vet haar

Vet haar? Met deze tips heeft u daar geen last meer van

Misschien herkent u het wel: u heeft net uw haar gewassen en toch is het in een mum van tijd weer vet. Hoe kan dat? En wat kunt u daartegen doen? Wij leggen het u uit.

Snel vet

De een heeft sneller vet haar dan de ander. Maar wat is eigenlijk de oorzaak? In de basis is dit bij iedereen hetzelfde. Wanneer de hoofdhuid te veel talg afscheidt kan het haar vet worden. Het haar gaat glimmen, zit plat op het hoofd en voelt plakkerig aan. Daarnaast kan uw haar een onaangename geur krijgen. Dat wilt u natuurlijk niet. Gelukkig zijn er mogelijkheden om vet haar tegen te gaan. Wij zetten ze hieronder op een rij.

haar donkerder
Lees ook: Dit is waarom haar donkerder kan worden naarmate u ouder wordt

Minder shampoo

Is uw haar snel vet, dan is het begrijpelijk dat u dit vaak wast met een flinke dosis shampoo. Echter is het beter om maximaal 3 keer per week uw haar te wassen en een kleine hoeveelheid shampoo en conditioner te gebruiken. Doet u dit niet, dan stimuleert u de talgklieren doordat u de natuurlijke oliën wegspoelt en uw klieren dit opnieuw gaan aanmaken. Daardoor wordt uw haar steeds sneller vet.

Uitspoelen

Naast het juist gebruiken, is het goed uitspoelen van shampoo en conditioner van belang. Restjes conditioner en shampoo kunnen er namelijk voor zorgen dat de pH-waarde van uw hoofdhuid verandert. Dit zorgt ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt.

Kouder douchen

Kouder douchen, dat klinkt misschien onaangenaam. Toch is een wat lagere temperatuur beter voor uw haar. Warmte stimuleert namelijk de talgklieren. Daarom wordt uw haar in de zomer en bij het gebruik van bijvoorbeeld een föhn sneller vet.

Vette handen

Zit u met uw handen veel aan uw haren? Dat kunt u voortaan beter niet meer doen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er allerlei vetten en vuil in het haar terecht komen, doordat handen relatief vet zijn en er vuil onder uw nagels zit. Vindt u het moeilijk om niet aan uw haar te zitten en heeft u lang haar? Zet het dan vast in bijvoorbeeld een knot of staart.

Borstel

Niet alleen handen zorgen voor vet haar, ook het borstelen van uw haar kan dit veroorzaken. Zeker als u de borstel niet regelmatig schoonmaakt. Want dan borstelt u allerlei restjes haarproduct, huidschilfers en vet door uw schone haar. Ook is het beter om de hoofdhuid te vermijden. Dit bevordert namelijk de bloedsomloop en daarmee de aanmaak van talg. Bovendien borstelt u zo de oliën door uw haar.

haarborstel
Lees ook: Zo maakt u uw haarborstel gemakkelijk weer helemaal schoon

Gezonder eten

Tot slot is ook de verzorging van de binnenkant van uw lichaam bepalend voor uw haar. Voeding kan het haar namelijk vet maken. Blijf daarom uit de buurt van verzadigde vetten, zoals chips of roomboter. Daarnaast is het belangrijk om veel water te drinken. Zo is uw hoofdhuid goed gehydrateerd en hoeven uw talgklieren geen talg te produceren.

(Bronnen: de Haarstichting, het Haartheater, Haarshop.nl, Etos.nl, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Margriet / Foto: Shutterstock)

Geef een reactie