haar donkerder

Dit is waarom haar donkerder kan worden naarmate u ouder wordt

Haarkleur kan na verloop van tijd steeds donkerder worden. Dat is heel natuurlijk en komt bij veel personen voor. Maar hoe kan dit eigenlijk? 

Pigmenten

De haarkleur die u bij uw geboorte heeft, is de haarkleur die u houdt tot het grijs wordt. Althans, dat is wat veel mensen denken. Toch is dat bij sommige mensen niet het geval, hun haarkleur kan in de loop der tijd veranderen. Het is melanine, pigmenten die de natuurlijke kleuring van uw haar, huid en ogen regelen, die daarvoor zorgt. Melanine is de overkoepelende term voor al deze pigmenten, maar het zijn eumelanine en pheomelanine die uw haarkleur bepalen.

Eumelanine en pheomelanine

Ieder persoon heeft een unieke hoeveelheid van deze pigmenten, dit wordt bepaald door de genen. Het pigment eumelanine bepaalt hoe donker uw haar is, dus hoe meer u hier van heeft, hoe donker uw haar zal zijn. Het pigment pheomelanine bepaalt dan weer de warmte van uw haar, daarom hebben mensen met rood haar bijvoorbeeld veel van dit pigment.

haarverf
Lees ook: Is haarverf schadelijk voor het haar?

Van lichtblond naar bruin haar

Maar hoe kan haarkleur dan precies veranderen? Dit komt doordat verschillende genen samen zorgen voor de aanmaak van melanine in het lichaam. Sommige van deze genen worden pas op latere leeftijd geactiveerd, doordat hormonen dan pas vrijkomen. Hierdoor neemt de productie van eumelanine toe naarmate we ouder worden en kan het haar donkerder van kleur worden. Haarkleur kan dus bij sommige mensen alsnog veranderen op latere leeftijd, de ‘echte’ haarkleur komt dan als het ware naar boven.
(Bron: Margriet.nl, Wetenschap.info.nu. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

  E Perdok says:

  Klopt, mijn zoon was vroeger heel blond, bijna wit, en is nu heel donker, tegen zwart aan.

  Riny6 says:

  Ik kleur mijn vrouw iedere 1e van de maand en ziet er met haar 71 nog best aantrekkelijk uit

  Renyvb says:

  Ik ben 75jaar en heb nog steeds geen grijs haar.Komt dat nog?