Duur 01:41
Gepubliceerd op 2 maart 2016

Gen veroorzaakt grijs haar

Waarom krijgt de een sneller grijzer haar dan een ander? En hoe komt het dat de een hele volle zware baard krijgt en de ander slechts een klein ‘waasje’?

Dit blijkt vooral veroorzaakt te worden door genetische componenten, zo stelden onderzoekers van University College Londen onlangs vast toen ze het gen ontdekten dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van grijs haar.

Gen zorgt voor grijs haar

Wetenschappers van University College Londen onderzochten het haar van 6.600 vrijwilligers en uit het onderzoek bleek dat het gen IRF4 gelinkt kan worden aan grijs haar. IRF4 is betrokken bij de productie van het kleurpigment melanine. Dit bepaalt de kleuren van ons haar, onze huid en onze ogen. Door deze ontdekking kan er mogelijk een methode worden ontwikkeld om grijs haar te voorkomen, of om het proces van vergrijzing in ieder geval te vertragen. Ook de kleur van de ogen zou dan veranderd kunnen worden. Het is een bijzondere ontdekking, aldus wetenschapper Kaustubh Adhikari: “We wisten al dat verscheidene genen invloed hebben op haarkleur en kaal worden, maar dit is de eerste keer dat er een link gelegd kan worden met het grijs worden van het haar van mensen.”

Ook hoeveelheid haar zit in de genen

Het onderzoeksteam ontdekte ook de genen die van invloed zijn op de hoeveelheid haar. Het gen EDAR zorgt voor de mogelijkheid dat iemand een volle baard kan laten groeien. Het gen FOXL2 heeft invloed op hoe vol iemands wenkbrauwen zijn en het gen PAX3 geeft een grotere kans op doorlopende wenkbrauwen.

Zou u een medicijn tegen grijs haar willen?

Geef een reactie

Reacties (3)

  ineke18 says:

  Ik begon op mijn 38 al grijs te worden. Heb ze jaren lang geverfd tot het niet meer kon.
  En nu op mijn 65 ben ik helemaal al jaren spierwit van haar. Heb het in het begin moeilijk gevonden maar nu niet meer.

  Wilma Slingerland says:

  De eerste grijze haar heb ik er op m’n 23e per ongeluk uitgetrokken, ben nu 55 en toch nog redelijk donker van haar.

  Rosella says:

  Ik ben 65 jaar en heb nog steeds mijn eigen kleur haar en ben nog niet grijs. Mijn oma en moeder waren in de 70 toen ze grijs werden. Duidelijk genetisch bepaald.

Bekijk ook

Meer