De gevoelstemperatuur: wat is dat eigenlijk, en hoe wordt die bepaald?

In weerberichten wordt steeds vaker gesproken over de gevoelstemperatuur. Maar wat is een ‘gevoelstemperatuur’ eigenlijk? En hoe wordt deze bepaald? Wij vragen het meteoroloog Grieta Spannenburg van MeteoGroup.

Wind en luchtvochtigheid

Een buitentemperatuur van 5 graden voelt zelden ook écht aan als 5 graden. Afhankelijk van de weersituatie kan het aanvoelen als -4, maar ook als 3 graden boven 0. “De gevoelstemperatuur geeft aan hoe wij de temperatuur beleven”, legt Grieta Spannenburg uit. “Er zijn allerlei tabellen waarmee de gevoelstemperatuur berekend kan worden. Deze houden vaak rekening met de snelheid van de wind. Hoe harder het waait en hoe lager de ‘echte’temperatuur is, hoe kouder het aanvoelt.” Volgens Grieta speelt de luchtvochtigheid ook een rol bij het bepalen van de gevoelstemperatuur. “Als de lucht vochtig is, voelt het heel anders aan dan als de lucht droog is. In de zomer voelt hitte bijvoorbeeld veel minder drukkend aan bij droge lucht dan bij een hoge luchtvochtigheid. Het is dan veel klammer waardoor we onze warmte dan slechter kwijt kunnen.” Ook in de winter speelt luchtvochtigheid een cruciale rol bij het bepalen van de gevoelstemperatuur. “Als in de winter de luchtvochtigheid hoog is, ontstaat er de zogenoemde waterkou. Als de luchtvochtigheid laag is, spreken we van schraal weer. Als de meteoroloog bijvoorbeeld zegt: waterkoud met 6 graden, dan weten de meeste mensen wel op welke temperatuur ze moeten rekenen en welke kleding hierbij past. De taal helpt ons dus een heel eind als het gaat om de gevoelstemperatuur.”

Rekensystemen

Hoewel taal ons al een stuk op weg kan helpen bij het interpreteren van de gevoelstemperatuur, is het bepalen van de daadwerkelijke gevoelstemperatuur geen nattevingerwerk. Zo heeft het KNMI een speciale tabel waarop de meteorologen precies kunnen zien wat de gemiddelde gevoelstemperatuur ongeveer is bij een zekere temperatuur en windsnelheid. Bij MeteoGroup bepalen de meteorologen vooral op basis van ervaring de gevoelstemperatuur. “Als je al jaren in de weerkamer werkt, dan weet je op een gegeven moment precies hoe 10 graden met windkracht 5 aanvoelt.”

Iets van de laatste jaren?

De term gevoelstemperatuur is volgens Grieta Spannenburg niet nieuw, maar waarschijnlijk wordt de term tegenwoordig wel meer gebezigd dan vroeger. “We leven in een high-tech en hoog ontwikkelde samenleving waarin iedereen alles wil weten. Om aan deze vraag te voldoen is er steeds meer informatie over het weer beschikbaar en willen meteorologen de weersituatie steeds beter uitleggen. De meetsystemen zijn ook beter geworden, waardoor er steeds nauwkeuriger en uitgebreider weersverwachtingen kunnen worden gemaakt.”

 

Geef een reactie