was op aarde (bijna maandelijks werd het warmterecord van de wereldwijde temperatuur verbroken), heeft zich in de oktobermaand op het noordelijk halfrond in korte tijd een bijna recordgroot sneeuwdek opgebouwd.

Begin november was de oppervlakte van het sneeuwdek sinds 40 jaar tijd niet zo groot geweest. De opbouw van het sneeuwdek in de herfst heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen, omdat sommige wetenschappers vermoeden dat er een verband is met de grootschalige drukverdeling in de winter daarna. En wel zo dat, hoe sneller het sneeuwdek in de herfst zich opbouwt, hoe makkelijker het in de winter daarna tot uitbraken van kou komt.

Tot ongeveer 3 jaar geleden bleek dit verband verrassend sterk. Daarna is de klad er wat ingekomen en bleken ook andere factoren hun invloed op het weer te hebben. Nu het sneeuwdek zich ook dit jaar snel heeft opgebouwd, is het interessant om te zien hoe het verdergaat. Op korte termijn lijkt al een prikje van de winter mogelijk, op de langere termijn is het onzekerder.

Bron: MAX Magazine nr. 46 2016

Geef een antwoord